Articol de Ovidiu Ioanițoaia - Publicat luni, 31 octombrie 2022 14:00 / Actualizat luni, 31 octombrie 2022 14:44
Dacă privim caseta tehnică a partidei Rapid - CFR, 2-1, ajungem ușor la concluzia că Rapid avea suficiente argumente să revendice victoria. Deoarece ea a fost echipa dominantă, superioară pe linie: la posesie, la șuturi spre și pe poartă, la pase etc. Mai activă, mai prezentă în joc, trupa lui Adi Mutu a controlat întâlnirea. Ca atare, ținând cont și de marile ocazii irosite de Al. Ioniță II și Kait, trebuie spus că Rapid a meritat să câștige. Nu degeaba, de formă, Dan Petrescu i-a și adresat felicitări.
Din păcate, erorile de arbitraj ale lui Cătălin Popa, notat cu 3 în Gazetă, au umbrit succesul respectiv. Probabil marcat de atmosfera extraordinară din Giulești, ca să-i găsim totuși unele circumstanțe atenuante, „centralul” piteștean a judecat toate fazele litigioase, interpretabile, în favoarea gazdelor. Pentru care a inventat două penalty-uri, unul mai tras de păr decât celălalt!
Să-l socotim pe primul, cu îngăduință, controversat. Discutabil. Deși Ion Crăciunescu, expertul numărul 1 în materie, nu i-a acordat nicio scuză lui Popa, apreciind că, înainte ca Scuffet să-l tamponeze pe Luckassen, rapidistul îl faultase în atac pe Yuri. Care, lovit în umăr, n-a mai reintrat în repriza secundă și a devenit incert pentru duelul de joi cu Ballkani.
La sugestia lui Ovidiu Hațegan, aflat în camera VAR, Popa a mers la monitorul din marginea terenului și și-a schimbat părerea. Într-una eronată, gafă și în percepția specialistului ProSport, fostul arbitru internațional Marius Avram.
La al doilea penalty, din care va fi stabilit scorul final, Cătălin Popa a comis-o și mai grav. Același Marius Avram a descris fidel ce s-a întâmplat: „Dugandzici se ține reciproc cu Burcă, după care se aruncă la pământ. Nu este împins sau ținut astfel încât să se justifice o lovitură de la 11 metri. Nu înțeleg de ce nu a fost chemat Cătălin Popa să revadă faza, deoarece este o greșeală evidentă. Decizia corectă ar fi fost să lase jocul să continue”. Nu faultul lui Burcă, ci simularea lui Dugandzici, la fel s-a pronunțat și Ion Crăciunescu.
Ca prestația lui să fie cu adevărat scandaloasă, Popa s-a mulțumit să-i arate cartonașul galben lui Kait, nu roșu, când estonianul l-a oprit neregulamentar pe Deac, scăpat spre poarta lui H. Moldovan. Moment în care clujenii au luat foc și au vorbit despre rea-credință. N-aș zice. Mai degrabă m-aș referi la neștiință, la lipsa valorii.
Fără îndoială că principalul vinovat de vicierea rezultatului e Cătălin Popa, dar și singurul?! Nu cumva, odată cu el ori chiar înaintea lui, Vassaras și cei care au delegat la derby, meciul dintre ocupantele locurilor 2 și 3, un arbitru oarecare, de duzină?! Și nu, cum s-ar fi cuvenit, un purtător al ecusonului FIFA?!
Plus că, fără a-l jigni, de la Popa n-aveam cine știe ce pretenții. Atât poate, e limitat. De la Hațegan însă aveam, de aceea m-am și mirat, precum Avram, că nu l-a trimis pe arbitrul de centru să se uite mai atent la duelul dintre Dugandzici și Burcă. Ar fi interesantă, lămuritoare, o explicație în acest sens, dar să nu ne amăgim. N-o vom primi niciodată.