Articol de Ovidiu Ioanițoaia - Publicat marti, 22 noiembrie 2022 13:32 / Actualizat marti, 22 noiembrie 2022 15:22
Era de așteptat să apară ceva nou, să se modifice, și în acest domeniu după ce, înaintea startului Cupei Mondiale din Qatar, președintele comisiei de specialitate FIFA, italianul Pierluigi Collina, le-a recomandat arbitrilor prezenți la Doha să fie cât mai severi cu tragerile de timp și cu întreruperile voite ale meciurilor. Să nu mai închidă ochii la ele, ci să le sancționeze prin acordarea de prelungiri. Astfel încât spectatorilor și telespectatorilor să li se ofere mai mult fotbal.
Preveniți, bănuiam că indicațiile lui Collina vor fi respectate. Nu bănuiam însă că ele vor fi executate cu atâta râvnă. În sensul în care duelurile din primele două zile ale CM 2022 nu doar că au fost, toate 4, prelungite, dar au fost prelungite în mod exagerat. După cum urmează: Qatar - Ecuador cu 12 minute (6 în repriza 1, 6 în repriza 2), Senegal - Olanda cu 14 (3+11), SUA - Țara Galilor cu 15 (4+11) și Anglia -Iran chiar cu 29 (15+14)!
Să convenim că la Anglia - Iran, "centralul" brazilian Raphael Claus a avut motive să fluiere finalul reprizei 1 după o oră. Deoarece accidentarea portarului persan Beiranvand la cap (care i-a permis Iranului și a șasea schimbare) și înlocuirea acestuia au consumat multe minute. Nu s-a justificat însă și prelungirea reprizei secunde, interpretată de majoritatea comentatorilor ca exagerare.
Logic, părere des întâlnită, pentru că nu-i normal să împingi durata unei partide până la 119 minute, riscând să le creezi jucătorilor probleme de natură fizică, de concentrare etc. Ori chiar creându-le.
Ideea fiind, ca să vorbim românește, să prelungești dacă se impune. Dar să nu faci din asta un scop în sine și, mai grav, să pierzi măsura. În condițiile unor prelungiri duse prea departe, considerate de unii "indecente", Iranul a marcat golul 2 dintr-un penalty transformat în minutul 90+13! Să zicem că golul cu pricina nu contează momentan. Dar el va căpăta altă greutate în cazul în care, teoretic posibil, se va ajunge la o departajare în funcție de golaveraj.
Câtă vreme fotbalul nu-i nici handbal, nici baschet ca să se joace cu cronometrul pe masă, iar acesta să fie oprit la fiecare întrerupere, s-ar cuveni ca arbitrii să meargă pe linia trasată de Collina, fără să facă însă exces de zel. Să încerce, și să reușească, să păstreze măsura. Care e bună în toate, nu?