Articol de Ovidiu Ioanițoaia - Publicat joi, 11 mai 2023 16:28 / Actualizat joi, 11 mai 2023 16:43
Miercuri, ziua în care echipa lui Oprița a pierdut la scor în Copou, 1-5 cu Poli Iași, Steaua a mai primit o lovitură. Consiliul Legislativ a dat aviz negativ inițiativei lui Vasile Dîncu de a modifica Legea Sportului astfel încât cluburile de drept public, precum CSA, să aibă voie să evolueze în SuperLigă. Cum consiliul respectiv nu-i for decizional, ci numai consultativ, propunerea lansată de Vasile Dîncu și de doi colegi ai săi din PSD rămâne actuală. Deoarece Parlamentul nu-i obligat să respecte punctul de vedere al CL.
Pe de altă parte, a recunoscut-o chiar unul dintre autorii demersului, Bogdan Constantin Matei, senator ca și Dîncu, "Colegii mei țin cont de aceste avize". Ceea ce pare să însemne că, deși își va urma traseul parlamentar, inițiativa celor trei are șanse minime de reușită. Pesimismul lui BCM, ministru al tineretului și sportului în 2018-2019, se justifică.
Colecția stă martoră că e ce-am anticipat aici în două articole. Atât în "Colonelul Gură-Mare" din 7 aprilie, cât și în "De ce n-ar trebui să promoveze CSA?", din 20 aprilie. Insistând de fiecare dată că pentru a urca în L1, Steaua trebuie să se transforme în societate non-profit ori în societate comercială pe acțiuni. Mereu am bătut însă la o ușă închisă.
Revenind la Consiliul Legislativ, acesta a avizat negativ varianta Dîncu. Adică s-a opus ca Legea Sportului să fie modificată în așa fel încât cluburile de drept public, departamentale, să aibă același statut, să fie considerate egale, cu cele private. Logic că s-a opus. Întrucât abordarea sugerată de Dîncu et. Comp. contrazice flagrant normele Uniunii Europene, unele care pledează pentru o concurență echitabilă, de fair-play financiar. Care se încalcă dacă un club profesionist beneficiază de banii statului.
Între altele, CL a invocat cazul Spaniei, unde li s-a cerut organelor financiare, ba încă în regim de urgență, să recupereze de la 7 cluburi, Real Madrid, Barcelona etc, sumele pe care le-au încasat de la stat și care au fost declarate ilegale. Din pricină că au încălcat politica UE, directivele Comisiei Europene.
Lesne de dedus, povestea nu-i nouă, că Steaua se învârte într-un cerc vicios. Implicit, că și-a indus și își induce în eroare fanii, că îi amăgește, le vinde minciuni. În loc să-și schimbe forma de organizare, se încăpățânează să creadă că se va face o excepție pentru ea și i se va accepta promovarea în calitate de club departamental! Asta deoarece, cum se bătea cu pumnii în piept colonelul Florin Talpan, "Noi suntem Steaua București și mergem așa în continuare!".
Nu-i impiedică nimeni pe șefii CSA, probabil și pe unii din MApN, să meargă pe unde vor. Atât că drumul pe care circulă acum, a demonstrat-o și Consiliul Legislativ, e unul greșit. Nu duce nicăieri. Se înfundă, spre necazul suporterilor echipei din Ghencea.