Articol de Ovidiu Ioanițoaia - Publicat luni, 09 octombrie 2023 15:51 / Actualizat luni, 09 octombrie 2023 16:16
După o săptămână petrecută în Africa într-o zonă mai degrabă fără internet, sâmbătă noapte am revenit acasă cu dor de fotbal. M-am întors cu noroc întrucât ambele întâlniri programate duminică în SuperLigă au oferit spectacole atractive. De nivel mulțumitor, cu tensiune și calitate.
Mai întâi, Farul a bătut-o la Galați pe Oțelul, formație serioasă, onestă, muncitoare, construită de Dorinel după chipul și asemănarea sa. Campioana a arătat însă ceva în plus. Talent, șansă ori amândouă, așa că a învins pe merit.
Cu a treia victorie consecutivă, Hagi i-a mai redus la tăcere pe contestatarii care, înșelați de startul ezitant al Farului, îi și cântaseră prohodul. Ba și răspândiseră aberația că Hagi nu poate fi antrenor decât la propriu-i club, că de la oricare altul ar fi mazilit!
Uite că nu-i așa! Deși a tot vândut jucători, Farul a urcat pe locul 5 și, cum e unica din play-off cu un meci mai puțin, poate visa și la podium. Ceea ce părea de domeniul fanteziei acum vreo lună. O utopie. Atât că Hagi, zică cine ce-o vrea, posedă meșteșugul de a lansa tineri, dar și de a readuce în actualitate fotbaliști ce lăsau impresia c-au ajuns la capătul puterilor și al carierelor.
Concret, la Galați i-au asigurat succesul "veteranii" Larie și Budescu, unul cu golul, celălalt cu assistul. În 2021, când l-a luat înapoi pe Larie, acesta împlinise 34 de ani, câți numără Budescu în prezent. Pentru alți tehnicieni ei ar fi fost terminați. Amintiri. Nu și pentru Hagi, care le-a dat, ca și altora aflați în aceeași situație, nu doar încredere, ci și viitor.
Mai târziu, Dinamo și CFR au încheiat nedecis pe Arena Națională un duel anticipat ca dezechilibrat. În ideea că Dinamo, cu un picior în groapă, va claca în fața unui adversar robust și experimentat. Socotit mult mai puternic. Imposibil de oprit în cursa de urmărire a liderului FCSB.
S-a întâmplat însă altceva! După o primă repriză dominată de gazde și o a doua de oaspeți, lamentabili până la pauză, parcă încălțați invers!, a ieșit un egal echitabil. Totuși mai bun pentru Dinamo decât pentru CFR, oricine înțelege de ce.
Formația din Gruia a greșit calculele când și-a închipuit că a aterizat la București pentru, vorba lui Burcă, "O plimbare în parc". Deoarece Patriche et Co., comemorând și 23 de ani de la tragica dispariție a lui Cătălin Hîldan, n-au depus armele nicio clipă.
Sunt tentat să cred că i-a ajutat și Mandorlini, pe considerentul că, la câteva minute după golul egalizator al lui Bîrligea, a operat 4 schimbări ce-au scos echipa din ritm! Într-adevăr, CFR a atacat în final cu trei oameni în loc de doi, dar a făcut-o haotic, fără inspirație și fără efect.
Dinamo a demonstrat că are vână, resurse și, pe cale de consecință, speranțe. Că poate părăsi poziția 15 și nu-i condamnată la retrogradare. Că nu dispune de lotul ideal, dar nici acesta nu e de lepădat.
S-a auzit însă din nou refrenul că "E urgentă nevoie de 5-6 jucători de valoare", cerere realistă, numai că, nu vă supărați, cine n-are nevoie de întăriri, până și Guardiola la Man City ori Ancelotti la Real Madrid abia le așteaptă?! Dar de unde să-i ia Dinamo pe jucătorii respectivi și, mai ales, din ce bani?!
Părerea mea, numai a mea?, e că Burcă trebuie încurajat și sprijinit să meargă pe drumul său, el fiind cel mai în măsură să încerce salvarea lui Dinamo. Solicitată de unii, demiterea lui ar stinge și flacăra care mai pâlpâie.