Articol de Ovidiu Ioanițoaia - Publicat marti, 21 septembrie 2021 15:27 / Actualizat marti, 21 septembrie 2021 15:42
Deși lipsită de câțiva titulari, între care de atacanții Alibec, Debeljuh și Omrani, CFR a câștigat meciul cu CSU Craiova într-un stil devenit de-acum clasic. Recunoscut drept specialitatea casei: joc energic și organizat, gol după corner, conservarea pragmatică a rezultatului etc. Pe scurt, fotbal serios și aplicat, dar nu de top. Rareori luminos. Seducător, nici atât.
Astfel, după două eșecuri suferite în această a treia sa descălecare în Gruia, Dan Petrescu a reușit prima victorie. Importantă pentru moral, ca și, deopotrivă, pentru consolidarea poziției de lider în Liga 1.
Ar fi însă mai indicat, părerea mea, ca fanii "feroviarilor" să nu se întrebe dacă favorita lor a meritat victoria. Să fie mulțumiți cu ea și să nu intre în detalii ca să nu fie surprinși. Să descopere că Universitatea a desenat adesea mai frumos. Că a fost mai periculoasă și și-a creat mai multe ocazii, inclusiv bara lui Câmpanu. De aceea zic, și nu-s singurul, că un eventual scor egal n-ar fi șocat.
Doar că, de înțeles amărăciunea lui Reghecampf (care a împlinit duminică 46 de ani, mulți înainte!), nu poți spera la altceva când irosești atâtea și atâtea șanse de gol. Capitol la care recordmanul serii s-a numit A. Ivan, cu 3 ocazii uriașe.
Am regăsit-o luni pe campioana României, formație interesată întâi de rezultat și apoi de spectacol. Care știe să se înhame la efort, să transpire și s-o ia de la capăt din nou și din nou. În jurul omului cu mingea erau mereu mai mulți clujeni decât craioveni. Gazdele, scuzați banalitatea, au dorit mai tare, și-au propus mai mult.
CFR l-a pierdut pe Vinicius, greșit lăsat să plece, dar Burcă începe să-l facă mai puțin regretat pe brazilian. A preluat de la el sarcina de a închide culoarele spre propria poartă, dar și pe aceea de a înscrie din faze fixe. Burcă a fost MVP-ul întâlnirii.
Cei ce-au ironizat rechemarea sub arme a lui Culio se lămuresc cu fiecare meci că Dan Petrescu n-a avut o idee fixă, ci una excelentă. Integralist, mijlocașul argentinian de 38 de ani, parcă pe motorină, s-a încălzit mai greu. Dar pe măsura scurgerii minutelor, în loc să obosească, s-a dovedit mai prezent. Mai util.
La fel cum veteranul Camora a ieșit învingător în duelul imaginar cu Bancu în perspectiva convocării la națională pentru partidele din octombrie. Când e programată, pe data de 8, și cea cu Germania. Mai ales că Bancu trebuia eliminat, primise deja un "galben", pentru lovirea (neintenționată) a lui Manea în careu. Fault indiscutabil, văzut de toată lumea, numai de "centralul" Marcel Bârsan, membru al listei FIFA, nu!
În rest, dintre posibilii "tricolori", Deac s-a arătat în revenire de formă, A. Ivan a fost insistent, dar neinspirat la finalizare, iar Markovici, introdus în repriza secundă, a dezamăgit. A inițiat o singură acțiune, pe care a terminat-o cu o parodie de șut. E un vârf promițător, de încurajat. Cred însă că mai are de așteptat până să-i vină rândul la lot. Atât că Rădoi a demonstrat că e imprevizibil ca antrenor.
S-a întors campioana și s-ar cuveni ca revirimentul ei să ne bucure înaintea evoluțiilor din Conference League ce bat la ușă. Ar trebui s-o susținem, să-i facem galerie, fie și pentru că a rămas unica noastră reprezentantă într-o cupă europeană. Succes!