OPINII  »  EDITORIAL

Despre șanse și speranțe

Editorial Marius Mărgărit
Editorial Marius Mărgărit

Articol de - Publicat duminica, 25 august 2024 14:33 / Actualizat marti, 27 august 2024 11:32

Din când în când, prietenii, amicii sau mai nou cunoscuții mă întreabă cu cine țin la fotbal. Nu mă crede nimeni când spun că am trecut de faza asta și că nu mai am nicio favorită.

Cei mai mulți mă percep ca stelist, cum eram cu 20-25 de ani în urmă. E periculos să recunoști asta, dar adevărul e mereu mai bun.

Da, am ținut cu Steaua, cu Steaua aia care juca un fotbal peste vremea ei în anii '80. Dar începusem de mai devreme, fiind vrăjit de zborurile lui Iordache, de fachirul Marcelinho, de driblingurile și ”liberele” lui Iordănescu sau Liță. Apoi m-am îndrăgostit de viteza lui Lăcă și Balint, de deposedările lui Tudorel, de calmul ferm al lui Iovan, de fentele lui Miți, de finețea lui Belo, de oportunismul lui Piți. Asa nu inseamnă cu nu l-am iubit pe taifunul Hagi. Sau ,că nu m-au încântat Craiova Maxima sau acel Dinamo construit de Mircea Lucescu.

Dar, poate și din cauza meseriei, dar și a vârstei, cu timpul m-am șmirgheluit atât prin fotbalul ăsta al nostru și chiar nu mai țin cu nimeni. Așa că îmi plac doar echipele care joacă spectaculos, ofensiv și jucătorii care știu cu ”varza”. La noi, tot mai puțini.

Însă asta nu înseamnă că nu mai sunt pasiunat de fotbal. Asta nu se poate șterge. Îmi place chiar și cel de la noi, deși mai are încă meciuri la care mi-e teamă să nu adorm și să uit să mai termin cronica.

Acum îmi place Dinamo (n-am crezut să mai spun asta vreodată). Am mai zis-o după egalul de la Sepsi și o repet, chiar dacă pare o tâmpenie să lauzi o echipă în care fundașii, pe lângă multele gafe fotbalistice, au o inconștiență incredibilă și continuă să intre la limita fracturilor. Precum Sivis la Oshima și Homawoo la Ivan, în meciul câștigat cu liderul din Bănie. Nu l-am uitat sau iertat pe Homawoo nici pentru ce i-a făcut sezonul trecut lui Luca Mihai!

Dar chiar și așa, aflați pe fundul prăpastiei în ultimii ani, "câinii" și-au regăsit cumva spiritul. De la mijloc în sus, joacă cu un curaj kamikaze care compensează chiar și debilitatea defensivilor. Băieții lui Kopici chiar par să nu le fie teamă de nimeni și de nimic. O nouă gașcă nebună.

Așa că, în dublă inferioritate (total corectă!), acest Dinamo a reușit cumva să țină piept tornadei furibunde, dar fără strop de luciditate a oltenilor. Prea dependenți de Mitriță, care chiar ar merita încă o șansă la națională.

Despre șanse și speranțe
Dinamo - Universitatea Craiova, în runda #7 din Superliga / foto: Cristi Preda

După 7 etape nu cred că mai e o întâmplare și renașterea lui Dinamo e un semn că fotbalul nostru se mai și regenerează, nu doar regresează. Și că în ciuda mediocrității, abramburismului și habarnismului care încă mai bântuie prin birourile și vestiarele din fotbalul nostru, mai putem să sperăm.

Îmi place și încăpățânarea la baionetă a Oțelului (chiar dacă a jucat slab la Ploiești), condus de mareșalul Dorinel de pe margine și de flash Cisotti, omul de peste tot, când general, când simplu soldat.

Îmi place și fotbalul șampanie produs de multe ori de altă gașcă nebună, cea de la U Cluj. Cu Mister Fair Sabău, atât de simpatic când își ceartă molcom jucătorii, ca unchiul pe nepotul favorit, când sparge o vază cu mingea. Și cu "babele" Chipciu și Nistor, care parcă au luat-o invers, ca în "Povestea lui Benjamin Button".

Îmi place și că CFR și FCSB, polii de forță ai campionatului, cu un plus mare pentru apetitul ofensiv în creștere al ardelenilor, sunt cu un picior în grupele europene. Fiindcă avem nevoie de încă un boost de încredere, după cel al calificării naționalei la Euro.

De Rapid nimic? Nu prea, că deocamdată echipa din Giulești este doar la nivel de "poate, poate... cine știe...". Șumudică a reușit să lege puțin liniile, dar mai e mult până departe. Dar da, sunt topit după puștii Petrila și Rareș Pop. Primul e deja aproape de certitudine, celălalt, ignorat de Rednic în ultima parte la Arad și apoi de rătăcitul Lennon, are toate ingredientele să devină una. Doar să nu-și piardă inima și să nu i se taie aripile. Dar sunt convins că Șumi știe asta. Oricum, alte două speranțe.

Și ar mai fi de aplaudat, așa, de final, chiar și îndârjirea nou-promovatelor de a se agăța de orice șansă. Chiar dacă doar episodic. E încă o savoare printre ingredientele mai vechi ale Superligii.

Deci deocamdată, cu subiectivitatea de rigoare, avem câte ceva care să ne placă, chiar dacă nu suntem fani sau ultrași. Și sper să mai apară și alte surprize, că în rest sunt încă destule cioburi în ochii fotbalului. Dar putem să sperăm.

Urmează să reintre în scenă și naționala. Din Divizia C (pare de necrezut, nu?!) a Ligii Națiunilor. Cu eternul Mircea Lucescu, maestrul care vine cu ambiția de a repara mari nedreptăți, dar și frustrări. Sper să ne placă... să avem iar speranțe, iar emoții...

Citește și:
Mircea Lucescu nu are stare » Decizia luată imediat după meciurile din Liga Națiunilor
Nationala
Mircea Lucescu nu are stare » Decizia luată imediat după meciurile din Liga Națiunilor
„Din cauza nevestelor, se certau și ei” » Camaradul lui Cornel Dinu povestește un conflict intim de la Dinamo și face dezvăluiri IREALE: „Am condus 4 ani fără permis! Bântuiam prin camere cu sticle de vin, fetele țipau”
Superliga
„Din cauza nevestelor, se certau și ei” » Camaradul lui Cornel Dinu povestește un conflict intim de la Dinamo și face dezvăluiri IREALE: „Am condus 4 ani fără permis! Bântuiam prin camere cu sticle de vin, fetele țipau”
În seara în care Cristina Neagu și-a anunțat retragerea, Dinamo a câștigat lejer la debutul în Liga Campionilor
Handbal
În seara în care Cristina Neagu și-a anunțat retragerea, Dinamo a câștigat lejer la debutul în Liga Campionilor

Comentarii (10)
supereduardo10
supereduardo10  •  27 August 2024, 01:59
Postat de Burnss pe 26 August 2024, 15:41

Lefter în nume, Lefter în creier... Frustracel, performantele Rapidului în lunga istorie de 100 și ceva de ani, le numeri pe degetele de la o mana. Ca și titlurile obținute de echipa ta. Știu, n-au putut de Steaua și Dinamo, ca altfel aveați vreo 50. Hai, lasă gargara și trezeste-te la realitate. Fotbalul romanesc înseamnă Steaua, Dinamo, Craiova. Vouă v-au plăcut mai mult barele frumoase și portarii prinși în offside...

Bahh habarnistule cand juca Rapid prin Europa bunici tai erau prin pesteri. :) Pune mana si invata istorie lasa-ne cu securitatea ta cu un milion de trofeie. Mai vezi statisticile meciuri directe? cate cupe a luat Rapidul sau de cate ori a terminat pe 2? I-a vezi poate iti schimbi parerea. ;))) Matematic nu ai cum s a termini pe 2 de 30 de ori si sa iei un campionat doar daca se implica securiatea si armata. A scuze erau timpuri cant totul dar totul era planificat. Mai pune mana pe o carte de istorie si lasane cu mizeriile voastre securiste.

supereduardo10
supereduardo10  •  27 August 2024, 01:52

Hbarnist :)) Cum ne spune el ca tinea cu Steaua si acum cu Dinamo:)) Ma bucur ca iti place ..dar ce ti-o place?:)) Dinamo are acelasi nucleu de jucatori care a jucat barajul de retrogradare si in care abea abea a razbit. Mai abitir nici lot nu are si face un anti joc de echipa mica adica dupa valoarea ei. Sigur au antrenor si unul bun au un heirup si putin noroc iacata rezultatele. Dar nu este o echipa de playoff nici macar impinsa. Cu regret zic nu cu bucurie dar Dinamo nu conteaza la ce jucatori are.

druma
druma  •  26 August 2024, 23:29
Postat de lefter_popescu pe 26 August 2024, 12:05

D-le Margarit , dacă n-ai iubit și Rapidul inseamna ca n-ai trăit cu adevărat fotbalul dar mai ales farmecul vieții din fotbal , a celor multi care mergeau si umpleau stadioanele .Te-au atras echipele puterii, cele protejate de la înființare de partidul comunist ( cel adus la putere de Stalin) condus de Ghe Dej și apoi de familia Ceaușescu, pe a căror stadioane vedeai doar kaki și albastru... de la hainele militare aduse prin ordin . Am sa-ti spun un adevăr pe care , poate nu-l cunoști, sau poate îl cunoști... ca pe Ghencea , cea din 74 ,sute sau chiar mii de rapidisti veneau și încurajau Steaua lui Liță Dumitru , Iordănescu și mai târziu cea a lui Lăcătuș și Piturca , pt ca Steaua, ca de altfel si Dinamo, nu avea galerie ci câteva sute de tineri sustinatori. Pustimea de astazi , cu siguranță nu cunoaște acest aspect, de care n-au cum sa fie mândri. Apropos , d-le Margarit , ne poți spune cu ce echipe a jucat Steaua în 86 când a cucerit CCE ? Ia-le pe rand și ai sa te miri cât bulan a putut avea la tragerea la sorti. Cu asa echipe , ar trebui sa te bucuri în șoaptă și sa -ți spui : Mama , ce noroc chior am avut. Astaxi Steaua e ținută cu forța în Liga a II-a doar ca manipulare dar și cu dorința celor care conduc FRF și Liga ca nu care cumva sa între în gura lui Gigi Valiza , cel care odată cu condamnarea la pușcărie , în cazul Valiza, conform regulamentului , echipa ilfoveana ( FCSB 2003) treb sa i-a drumul ligii a III-a insa s-a opus Mitica Dragomir și gașca lui fcsbista.

Chiar ca lefter, lefter la mansarda. Habar n-am cati anisori ai copilu' , dar ai gauri mai mari ca svaiterul elvetian. La Steaua mai vedeai soldati in Ghencea, ca asa era regula pe vremurile alea dar sa zici ca Dinamo nu avea galerie, ci cateva sute de sustinatori trebuie sa fii tare glumet. Daca in mintea ta Dinamo avea cateva sute de sustinatori, poate ne spui si noua de ce era "23" mereu plin cu 80000 de suflete, nu doar la Hamburg, Villa sau Liverpool, ci si cu Dinamo Minsk , Dukla Praga sau Valerenga. Asta arata ca vorbesti doar din ce-ai auzit pe la aia care se plang de zeci de ani ca Rapid n-a fost membru de partid si viseaza mereu ca asta e echipa proletara si cea mai iubita din tara. Visati in continuare, nu se va schimba nimic, tot Steaua si Dinamo raman cele mai iubite si cele mai de succes echipe din Romania. Iar Rapidul ramane lefter, ca intelectul tau.

Vezi toate comentariile (10)
Comentează
Close