Articol de Ovidiu Ioanițoaia - Publicat joi, 13 ianuarie 2022 15:29 / Actualizat joi, 13 ianuarie 2022 16:23
După ce Gică Hagi, Răzvan Lucescu (ce-or fi așteptat federalii de la un antrenor a cărui clauză de eliberare era de 7 milioane de euro?!) și Dan Petrescu au refuzat postul de selecționer, părea că problema e ca și rezolvată.
Deplasându-se în Franța, Burleanu și Stoichiță au început tratativele cu Boloni, în momentul respectiv fără angajament. Între altele, acesta i-a invitat pe emisarii FRF la el acasă, în apropiere de Nisa, în zona aeroportului internațional Cote d'Azur. Deschidere totală, nu?
Cum, săptămâna trecută, Boloni a venit la București, s-a lansat ideea c-ar mai fi de pus la punct ultimele detalii, niște mărunțișuri, înainte ca părțile să bată palma. Și naționala noastră să-și găsească, în sfârșit, omul indicat. Un tehnician cu experiență, care va împlini 69 de ani pe 11 martie, dar și cu carte de vizită. Fost campion al Portugaliei în 2002 și al Belgiei în 2009.
Primele divergențe ar fi apărut însă în legătură cu durata contractului. În timp ce Boloni a propus o înțelegere pe patru ani, FRF a dorit una doar pe doi. Condiționând prelungirea ei de rezultatele "tricolorilor" în Liga Națiunilor, cu meciuri programate în iunie și în septembrie 2022.
Nu-s eu, ferească Dumnezeu!, avocatul federației, dar consider punctul de vedere al acesteia logic, realist. Totuși, oricât l-ai aprecia, nu poți tine un antrenor patru ani în funcție și să nu-i trasezi niciun obiectiv. La naționala României nu-i nevoie de planuri, ci de victorii. De calificări, nu de proiecte.
Deși s-a zvonit că nici măcar nu s-a ajuns cu negocierile la salariu, acesta ar fi constituit un alt motiv de contrazicere. De acord că, în raport cu cât e plătit Deschamps de Franța (4,4 milioane de euro anual), Southgate de Anglia (3) ori Fernando Santos de Portugalia (2,25), oferta FRF de 300.000 de euro e mică. Neglijabilă. Chiar dacă în creștere de la 240.000, cât au primit Contra și Rădoi.
Dar cine mai e, să-mi fie cu iertare, România în fotbal?! Locul 25 în Europa și 44 în lume, adică nimeni pe planetă! Și-apoi, hai să judecăm și că, dintre selecționerii prezenți la Euro 2020, austriacul Foda era plătit cu 350.000 pe an, danezul Hjulmand cu 270.000, finlandezul Kanerva cu 190.000, iar nord-macedoneanul Angelovski chiar cu 90.000! Cu aceștia trebuie să se compare antrenorul lui Chiricheș et Comp., nu cu Deschamps ori cu Southgate, care sunt din alt film.
Cu toate că, din informațiile mele, alte mari diferențe de opinii n-au existat, de pildă, nu se confirmă că s-ar fi vorbit despre cooptarea în staff-ul tehnic a preparatorului fizic belgian Peter Catteeuw, Boloni a plecat pentru week-end la Tg. Mureș și n-a mai dat niciun semn de viață! N-a sunat și n-a răspuns la telefon, încălcându-și astfel promisiunea că va decide cel mai târziu miercuri dacă preia sau nu naționala! Pur și simplu, a dispărut din peisaj.
Dacă și tăcerea e un răspuns, atunci nu-i greu de tras concluzia că FRF, care s-a dovedit bine intenționată în cazul de față, e silită să abandoneze varianta Boloni. Implicit, să se orienteze către alt selecționer. M-aș bucura să mă înșel, dar teamă mi-e că nu.