OPINII  »  

Gândește Federația de Fotbal a Ungariei precum Putin?

Editorial Dan Udrea
Editorial Dan Udrea

Articol de - Publicat miercuri, 22 martie 2023 17:27 / Actualizat miercuri, 22 martie 2023 20:58

Federația maghiară de fotbal a anunțat marți seară, în mod oficial, că a primit acceptul UEFA ca suporterii ei să poată afișa la meciurile naționalei de la Budapesta steagul Ungariei Mari. Ungaria Mare, adică teritoriul dinainte de 1920, când Ungaria făcea parte din Imperiul Austro-Ungar. ATENȚIE, a fost un anunț oficial al forului maghiar, nu o știre pe surse, din partea unui ziar sau a unei televiziuni din Ungaria!

În această dimineață, Federația Română de Fotbal a prezentat și ea o poziție oficială, pe baza unei informări de la UEFA. Care contrazice ce a susținut Federația maghiară și infirmă total că Ungaria ar fi primit permisiunea de a afișa respectivele steaguri.

Șeful Federației maghiare e amicul lui Viktor Orban

Cum putem interpreta această succesiune de evenimente și, mai ales, modul în care s-a comportat Federația de la Budapesta? În primul rând, trebuie să știm cine conduce acest for. Nimeni altul decât cel mai bogat om din Ungaria: Sandor Csanyi.

Sandor Csanyi e un important bancher, CEO-ul OTP Bank, cea mai mare bancă din Ungaria și cel pe care Forbes l-a creditat la final de 2022 cu o avere de aproape 1,5 miliarde de dolari. 

Încă un amănunt, extrem de important: e foarte bun prieten cu Viktor Orban. Și încă o precizare a administrării puterii și relevanței personajului - Csanyi e actualul vicepreședinte UEFA, în funcție din 2018.

Deci un oficial cu rang înalt al UEFA comite o astfel de gafă și anunță în mod public ceva ce, practic, forul pe care îl conduce nu oferise Ungariei? Cine poate crede într-o eroare neprovocată, ca la tenis? Care poate fi explicația pentru postarea Federației maghiare? Si cine i-a servit lui Sandor Csanyi atât de tare că i-a găurit racheta reputației?

Gândește Federația de Fotbal a Ungariei precum Putin?
Sandor Csanyi, șeful Federației Maghiare, alături de Vladimir Putin. Foto: Imago

Cum să credem că nr. 2 UEFA nu știe ce decide UEFA?

Un posibil argument e faptul că Ungaria a avut o speță la Comisia de Disciplină de la Nyon, pe un steag al Ungariei Mari, afișat în tribune la unul dintre meciurile disputate în 2022. S-a judecat dacă acel steag este sau nu discriminatoriu, iar concluzia a fost că el nu e discriminatoriu. 

Plecând de la acest verdict, maghiarii au oferit propria lor interpretare: nu e discriminatoriu, deci e permis. Ceea ce e complet fals, fiindcă politica UEFA e fermă: nu admite niciun fel de mesaje politice, implicit revizioniste. Faptul că nu ești sancționat pe discriminare nu înseamnă că-ți poți promova propaganda politică pe stadioane.

Vă imaginați cumva că exact Sandor Csanyi, al doilea om în structura UEFA, după Ceferin, ar fi putut să fie indus în eroare pe modelul „Tot ce nu e discriminatoriu e și permis”?

Șeful Federației maghiare avea, de fapt, nevoie de un pretext pe care să-l poată folosi ca argument pentru ca steagul Ungariei Mari să fie arborat pe stadion. Legătura lui strânsă cu Viktor Orban și cu politica revizionistă pe care șeful de la Budapesta și-o dorește se vede acum din plin și în fotbal.

Marți seară: mail-uri și convorbiri între 7 federații

Din informațiile pe care le are GSP, seara de marți a fost una în care toți șefii federațiilor țărilor care cuprind teritorii ce apar pe harta Ungariei Mari (România, Polonia, Ucraina, Serbia, Croația, Slovacia, Cehia) au schimbat mail-uri și chiar au discutat telefonic.

Ei s-au arătat șocați și indignați de anunțul de la Budapesta. Implicit, au solicitat imediat lămuriri din partea UEFA. În plus, s-au asigurat că în măsura în care steagurile Ungariei Mari vor fi pe stadion, la jocurile naționalei maghiare, vor face memorii către UEFA, pentru a solicita sancționarea Federației de la Budapesta.

Întrebarea nu e cum de s-a păcălit Federația maghiară, ci de ce forțează atât de tare nota un for condus chiar de vicepreședintele UEFA? Care e scopul insistenței fără sfârșit pentru ca steagul Ungariei Mari să fie fluturat la un meci de fotbal? 

Argumentul vecinilor noștri a fost „din respect pentru maghiarii care trăiesc în teritoriile respective”. Dar asta nu e treaba fotbalului.

Totul se încadrează perfect într-o politică revizionistă pe care anumiți extremiști maghiari au lansat-o chiar imediat după Tratatul de la Trianon, din iunie 1920. Atunci însă, s-a semnat un tratat, e drept, după un război pe care Imperiul Austro-Ungar l-a pierdut, iar tratatul a trasat noile granițe, pe care Ungaria, precum și celelalte țări s-au obligat să le respecte.

Dacă Germania ar vrea teritoriul Prusiei, iar Turcia pe cel al Imperiului Otoman?

Acum însă, Ungaria dorește fluturarea unui steag dinainte de 1920. De ce? Ce urmăresc Viktor Orban și Sandor Csanyi? Revenirea la vechile teritorii? Din moment ce permiți steagul Ungariei Mari, logic, îți dorești și ceea ce conține acel drapel. 

E o gândire care nu a rămas trecutului, din păcate. E o gândire care l-a împins pe Putin să declare război Ucrainei, ca să ia cu forța un teritoriu care nu-i mai aparținea. Principiul după care s-a ghidat a fost simplu: „A fost al meu cândva, trebuie să-mi aparțină iarăși!”.

Este opusul democrației și respectului pentru granițe, în absenta cărora lumea ar sta în război. Ceea ce se și întâmplă din cauza președintelui Putin, care are un singur aliat deschis și total în UE: pe amicul șefului Federației maghiare, pe Viktor Orban.

Așa gândește acum și Ungaria. Și e profund greșit. Fiindcă dacă ar fi corect, atunci Germania ar trebui să revendice toate teritoriile Prusiei, Turcia ar trebui să aibă steaguri cu zonele ocupate la un moment dat de Imperiul Otoman, iar Italia, dacă s-ar raporta la Imperiul Roman, atunci nu prea ar mai avea cu cine să joace, fiindcă ar ocupa toată Europa. 

Și dacă toți ar proceda precum Putin, Orban și Csanyi, atunci nimic n-ar mai trebui respectat, ci fiecare s-ar raporta la o anumită perioadă a istoriei și ar lua-o ca reper unic, când, de fapt, lumea, de multe decenii, a luat-o totuși pe un alt drum, cât de cât al civilizației, al relațiilor diplomatice, al tratatelor respectate, într-un cuvânt, al dreptului câștigat!

În acest ritm, UEFA va ajunge să blocheze duelul România - Ungaria

Fotbalul s-a chinuit ani la rând să rămână departe de zona politică, până când un vicepreședinte al UEFA s-a folosit de funcția, banii și influența pe care le are pentru a trage și acest sport în slinosul peisaj al intereselor revizioniste.

Când faci cu bună știință ce a făcut Federația de la Budapesta, deja nu se mai numește fotbal, ci escaladarea premeditată a unei situații politice tensionate în zonă. Nu era de ajuns că la est de România, un dictator vrea să arboreze un drapel mai mare al Rusiei, acum vedem că și la vest sunt unii care se zbat să readucă în actualitate și legalitate un steag ce nu mai e valabil de peste 100 de ani.

Viktor Orban, el însuși microbist, stie prea bine ce face.

Bine că nu suntem în grupă cu Ungaria! Era tot ce mai lipsea pe acest butoi cu pulbere, fix două meciuri România - Ungaria, la Budapesta și București! 

Oricum, dacă tandemul Orban-Csanyi va continua pe aceeași linie, atunci UEFA va fi nevoită, în curând, să interzică duelul România - Ungaria, așa cum sunt interzise și alte dispute, gen Serbia - Kosovo, Bosnia - Kosovo, Armenia - Azerbaidjan, Gibraltar - Spania, Belarus - Ucraina.

Citește și:
Imagini tari de pe Arena Națională, cu aproape 3 ore înainte de Dinamo - Rapid! Cum se pregătește marea surpriză a „câinilor”
Superliga
Imagini tari de pe Arena Națională, cu aproape 3 ore înainte de Dinamo - Rapid! Cum se pregătește marea surpriză a „câinilor”
Șoc în Superliga » Antrenorul a dus echipa pe loc de play-off și și-a dat demisia: „A anunțat în vestiar”
Superliga
Șoc în Superliga » Antrenorul a dus echipa pe loc de play-off și și-a dat demisia: „A anunțat în vestiar”
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”

Comentarii (26)
Moshu
Moshu  •  23 Martie 2023, 16:17
Postat de Moshu.cu.sacul pe 23 Martie 2023, 14:31

Fals! De fapt, eu fac caterincă de tine. Mecanismul e simplu: eu bag bățul prin gard, după care aștept să pui botul. Văd că funcționează.

Te incanti singur degeaba,pt ca ma doare la basca de prostiile tale ! S'auzim de bine si cauta-ti clientul potrivit,cu mine...slabe sperantze !

Moshu.cu.sacul
Moshu.cu.sacul  •  23 Martie 2023, 14:31
Postat de Moshu pe 23 Martie 2023, 09:48

Ce sa zici si tu,daca nu esti suficient de smart pentru un raspuns,jignesti ...caracteristic !

Fals! De fapt, eu fac caterincă de tine. Mecanismul e simplu: eu bag bățul prin gard, după care aștept să pui botul. Văd că funcționează.

username_2
username_2  •  23 Martie 2023, 09:55

s-a destabilizat ditai flancu estic al liderului rejional ficus

Vezi toate comentariile (26)
Comentează
Close