Articol de Ovidiu Ioanițoaia - Publicat joi, 04 noiembrie 2021 14:42 / Actualizat joi, 04 noiembrie 2021 16:20
Cei doi arbitri ai noștri de top, din Elite, au avut parte marți seara de misiuni deloc ușoare în grupele de Champions League. Dacă partida Dinamo Kiev - Barcelona, 0-1, nu i-a pus probleme deosebite lui Ovidiu Hațegan, întâlnirea dintre Sevilla și Lille, terminată 1-2, i-a dat serioase bătăi de cap lui Istvan Kovacs.
Acesta a devenit eroul unei polemici încinse, pui de scandal, întrucât francezii, deși învingători, i-au reproșat vehement că i-ar fi privat de o lovitură de la 11 metri. Concret, în minutul 17, la scorul de 1-0 pentru Sevilla, IK ar fi trebuit să sancționeze cu penalty intrarea lui Delaney asupra lui J. David și, gafă de proporții, n-a făcut-o!
Degeaba a egalat Lille din 11 metri, lovitură transformată de același J. David, presa din Hexagon l-a desființat pe Kovacs. Iar L'Equipe, justițiar, i-a pus nota 3!
Aparent, susținătorii variantei că trebuia fluierat penalty au dreptate. Din unghiul din care s-a filmat, alunecarea lui Delaney, un „tackle” viguros, a lăsat impresia de fault. Există însă și imagini, luate din alt unghi, care îl disculpă pe arbitrul din Carei.
Ele demonstrează că între cei doi a rămas o distanță de circa 20 de centimetri, că a fost un contact, produs însă după încheierea fazei. După plecarea mingii.
Kovacs mai e apărat și de un alt argument de necontrazis. Pe lângă că, aproape de fază, el a controlat-o, arbitrii VAR i-au ținut partea. I-au comunicat în cască, instant, că nu-i fault, drept pentru care nu i-au cerut să meargă la monitor și să analizeze secvența.
De spus, în cabina VAR se aflau italienii Marco Guida și Massimiliano Irrati, ultimul oficiind ca VAR 1 la finala Mondialelor din Rusia 2018! Ca atare, fără să vorbesc cu păcat, ce-ar trebui să înțelegem?
Că s-a păcălit Kovacs, că s-au înșelat Guida și Irrati, dar nu și cronicarii de la L'Equipe?! Mai specialiști decât specialiștii în materie, numai aceștia au văzut corect, iată un film în care refuz să joc. Întreb însă, dacă I. Kovacs era olandez, spaniol, neamț ori englez, deci nu din estul Europei, mai trăgeau în el ziariștii parizieni din toate pozițiile? Permiteți-mi să mă îndoiesc.
Despre cum sunt tratați arbitrii noștri, obișnuit de sus, cu îngăduință, mai degrabă tolerați, a probat-o și un text apărut marți noapte în cotidianul spaniol Mundo Deportivo. În ediția online, acesta i-a imputat lui Hațegan anularea (după VAR) a unui penalty dictat la Kiev în favoarea Barcei. Totul în contextul în care, a menționat MD, arbitrul român e „compatriota del tecnico del Dinamo”, să mai traduc? Trimitere clară la Mircea Lucescu.
Firește, cei doi sunt compatrioți. Nimeni nu poate nega asta. Atât că, să-mi fie cu iertare, când s-a grăbit să acorde 11 metri, decizie infirmată de VAR și întoarsă de „centralul” arădean, acesta nu era tot român?!
Ba chiar, în condițiile unei prestații de calitate, Hațegan a avantajat-o discret pe Barcelona, mai un corner, mai un aut, păstrarea în teren a lui Eric Garcia, care s-a expus unui al doilea "galben" etc, mărunțișuri, dar luate într-o sigură direcție.
E însă o lege nescrisă în arbitraj: ca să fii apreciat, delegat și promovat, trebuie să ajuți, fără să exagerezi, echipele mari. Hațegan a învățat lecția mai bine decât Kovacs, e un compliment, nu o critică.