Articol de Ovidiu Ioanițoaia - Publicat marti, 12 iulie 2022 15:28 / Actualizat marti, 12 iulie 2022 15:31
Sindicatul Mondial al Fotbaliștilor Profesioniști (FIFPro), cu sediul la Hoofddorp, lângă Amsterdam, a trimis recent o scrisoare către toate cele 77 de sindicate afiliate (35 din Europa), prin care îi avertizează pe jucătorii de pretutindeni să evite pe cât posibil să se angajeze în anumite campionate.
Considerate neserioase, rău-platnice, cu bube. Asta în ideea în care unele cluburi din țările respective, nu puține, obișnuiesc să încalce contractele asumate, ceea ce provoacă litigii peste litigii. Multe dintre ele ajungând să fie judecate de FIFA.
Din păcate, România se găsește pe lista țărilor de ocolit. Și nu oricum, ci la loc de cinste. Pe o poziție fruntașă. Cu 23 de reclamații (claims) depuse la Zurich în 2021, ea ocupă locul 4 în lume după Turcia (100), Arabia Saudită (40) și China (25).
În clasamentul primelor 10 cluburi acuzate, tot Turcia e, cu 7 (Erzurumspor, Altay Izmir, Denizlispor etc), lider. O secondează chiar România, care figurează cu Astra Giurgiu, Dinamo (câte 6 cazuri), Hermannstadt (4) și Voluntari (3).
Ca să aveți o imagine de ansamblu, trebuie să știți că, în conformitate cu statistica AFAN, Asociația Fotbaliștilor Profesioniști și Nonamatori din România, prezidată de Emilian Hulubei, la noi s-au consemnat 580 de litigii în 2021, pentru ca în 2022 numărul lor să fie, pe 10 iulie, de 255. Într-o ușoară scădere.
Rezultă că lucrurile nu-s în regulă în fotbal. Implicit că șefii din FRF și LPF ar trebui să se ocupe mai vigilent, responsabil, de ceea ce se petrece în domeniul pe care-l păstoresc. Încât Liga 1 să înceteze să mai constituie un exemplu negativ pe plan mondial. O sperietoare. Să nu li se mai atragă atenția jucătorilor străini să se ferească de fotbalul nostru precum, scuzați expresia, dracul de tămâie!
Sigur că nu-i obligă nimeni pe aceștia, destui cu valoare îndoielnică, să semneze la Giurgiu, la Mediaș ori la Clinceni. În fond, fiecare doarme cum își așterne. Pe de altă parte însă, prea curg reclamațiile și prea se adună litigiile, încât situația să fie tratată ca una oarecare. Neglijată.
Când un înalt oficial din LPF afirmă că FIFPro se pretează la „jocuri politice”, unde și cum, de ce?!, vina principală le aparține cluburilor. Ele gestionează prost și se întind mai mult decât le permite plapuma. A lor, de acord, dar numai a lor?
Să ne reamintim că FRF și LPF au închis ochii la promovarea unor echipe amenințate cu insolvența ori chiar aflate în insolvență. Că Gaz Metan și Academica, mai ales cea dintâi, au fost ajutate pecuniar de Ligă să poată încheia târâș-grăpiș sezonul (cu juniorii!) tocmai pentru ca restul competitoarelor să nu piardă din drepturile TV și așa mai departe.
Rezultă că, fiind ale noastre înainte de a fi ale FIFPro, problemele trebuie rezolvate aici. În interior. Să nu ne simțim lezați, ci să acționăm. Cât timp însă cluburile refuză un control financiar riguros, iar Federația și Liga înghit gălușca, România va rămâne pe lista rușinii. Ba chiar în fruntea ei.