Articol de Radu Cosașu - Publicat vineri, 10 iunie 2022 08:49 / Actualizat vineri, 10 iunie 2022 09:09
Un text care poate că merita să fie cunoscut.
În reconfortanta pagină a Gazetei din 8 iunie 2022 intitulată „Povești frumoase ale tricolorilor” și semnată de confrații M. Mărgărit și L. Manolache (greșesc, oare, dacă o numesc reconfortantă când suntem deja pe ultimul loc în grupa noastră europeană?), undeva, pe colțul ei, găsesc consemnat cu litere mari: „9-0 cu Finlanda pe 14 octombrie 1973, succesul cel mai categoric înregistrat de tricolori”.
Pixul vesel
Exact peste 3 zile, pe 11 iunie 2022 (ce coincidență!), întâlnim la București Finlanda celebrului Pukki, prima în grupa noastră după 2 etape.... Nu mă sfiesc (de ce m-aș sfii?) să alerg la colecția mea belphegoriană și să reproduc ce am scris atunci, acum aproape 50 de ani... E unul din cele mai vesele texte ale pixului meu. Poate că merită să fie cunoscut. E nevolnică, de obicei, orice modestie posomorâtă:
O formă de cultură sportivă
„Țin să atrag atenția că finlandezii sunt foarte periculoși într-un domeniu unde s-ar putea să fie chiar mai buni decât noi. Finlandezii sunt foarte tari în ceea ce ei numesc Kulturheilu. Ei sunt cei mai buni din lume la Kulturheilu, ei au federație de Kulturheilu așa cum au federație de schi, fotbal sau canotaj. Vreo 2 milioane de finlandezi fac Kulturheilu.
Kultur înseamnă formă, urheilu - sport. Asta ar însemna formă sportivă. Dacă întrebi la una din federațiile astea: «Bine, bine, dar ce e asta?», ți se răspunde: «Localul nostru este situat la etajul 5.
Pentru a ajunge la noi aveți două posibilități: pe scară sau cu liftul. Dacă alegeți scara și urcați pe jos, faceți Kulturheilu...» Cred că e clar: 2 milioane de cetățeni fac mișcare de plăcere, din necesitate plăcută, neconstrânsă de teorii medicale, alergând, sărind, mergând pur și simplu pe străzi, în parcuri, pe șosele, nu numai pe stadioane, înainte sau după muncă.
A fi sau a nu fi sportiv
Ei susțin că fiecare om trebuie să fie în bună formă fizică. Ei susțin că această idee trebuie să aparțină fiecărui individ. Kulturheilu e o problemă personală și familială, vara să bați cărările munților sau să te arunci zilnic în apă, fie ce-o fi, To be or not to be, cu sau fără tobe.
Iarna să patinezi sau să pui schiurile fără să te gândești că vei deveni campion sau că vei fi evidențiat de Fănuș sau Mircea Radu Iacoban. Mi se va răspunde că toată chestia asta nu are nicio legătură cu meciul și chiar că n-are.
Întrebări generale
Poți să faci Kulturheilu mult și bine și să iei bătăi la fotbal cu 8, 9 sau chiar 10... Dar atunci eu vin și spun că unde scrie că fotbalul e mai important decât Kulturheilu fiecărui individ? Știu că nu vă fac decât să zâmbiți... Dumneavoastră vreți 11-0 cu Finlanda ca și mine!
Iar toate acestea să se petreacă la televizor, noi stând frumos întinși pe canapele, trăgând țigară și bând cafea. Nouă, deocamdată, să recunoaștem să acest Kulturheilu nu ne spune prea mult. Dar de unde să scoatem forța atletică pe centru sau pe extreme dacă nu avem de mici copii Kulturheilu? Pun și eu o întrebare mai generală, că de întrebări concrete, la persoane, nu mai am chef".
Domnule, ești idiot!
Bizar, nu am nici acum, în 2022, chef de întrebări concrete, la persoane. Pe mine mă îngrijorează azi că nu vom mai avea adjective pentru a discuta, fie și necăjiți, cum nuanțează Ioanițoaia, fotbalul naționalei noastre.
Suntem într-o sărăcie adjectivală, o penurie a nuanțelor. Cum să te duci până în Bosnia ca să-i înjuri pe Alibec și Olaru? Domnule, ești idiot!, mi s-a răspuns la telefon, adică de la obraz, de-ajuns de deștept, recunosc.