OPINII  »  EDITORIAL

De ce ezită Boloni

Articol de - Publicat miercuri, 19 ianuarie 2022 14:54 / Actualizat miercuri, 19 ianuarie 2022 15:51

Deși venit în țară încă din 7 ianuarie, Ladislau Boloni întârzie să se pronunțe dacă preia ori nu echipa națională. După două zile petrecute în București, a plecat la Tg. Mureș (orașul său natal) și a promis că se va întoarce în cel mai scurt timp. 

Nu s-a mai întors. Ba chiar, marcat de decesul fostului coechipier și antrenor Janos Czako, și-a închis celularul și n-a mai putut fi contactat. Iar când l-a redeschis, tot n-a dat un răspuns clar.

Până la un punct, Loți (conform altora, Laci) e de înțeles. Pentru că, de felul lui un tip meticulos, măsoară de 10 ori înainte să taie o dată. Fără supărare, e un chițibușar. 

Pe de altă parte, deoarece nu-i momentul potrivit nici pentru el, nici pentru oricare alt antrenor respectabil, cu carte de vizită și cu experiență, cu nume, să-și asume comanda unei echipe aflate în picaj.

Una lipsită de rezultate și, mai grav, de valori. Necompetitivă. Exponenta unui fotbal șchiop, gândit după ureche și structurat în consecință. Nimeni nu se înghesuie la așa ceva, probă că Gică Hagi, Răzvan Lucescu și Dan Petrescu au refuzat din prima oferta FRF.

Surse credibile indică două motive din pricina cărora s-au împotmolit niște negocieri pe care federația, trebuie recunoscut, le-a abordat cu încredere și speranță. Burleanu și Stoichiță l-au căutat pe Boloni la Nisa, după care, în ideea definitivării discuțiilor, l-au invitat la București. De spus, detaliu însă nesemnificativ, că FRF i-a plătit tehnicianului biletele de avion și cazarea în Capitală.

Repet, condițiile cu care Loți nu s-a împăcat și care l-au determinat să ezite ar fi fost două. A respins ideea de a i se fixa un obiectiv imediat, ce prevedea ca naționala să nu termine pe locul 4, ultimul, meciurile cu Finlanda, Bosnia-Herțegovina și Muntenegru din grupa de Liga Națiunilor. 

De ce ezită Boloni
Ladislau Boloni

N-a agreat-o nici pe aceea că, prezidată de Stoichiță, Comisia Tehnică a FRF să aibă dreptul de a decide asupra continuării ori, dimpotrivă, a sistării colaborării.

Cum partidele din LN se vor disputa în cursul anului curent, patru în iunie și două în septembrie, reiese că, "tricolorii" încheind pe locul 4, selecționerul ar fi demis cât ai zice pește. După numai 9 luni de mandat, ceea ce ar da rău la CV. L-ar strica.

La rându-i, și ea de înțeles, federația a insistat pentru stipularea unui obiectiv minimal. Argumentând logic că, în virtutea ierarhiei FIFA din decembrie 2021, România trebuie socotită, de pe poziția 44, favorita grupei, nu codașa ei! 

Deoarece toate cele 3 adversare sunt mai prost clasate: Finlanda pe locul 58, Bosnia-Herțegovina pe 61 și Muntenegru pe 72. Bref, Loți n-ar avea de ce să se teamă de includerea în contract a clauzei amintite.

Negocierile trenează, dar încă nu-s terminate oficial. Cum Boloni ar constitui, grație experienței și palmaresului, soluția cea mai bună, Burleanu mai așteaptă ca Loți să se hotărască și să zică "da". Încă nu-i timpul trecut pentru asta.

Oricum, ca să nu rămână descoperit, șeful FRF a început tratativele cu Edi Iordănescu, căruia i-ar succeda Adi Mutu. Ambii avantajați că știu realitățile din fotbalul nostru, că-s familiarizați cu ele.

Evident, avem o națională care, din păcate, îi atrage din ce în ce mai puțin pe cei care realizează de ce e în stare. Mai puțin spre deloc.

Citește și:
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Superliga
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Campionate
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României
Handbal
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României

Comentarii (26)
petschovschi
petschovschi  •  21 Ianuarie 2022, 09:54

Iată că după mandatele catastrofale ale lui Contra și Rădoi, cînd s-a ratat tot ce se putea rata, un alt diletant ajunge selecționer. Unica performanță din cariera lui Edi e o jumătate de titlu, luată cu CFR Cluj, într-un mandat de 6 luni (un titlu cucerit din inerție, cu o echipă care cîștigase și precedentele 3 titluri). În rest, cu ce se poate lăuda fiul lui Tata Puiu ? Ce echipe a format el, că a schimbat cluburile precum șosetele ? Cîte campionate întregi, cap-coadă, are Edi pe banca vreunei echipe ? Au cumva un joc frumos echipele lui, ”desenează” ele pe teren ? Nici vorbă. Apoi, cîte meciuri internaționale are el ca antrenor ? Ce jucători de calitate a lansat Edi ? Omul ăsta n-a cunoscut fotbalul de nivel înalt nici ca jucător, nici ca antrenor (măcar Mutu a jucat la echipe mari). A antrenat doar în mediocrul campionat românesc (locul 25 în clasamentul coeficienților UEFA), cu excepția unui mandat efemer de 3 luni la TSKA Sofia (un campionat la fel de slab ca al nostru). Merită Edi Iordănescu să fie selecționer ? Nu se putea găsi o variantă decentă ? Problema e că nici nu s-a vrut cu adevărat, negocierile cu ceilalți antrenori fiind o regie ieftină (de fapt, unicul cu care chiar s-a negociat a fost Boloni, căruia FRF i-a impus niște clauze jignitoare pentru un antrenor cu palmaresul său). Burleanule, pleacă fiindcă s-au ratat destule calificări din cauza antrenorilor pe care i-ai ales tu ! Nu-ți mai bate joc de suporterii Naționalei !

10156661614577582
Mircea Rusu  •  20 Ianuarie 2022, 18:46
Postat de petschovschi pe 19 Ianuarie 2022, 19:41

Boloni nu-și poate asuma clauza cu privire la Nations League. Nici un antrenor serios nu vine în probe, cu riscul major de a fi demis după 8 luni. E o idioțenie să-i pretinzi locul 1 în Nations League, știind că pe noi ne-a depășit Macedonia, că n-am bătut Islanda (acasă, în meci decisiv) și că ne-a bătut Armenia. Dacă ne comparăm cu adversarele din Nations League, România nu a participat astă-vară la EURO 2020, dar Finlanda a fost acolo (ba chiar a învins Danemarca, fiind aproape de optimi). Finlanda are jucători în Premier League (Pukki, Fors) și Bundesliga (Hradecky), noi nu avem. Tot așa, România nu are lotul Bosniei, garnisit cu jucători ce activează la echipe care au evoluat (sezonul ăsta) în grupele Champions League sau Europa League: Dzeko (Inter), Krunic (Milan), Pjanic (Besiktas), Ahmedhodzic și Nalic (Malmo), Kolasinac (Marseille), Gojak și Menalo (Dinamo Zagreb), Civic și Loncar (Ferencvaros). Să nu-i uităm nici pe Visca (Trabzon), Cimirovic (Standard) sau Demirovic (Freiburg). De asemenea, în toamnă, în preliminariile mondiale, Muntenegru a făcut egal cu Turcia (în deplasare) și cu Olanda (acasă). În concluzie, FRF trebuie să fie rezonabilă în pretențiile sale, nu să pretindă performanțe pe termen scurt. După 4 ani de mandat Contra și Rădoi, România e o națională în derivă, fără o identitate proprie, fără un sistem de joc, fără titulari ficși, fără jucători exponențiali. Asta-i realitatea, Naționala trebuie reconstruită cu răbdare, fără presiunea rezultatului.

bravo petschovschi f bine informat nea Ovi azi n ai prea suflat in ciorba Boloni stie ce valoare are, iar Stoichita cu burlanu ii fac curte cand lu Mutu(p..iti dai seama) cand lu surdu in timp ce vb cu ungurul stelistul nostru Normal ca B si a schimbat cartela

torque07
torque07  •  20 Ianuarie 2022, 09:56

Cand stii sigur 100% ca dupa 3 meciuri pierdute toata presa iti da in cap cu sute de articole, lasand orice prapadit ce a jucat 3 meciuri il liga 1 sa-si dea cu parerea daca e in linie cu metodologia GSP, normal ca nu mai vrea nimeni. Acum nu incercati sa dati vina pe jucatori, pe FRF, pe valoare si alte prostii. Vina principala o aveti voi. Ati bagat in cap la romani de 20 25 de ani ca solutia e "DEMISIA" si asta faceti la fiecare 3 4 meciuri pierdute. Bine fac astia ca nu accepta. Mai bine mergeti voi..ca tot sunteti expert in toate.

Vezi toate comentariile (26)
Comentează