OPINII  »  EDITORIAL

Noi nu mai practicăm acest sport numit fotbal

Articol de - Publicat marti, 16 noiembrie 2021 13:10 / Actualizat marti, 16 noiembrie 2021 13:21

România - Armenia 1-0. Apoi, România - Islanda 0-0. Au fost meciurile care ne-au dus și apoi ne-au scos de la barajul pentru Mondiale.

Turnee finale am mai ratat și o să mai ratăm. Mai ales de Mondiale. Nu e o dramă că nu o să fim nici măcar în acest play-off pentru Qatar. Întrebarea e: unde ne aflăm noi, ca națională, ca fotbal jucat, între celelalte naționale care au și ele pretenții de calificare?

În weekend, profitând de zilele și orele în care România n-a avut meci, am preferat să văd integral două meciuri, în care se regăseau 4 astfel de naționale. Meciuri cu miză mare, practic cu calificarea directă la Mondial pe masă: Italia - Elveția și Portugalia - Serbia.

Concluzia nu e doar una tristă pentru noi. E una realmente umilitoare. Care ne spune că România nu prea mai are deloc legătură cu ceea ce înseamnă acest sport. Noi nu mai jucăm fotbal. Jucăm altceva, despre care credem că ar fi fotbal. 

După ce am urmărit integral partidele de la Roma și Lisabona, realitatea e una singură: naționala noastră e pe dinafara unui sport care presupune în ziua de astăzi cu totul și cu totul altceva față de ce avem și ce arătăm noi. Nu e neapărat o critică la adresa lui Rădoi, nu e o critică nici măcar la adresa FRF, e o constatare despre ceea ce propune în prezent fotbalul românesc.

Forța face diferența în fotbalul de azi

Nu e posibil ca într-un moment în care forța a devenit în fotbal poate calitatea principală pentru un fotbalist, noi să aducem la echipa națională jucători precum Mitriță și Sali. 

Elveția și Serbia au făcut față unor adversari de clasă mondială punând în teren, în primul rând, niște bărbați, niște jucători cu un fizic impresionant. 

Sârbii au predat o lecție de fotbal entuziasmant, cu Milinkovic-Savic, Vlahovici și Mitrovici dominând o linie defensivă portugheză cu niște coloși: Fonte, Dias și Danilo. La fel și Elveția, cu fotbaliști dispuși să intre în dueluri unu la unu cu italienii, extrem de agresivi și care nu cad din picioare la prima contră cu adversarul.

Noi nu mai practicăm acest sport numit fotbal
Fază elocventă din Portugalia - Serbia 1-2: doi lusitani (Dias și Ronaldo), redutabili în jocul aerian, sunt dominați de uriașul Milenkovici (1,95 metri). Foto: Imago

Nu doar forța face însă diferența. Prestația în teren, nivelul jocului, ritmul, realizările, modul în care se pasează, preluarea, șuturile expediate către poartă, toate acestea au fost în cele două meciuri, luate ca reper, la ani-lumină depărtare de noi. 

Credem că suntem tehnici, dar Man nu reușește o scăriță simplă când scapă unu la unu cu portarul advers, Alibec e cap de linie pentru toate acțiunile ofensive, Stanciu are nevoie de 7-8 șuturi pentru a prinde o dată cadrul porții. 

Noi marcăm cu capul prin Mitriță, un jucător de 1,67 metri, o întâmplare care vine o dată la 150 de meciuri. Serbia marchează golul care o duce la Mondiale prin Mitrovici, tot cu capul, dar el măsoară 1,90 metri și să înscrie după dueluri aeriene e o chestiune constantă pentru cariera lui.

Noi contăm prin excepții, prin lucrurile care nu mai fac parte din valorile fotbalului adevărat din ziua de azi. Alții s-au adaptat și merg la Mondiale sau la baraje fiindcă judecă fotbalul cu toate update-urile făcute. "E mic, dar știe cu mingea" e un alibi la care ar trebui să renunțăm fiindcă ne vom păcăli singuri. 

Noi nu mai practicăm acest sport numit fotbal
Mitriță e dominat fizic de adversarii direcți la fiecare meci al naționalei. Foto: Imago

Fotbalul a ajuns la nivelul în care rezistă azi doar cei care sunt și mari și știu și cu mingea. Ilie Balaci spunea mereu că "pentru a fi fotbalist mare ai nevoie de două dintre următoarele 3 calități: tehnică, viteză, forță". Mă tem - din perspectiva României, nu a fotbalului - că trăim o epocă în care mai faci față la nivel bun doar dacă le ai pe toate 3.

Să ne asumăm și apoi să luăm decizii

Diferența dintre calitatea meciurilor Italia - Elveția și Portugalia - Serbia versus cele disputate de România cu Armenia și Islanda e ca o comparație între un joc din NBA și unul din campionatul nostru intern de baschet, ca între o partidă din NHL și un așa-zis meci de hochei din liga României. E ca și cum am compara un meci-test Noua Zeelandă - Anglia cu ce confruntări de rugby vedem în finalele naționale de la noi.

Aceasta e diferența și la fotbal! Dacă o acceptăm, avem o șansă. Să recuperăm decalajul. Nu imediat, în 4, 6, 8 sau 10 ani, dar avem o șansă. 

În schimb, dacă vom rămâne fideli ideii că "și Messi e pitic, n-are fizic de fotbalist, dar e cel mai bun din lume", atunci fotbalul va deveni un subiect definitiv încheiat în România. De practicat oricum nu-l mai practicăm pe cel care contează, măcar să avem decența să acceptăm că trebuie să începem să-l reînvățăm!

Citește și:
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Campionate
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Ce noroc! România, șansă uriașă la tragerea pentru preliminariile CM 2026 » „Tricolorii” pot scăpa de PATRU adversari de foc
Nationala
Ce noroc! România, șansă uriașă la tragerea pentru preliminariile CM 2026 » „Tricolorii” pot scăpa de PATRU adversari de foc
Vedeta Rapidului se pregătește de nuntă: „Va fi EPIC! A meritat așteptarea”
Superliga
Vedeta Rapidului se pregătește de nuntă: „Va fi EPIC! A meritat așteptarea”

Comentarii (39)
klauz
klauz  •  18 Noiembrie 2021, 11:09
Postat de Gabriel Gachi pe 17 Noiembrie 2021, 08:45

Problema fotbalului romanesc pleaca de la antrenori, de la cele mai mici niveluri de varsta. Suntem depasiti la know-how si trebuie sa importam 10-20 de antrenori din Spania/Franta/Germania si sa-i platim foarte bine, din banii Federatiei si ai Guvernului, sa fie un parteneriat asumat de statul roman. Acestia trebuie sa aduca saltul in mentalitate si pregatire. Alte zeci de antrenori cu studii superioare trebuie trimisi la specializari in Occident, pe perioade de 1-2 ani, tot pe banii Guvernului. Ne trebuie o noua generatie de antrenori, pentru ca nu poti evolua fara creier. Ca pregatire academica in fotbal, Romania este foarte inapoiata fata de Occident. De aici si decalajul valoric la toate nivelurile de reprezentare. Academiile private din Romania sunt niste gherete care nu pot plati antrenori straini, cu familii, care sa se stabileasca aici un numar de ani. E nevoie de suportul statului, ca program strategic.

E ceva adevar, insa nu unul decisiv. Propun sa se dea antrenorilor care se pretind selectioneri un test de inteligenta. La urma urmei, asta e numele jocului, nu ce a facut un batranel ofticat sau altul acum zeci de ani ca jucator. Parerea mea ca adevarul decisiv este lipsa de material, nu exista talent de fotbalist la noi in tara. Uite-te la ianis hagi, a crescut de mic cu gazon personal, antrenor personal, echipa personala, presa personala, si uite de a ajuns...

klauz
klauz  •  18 Noiembrie 2021, 11:07
Postat de coco1987 pe 16 Noiembrie 2021, 23:36

Dupa numele pe care il ai pari a fi la fel de "inteligent" ca si presedintele Romaniei. Din pacate, nu doar dupa nume ci si dupa ce scrii acici. Tu ai fost ceva in primii 6 din lume? Mai mult decat atat, marea chestie a acelei generatii de aur, mai presus de locul 6 mondial (apropo, cred ca era 5 ), mai presus de toate calificarile obtinute si de rezultatele ok si de la celelalte turnee finale, este că in fiecare neci, indiferent cu cine jucai, aveai sperante la victorie. Intelegi, inteligentule? Acum iti tremura funduletul intr-un meci cu Liechtenstein si nu esti in stare sa bati Islanda...

"Prietene", uite aici locul 6: https://en.wikipedia.org/wiki/1994_FIFA_World_Cup#Final_standings. Nu vorbi fara sa stii. Sub alt aspect, referirile repetate la inteligenta mea nu te fac pe tine mai interesant si nu te valideaza defel, cu toate ca de-asta le-ai facut. Ai exprimat o simpla parere pe cand eu am invederat un fapt, 6 nu e 1. Recunoaste ca nici macar pentru tine locul 6 nu poate insemna medalie de aur (vezi si bataia masiva luata de la Elvetia si bafta de ansamblu, peste nivelul jocului). Sperante de victorie exista si acum, din plin si de fiecare data; si acum, ca si atunci, se taie ca maioneza mai des decat nu.

fibra
fibra  •  17 Noiembrie 2021, 13:42

Cam mult a durat sa vedeti ca la noi nu se mai joaca fotbal. Eu unul de trei ani nu mai vad meciuri ale echipelor noastre,doar eventual rezumate cu faze si goluri de un minut-doua. Dupa peste 50 ani de vazut meciuri pe stadioane sau la TV sunt complet lamurit ca e pierdere de vreme sa vizionezi o brambureala fara legatura cu jocul.

Vezi toate comentariile (39)
Comentează