OPINII  »  ROMÂNIA

În ce țară trăim? Lucescu ne învață de bine și România îl calcă în picioare!

Editorial Dan Udrea
Editorial Dan Udrea

Articol de - Publicat joi, 24 iunie 2021 10:45 / Actualizat joi, 24 iunie 2021 10:48

Nea Mircea ne-a dat un sfat, că antrenorul Ungariei, italianul Marco Rossi, ar fi o soluție viabilă pentru naționala noastră ♦ Iordănescu și Victor Becali l-au taxat dur, acuzându-l că nu e naționalist și nu propune un tehnician român ♦ De fapt, ultimii 6 ani, în care Budapesta a mers doar pe mâna unor antrenori străini, îl confirmă 100% pe Il Luce: România s-a prăbușit, maghiarii au progresat

DE UNDE PLECĂM

De la declarația pe care Mircea Lucescu a făcut-o zilele trecute, în care oferea o soluție pentru banca tehnică a echipei naționale: pe italianul Marco Rossi, actualul antrenor al Ungariei! Imediat a fost pus la zid. De cine credeți? De un nume mare al fotbalului românesc, Anghel Iordănescu, care a folosit expresii extrem de dure.

 "E cea mai mare prostie ce a spus Lucescu", a susținut Iordănescu la DigiSport. Puiu și-a argumentat poziția cu eșecul Christoph Daum și prin faptul că naționala României trebuie condusă, obligatoriu susține el, de un român, nu de un străin.

CARE E REALITATEA

Am mai auzit acest clișeu naționalist, extrem de învechit și găunos: că nu trebuie să acceptăm străini la națională! Ce, noi nu avem antrenori buni? A fost o teorie extrem de vehement susținută de școala veche a tehnicienilor din handbal, în frunte cu Tadici și Radu Voina. Până când au venit niște străini, un danez, un suedez și un spaniol, care ne-au adus Champions League la echipe de club și câte o semifinală de Campionat Mondial și Campionat European la echipa națională.

În ce țară trăim? Lucescu ne învață de bine și România îl calcă în picioare!

COMPARAȚIE ECHIPELE NAȚIONALE

La fotbal a venit Daum și, da, a fost un eșec, însă ca de aici să ajungem să tragem concluzia că un antrenor străin nu ne-ar putea ajuta sub nicio formă e profund greșit. Și pentru a demonstra de ce Lucescu are dreptate, e nevoie de o comparație în detaliu, chiar între naționalele de fotbal ale României și Ungariei. În ultimii 6 ani. De când maghiarii au decis aproape exclusiv să meargă pe mâna unor străini.

Federația de la Budapesta avusese tentative și în a doua jumătate a anilor 2000, când a adus două nume mari de foști internaționali pe banca reprezentativei: Lothar Matthaus și Erwin Koeman. N-au avut succes, însă ungurii n-au judecat precum FRF și Anghel Iordănescu - "Dacă am greșit o dată, atunci renunțăm pentru totdeauna" -, iar în vara lui 2015 l-au instalat pe Bernd Storck. Un neamț care fusese coleg cu Marcel Răducanu la Borussia Dortmund. Și să vedem ce s-a întâmplat cu maghiarii sub comanda lui.

Ungaria cu Bernd Storck selecționer, între iunie 2015 și octombrie 2017

  • vine în finalul preliminariilor pentru CE 2016 și prinde locul de baraj
  • la baraj o elimină pe Norvegia, cu victorie în dublă manșă: 1-0 și 2-1
  • la Euro 2016 câștigă o grupă foarte grea:
    1. Ungaria 5p
    2. Islanda 5
    3. Portugalia 3
    4. Austria 1
  • joacă optimi de finală, unde este eliminată de Belgia
  • în preliminariile CM 2018, Ungaria s-a clasat pe locul 3, după Portugalia și Elveția, a ratat și prezența la baraj

România între iunie 2015 și octombrie 2017

  • cu Iordănescu pe bancă am obținut calificarea la Euro 2016;
  • la turneul final am arătat foarte slab și ne-am clasat pe ultimul loc într-o grupă mai accesibilă decât cea a Ungariei:
    1. Franța 7p
    2. Elveția 5
    3. Albania 3
    4. România 1
  • în preliminariile CM, cu Daum selecționer, am terminat abia pe locul 4, după Polonia, Danemarca și Muntenegru

După ce Ungaria a ratat Mondialul din Rusia, Storck a plecat, a urmat un alt străin, belgianul Georges Leekens, însă a stat doar 8 luni, perioadă în care nici nu s-au disputat competiții oficiale. În vara lui 2018, Federația maghiară a ales iarăși un străin. După un neamț și un belgian, a ajuns la italianul Marco Rossi, fost elev de-al lui Lucescu la Brescia Romena!

După ce România a ratat și ea Mondialul, Daum a plecat și FRF a părut să susțină că s-a lepădat definitiv de politica de a merge pe mâna unui străin. Și au venit Cosmin Contra și Mirel Rădoi.

REZULTATUL: Ce a urmat în cei 3 ani e în favoarea Ungariei și în defavoarea României. Iar Mircea Lucescu e confirmat!

Ungaria cu Marco Rossi selecționer, între iulie 2018 și până acum

  1. În Liga Națiunilor 2018, Ungaria a terminat pe locul 2 în grupă, sub Finlanda, dar peste Grecia și Estonia
  2. În preliminariile CE 2020 a terminat pe locul 4 în grupă, sub Croația, Țara Galilor și Slovacia
  3. A ajuns la barajul pentru Euro 2020, unde a câștigat mai întâi la Sofia, cu Bulgaria, scor 3-1, după care a eliminat-o pe Islanda, la Budapesta, succes cu 2-1
  4. În Liga Națiunilor 2020, Ungaria a avut un parcurs formidabil, a câștigat o grupă incredibil de grea, fiind peste Rusia, Serbia și Turcia. Practic, Ungaria păstrează șanse importante de a disputa barajul pentru Mondialul din Qatar, în cazul în care nu se va clasa pe primele două locuri în preliminarii. În plus, Ungaria a promovat în Grupa A a Ligii Națiunilor pentru următoarea ediție!
  5. În debutul preliminariilor CM 2022, e pe locul 2 după 3 runde, sub Anglia, dar peste Polonia și Albania
  6. La Euro 2020 face parte dintr-o grupă infernală, alături de ultimele două campioane mondiale, Franța și Germania, și de campioana europeană, Portugalia. Cu toate acestea, a reușit să scoată un punct cu Franța și s-a descurcat bine chiar și împotriva lusitanilor, scorul fiind 0-0 până spre final. În plus, a fost aproape de ceea ce ar fi putut să însemne poate cea mai mare surpriză în istoria grupelor CE. A condus Germania la Munchen până în minutul 84!!! S-a terminat 2-2, Ungaria a terminat pe ultimul loc, dar a avut o prestație fabuloasă!

România cu Contra și Rădoi selecționeri în ultimii 3 ani

  1. În Liga Națiunilor 2018, România a terminat pe locul 2, sub Serbia, dar peste Muntenegru și Lituania
  2. În preliminariile CE 2020 a terminat pe locul 4 în grupă, sub Spania, Suedia și Norvegia
  3. A ajuns la barajul pentru Euro 2020, unde a fost eliminată în semifinale de Islanda, în deplasare, scor 1-2
  4. În Liga Națiunilor 2020, am avut o grupă mai accesibilă decât Ungaria, dar am terminat abia pe locul 3, după Austria și Norvegia; în spatele nostru a fost doar Irlanda de Nord.
  5. În debutul preliminariilor CM 2022, România a început slab: are doar 3 puncte în 3 meciuri, ne-a învins până și Armenia și suntem pe locul 4, sub Armenia, Macedonia și Germania.
  6. La Euro 2020 nu suntem prezenți

Din vara lui 2015, Ungaria a mers doar în sus. A urcat încet, dar a urcat, mizând pe tehnicieni de afară, fără o anvergură deosebită! Așa a ajuns să câștige o grupă de Liga Națiunilor, să promoveze în elita acestei competiții și să lege două turnee de European! De atunci, România a mers doar în jos. Albania ne-a făcut de râs la Euro 2016, apoi n-am reușit nimic notabil. Poate singura realizare e că am evitat retrogradarea în Liga Națiunilor. De fapt, în acești 6 ani, lista rezultatelor mari obținute de cele două naționale oferă răspunsul perfect la întrebarea: cine a ales bine, Federația de la Budapesta că a mers doar pe străini sau Federația de la București?

Rezultate mari ale Ungariei în ultimii 6 ani

MeciulCompetiția*
Ungaria - Austria 2-0Euro 2016
Portugalia - Ungaria 3-3Euro 2016
Ungaria - Croația 2-1Liga Națiunilor
Ungaria - Țara Galilor 1-0Liga Națiunilor
Turcia - Ungaria 0-1Liga Națiunilor
Serbia - Ungaria 0-1 Liga Națiunilor
Ungaria - Turcia 2-0Liga Națiunilor
Ungaria - Franța 1-1 Euro 2020
Germania - Ungaria 2-2Euro 2020

* doar meciuri în competiții oficiale, nu amicale

Rezultate mari ale României în ultimii 5 ani

Meciul Competiția*
Austria - România2-3 Liga Națiunilor

* doar meciuri în competiții oficiale, nu amicale

COMPARAȚIE ECHIPELE CAMPIOANE

Ce ziceți? E diferență? Cam e! Și e cam mare! Și ne doare când vedem că o țară care a știut să facă lucrurile corect a ajuns să conteze cu adevărat în fotbalul european.

Aceeași discuție e valabilă chiar și pentru echipele de club. Unde Ferencvaros s-a decis să investească și să-și dorească performanțe în cupele europene începând cam din același timp cu CFR, în urmă cu 3-4 ani. Și a apelat tot la un străin pe bancă, la Serghei Rebrov, care a preluat echipa de la un alt nume mare de fost fotbalist, neamțul Thomas Doll. Iar Ferencvaros a reușit să atingă ce Clujul n-a fost în stare: grupele Champions League. 

Chiar în sezonul precedent, gruparea din Budapesta a trecut de Dinamo Zagreb, care o eliminase chiar pe CFR, dar a trecut și de Celtic și de Molde și le-a adus în capitala Ungariei pe Barcelona și Juventus. Iar Rebrov a semnat în această vară un contract de 3 milioane de euro în Emirate, la Al Ain. Și Ferencvaros continuă să creadă în antrenori străini: l-a adus pe austriacul Peter Stoger, ultima oară la Austria Viena, dar care a antrenat-o o jumătate de an pe Borussia Dortmund și alți vreo 4 ani și jumătate pe FC Koln!

Evident că nu antrenorul e singura piesă care contează în viața unei echipe. Evident că jucătorii sunt cei mai importanți, dar în acest moment nu există o mare diferență între ceea ce are la dispoziție, ca arie de selecție, Marco Rossi și ceea ce are Mirel Rădoi. Și cel mai bun argument, întotdeauna la o primă reprezentativă, e dat de echipele de la care provin jucătorii aleși de selecționer.

  • De unde au venit jucătorii maghiari la remiza cu Franța, de la Euro 2020: Leipzig - Ferencvaros, Leipzig, Fenerbahce - Bristol City - Fehervar, Osijek, Dunajska Streda, Fehervar - Mainz, Freiburg
  • De unde sunt jucătorii noștri de bază în naționala lui Rădoi: Sparta Praga - Chievo (FCSB), Sassuolo, CFR (AEK Atena), CSU Craiova - Cagliari, Slavia Praga - Parma, Rangers, Parma - Reading (Ludogoreț)

Și ei, dar și noi avem câte 4 jucători dintr-un campionat de Top 4. Ei un mic plus, fiindcă Leipzig e o echipă care se bate la titlu în Bundesliga. Noi un minus, fiindcă Parma a retrogradat din Serie A. În rest însă, Fehervar, Ferencvaros, Dunajska Streda, Osijek, Fenerbahce și Bristol City nu sunt cu nimic mai presus decât CFR, FCSB, Craiova, Sparta și Slavia Praga, AEK Atena, Rangers, Reading și Ludogoreț.

74,5 milioane de euroe valoarea lotului Ungariei la acest CE, conform site-ului transfermarkt

70,2 milioane de euroe valoarea lotului României, conform aceleiași surse

În ce țară trăim? Lucescu ne învață de bine și România îl calcă în picioare!

UNDE NE ÎNDREPTĂM? 

Deci, cu loturi comparabile, cu o bază de selecție aproape la fel, diferența poate fi făcută de cel care are ochi, face strategia, alege jucătorii, citește adversarul, indică sistemul de joc, produce schimbările. Și acesta e antrenorul! Iar străinii aleși de maghiari s-au dovedit a fi mai buni decât românii pentru care Iordănescu, dar nu doar el, face lobby.

La nivel de antrenorat, Iordănescu a fost mare. Ca jucător nu l-am văzut evoluând, dar tata îmi zice mereu că a fost poate și mai mare! Îl cred, mai ales că l-am auzit și pe Pițurcă, zilele trecute, exclamând în studioul Euro de la ProTV: "Ce fotbalist a fost Puiu, fantastic!". Dar ca tehnician nu e peste Lucescu. Aceasta e o realitate. Indiferent că cineva vrea sau nu să o accepte. În plus, Iordănescu e ieșit de 6 ani din această meserie, în vreme ce Lucescu pare mai motivat ca niciodată, în ciuda faptului că luna viitoare va împlini 76 de ani. 

Ceea ce a realizat la Dinamo Kiev e, practic, un miracol. E încă o dovadă că în acest job n-are rival în România. Iar dacă Federația Română de Fotbal nu a reușit să-l readucă selecționer, deși în toți acești ani mai degrabă a dat senzația că niciodată nu și-a dorit cu adevărat acest lucru, ci doar a mimat intenția de a-l oferta ca să dea bine la imagine, atunci măcar să valorifice sfaturile pe care el le oferă! Sunt gratis, nu costă nici bani, nici voturi la alegeri, nici măcar o invitație la VIP!

CONCLUZIA! Când Mircea Lucescu vorbește despre fotbal și mai ales despre antrenorat, România ar trebui să se așeze în bancă, să asculte, să noteze și să pună în practică! În niciun caz să-l conteste, să-l atace sau să-i transmită că spune prostii! Și așa am ajuns jos de tot, măcar să avem respect față de cineva care continuă să ne demonstreze că pasiunea și profesionalismul sunt valori mai importante decât un naționalism patetic. Care de cele mai multe ori ne provoacă deservicii! 

Citește și:
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Superliga
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Campionate
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României
Handbal
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României

Comentarii (28)
sorineldumitru
sorineldumitru  •  24 Iunie 2021, 21:43

Mie argumentele dvs mi se par absolut ridicole. Este la fel de adevarat ca poti reusi cu un antrenor strain asa cum este la fel de adevarat ca nu poti reusi cu unul, adica practic dvs nu spuneti nimic, fortati niste statistici si niste date care nu prea au nicio legatura cu realitatea. La fel de argumentat este faptul ca antrenorul strain pe care l-a avut nationala Romaniei a dat gres, ceea ce argumenteaza o parere contra opiniei dvs. Eu personal, cred ca in primul rand antrenorul trebuie sa fie bun, nu strain sau roman, iar apoi, sa aiba cu cine sa lucreze. Paralela cu handbalul e cu atat mai absurda, oare stiti cine a fost selectioner la nationala masculina timmp de 2 ani?! Unul Xavi Pascual, tocmai a castigat Liga Campionilor cu Barcelona. N-a prins Europeanul cu nationala noastra. Cine isi imagineaza ca ceea ce se intampla in Ungaria in materie de fotbal (si mai ales in materie de sport in general) e rezultatul unui antrenor italian care a facut minuni peste noape, e total in afara subiectului. Antrenorul nationalei Ungariei e doar un mic factor care a contribuit pe langa multi altii pt aceste rezultate. Asa ca numirea sa la nationala Romaniei ar fi prea putin. Apoi, suntem extrem de ipocriti, indeosebi jurnalistii. In 2008 Romania avea o performanta asemanatoare la un European mai greu accesibil de 16 echipe si cu mentinunea ca terminam pe locul 3 si nu pe 4 intr-o grupa "extrem" de similara. Cu antrenor roman pe banca, nu cu strain. Reactiile voastre au fost

bazinga
bazinga  •  24 Iunie 2021, 12:47

Pere Poulet este cea mai sinistra exemplificare a profilului antrenorului roman !In cazul puiului facut general la apelul bocancilor, un profitor sinistru al vremurilot comuniste, personajul este un mediocru pana in fibra existentei sale, facut mare de o generatie unica de fotbalisti !Ca antrenor-un dezastru !Batranetea e urata, e stie, dar la unii e chiar horror !

st.il.
st.il.  •  24 Iunie 2021, 16:46

Domnule Udrea, fără niciun dubiu, când ai selecționer un licean(cu sau fără "bac"), care insistă cu cerbicie să-și impună "filosofia" perdantă, până la calendele grecești și spre disperarea noastră, chiar nu mai e nimic de spus...Poate, doar, aria de selecție minimală din România, "arie" ce excelează strict la tatuaje pe centimetrul pătrat de piele, freze și cărări fără număr și stil, fentarea fără minge la prima adiere a vântului și bani, mulți bani NEMERITAȚI !. Putem uita vreodată cum alergau(mâncau pământul !) aseară ungurii în min.86 al meciului cu nemții ?...Și mai ales, după m!inutul cu pricina !...Vom rămâne de-a pururi spectatori de fotbal, fascinați de reușitele altor țări !...Dixit.

Vezi toate comentariile (28)
Comentează