Articol de Ovidiu Ioanițoaia - Publicat luni, 27 februarie 2023 15:06 / Actualizat luni, 27 februarie 2023 15:06
După ce Comisia de Disciplină a FRF a stabilit ca meciul Sepsi-FCU Craiova 1948 să fie câștigat cu 3-0 de formația din Sf. Gheorghe, el fiind suspendat definitiv de arbitrul Andrei Chivulete în minutul 26 din pricina repetatelor scandări xenofobe ale galeriei oltene, o parte a lumii fotbalului nostru a salutat decizia. Ca huliganii să se învețe minte și să se potolească, nu?
O altă parte însă, parcă mai numeroasă, a dezaprobat verdictul respectiv. Ea a socotit, aș îndrăzni să spun fair, că pătrunderea în play-off, ținta celor două echipe, trebuie realizată pe teren, sportiv, nu la "masa verde".
Considerându-se nedreptățită, FCU s-a adresat Comisiei de Recurs, care va dezbate speța joi. Când va fi obligată, părere mai largă, să țină cont, între alte obiecții, de următoarea precizare a Comisiei de Disciplină: "Arbitrul a aplicat regula celor 3 pași FĂRĂ A AVEA ÎN VEDERE PE DEPLIN LA LUAREA DECIZIEI (subl.mea) conținutul art. 58.10 ROAF și art. 83.19.1, 2 și 3 din Regulamentul Disciplinar FRF care prevăd că arbitrul poate opri jocul definitiv numai în caz de comportament rasist și numai după evaluarea impactului asupra securității jucătorilor și a spectatorilor". Citatul e extras din motivarea CD.
Adevărat e că același document mai stipulează, în apărarea „centralului", că oprirea jocului "A fost conformă cu prevederile art. 13 din Codul Disciplinar FIFA". Ceea ce nu-l disculpă pe Chivulete, prins în ofsaid, deoarece a încurcat borcanele și a confundat noțiunile în clipa în care a interpretat atitudinea xenofobă (ură împotriva străinilor) cu rasismul.
Ultrașii craioveni au scandat „Afară, afară cu ungurii din țară!", grav și urât, dar nu altceva. Rasist nu s-au manifestat, ca să poată fi pedepsiți după ROAF ori RD. Arbitrul s-a grăbit și a comis-o întrucât el n-avea voie să suspende partida. Îi permitea o asemenea intervenție în forță Codul FIFA, care reprezintă un nivel superior. Dar care se aplică, a ripostat FCU, numai în întâlnirile internaționale, nu și în SuperLiga României. În care, spre exemplu, funcționează Regula U21, inexistentă în legile FIFA și UEFA.
A surprins faptul că, în loc să-l tragă la răspundere pe Chivulete pentru exces de zel, CCA s-a grăbit să-l delege chiar în etapa următoare. Ignorând observația CD că n-a respectat regulamentele interne. Ne-am obișnuit însă cu modul aberant, discreționar, în care acționează CCA și, în general, FRF. Nicio noutate.
În categoria acuzațiilor fără noimă s-a înscris și reproșul făcut Craiovei 1948 că „n-a blocat", termen folosit de Comisia de Disciplină, accesul ultrașilor săi pe arena din Sf. Gheorghe! FCU s-a dezis oficial de aceștia, dar cum să-i fi împiedicat să intre în stadion când clubul organizator a fost Sepsi?! Concret, cum, prin ce mijloace?!
Evident că misiunea Comisiei de Recurs nu se anunță ușoară. Logic mi s-ar părea însă, fără a contesta în vreun fel meritele lui Sepsi, grupare în continuă ascensiune și cu antrenor de top, ca meciul suspendat în 29 ianuarie să se rejoace. În play-off trebuie să te califici de pe teren, nu din birou!