OPINII  »  EDITORIAL

Super-superlativele de azi și „Bă Messi!” de ieri

Articol de - Publicat vineri, 16 decembrie 2022 10:42 / Actualizat vineri, 16 decembrie 2022 10:57

A nu se uita: noi, messianiștii, am avut și zile grele.

Dar de „Bă Messi, du-te la șah!” vă mai aduceți aminte? - nu e de uitat, nu s-a auzit acum 100 de ani, ci mai ieri... Era după nenorocitul ăla de Arabia Saudită - Argentina 2-1 de pe la începutul Mondialului acestuia, una din surprizele cu care se poate deschide o istorie a surprizelor la orice Mondial. Așa i s-a strigat, să se ducă la șah, după ce pe toate canalele TV fusese filmat jucând șah cu Cristiano într-o fotografie aranjată iscusit. Aud chemarea aceea ca un moment de vârf al caznelor noastre, caznele messianiștilor, le am încă în auz odată cu superlativele din meciul cu Croația care-l ridică azi lângă Maradona.

Măreț, adjectiv

Sunt un pasionat al superlativelor, deci și al ironiilor injurioase, fiindcă altfel nu aș mai fi scriitor. Am trăit zile grele cu Messi, cu faima lui contestată nu o dată, nu o să consemnăm că fotbalul lui la PSG ar fi fost, cum se zice, măreț. Altul decât acest măreț nu aveam adjectiv pentru Messi și îl așteptam meci de meci, deși o știam din bătrâni, de la Pele și Maradona încoace, ca pe-o vorbă nepieritoare: niciun meci nu seamănă cu altul. 

Super-superlativele de azi și „Bă Messi!” de ieri
La masa de șah a fotbalului a rămas între timp doar Leo Messi. Cristiano Ronaldo analizează mutarea prin care să mai câștige niște bani pe final de carieră

M-a tras în piept doar Marocul: cu Portugalia, mai ales în repriza a doua, a jucat în cel mai clasic stil CFR Cluj, apărând un biet 1-0, ca după aceea, de necrezut, cu Franța, să le mănânce sufletul unor Lloris, Griezmann și lui Deschamps, demult poreclit Monsieur 1-0.

Unanimitatea odelor

Acum, după acest 3-0 cu Croația, când superlativele îl încing incandescent și-l ridică în slăvi, se poate afirma că la ora aceasta, când nu mai există în lume cultul vreunei personalități majore, Messi face unanimitatea odelor. Copilăros, mă bucur că în urmă cu două săptămâni am consemnat aici că, în plină controversă mondială pe soarta lui Messi, Leo rămânea jucătorul favorit al lui Hagi. Naiv, cred că vestea a ajuns și la Messi - celebrul Hagi din România, contemporanul lui Maradona, îl ținea încă foarte sus!

Mi-a ieșit pronosticul!

Exact după ce și-a declarat Regele dragul de Messi, acesta a prins succesele lui cu Polonia, Mexic, Olanda și Croația, ceea ce mi-a consolidat superstiția: vorba lui Hagi a ajuns la Messi și i-a făcut bine... Mi-a făcut și mie un bine căci, pentru o dată, am nimerit și eu un pronostic personal. 

În Gazeta din 26.11.2022 (anul 99!), am formulat negru pe alb pronosticul meu privitor la o finală Messi-Mbappe pentru a tranșa pe teren cine e cel mai bun din lume. Sigur că formulam imatur, dar nu contează, l-am nimerit!

Driblingul lui Mbappe

L-am nimerit la ora asta când Mundo Deportivo, după cum ne transmite Ovidiu Ioanițoaia, comentând faza maradoniană a celui de-al 3-lea gol cu Croația, întreabă: „Cum poate face un om așa ceva?” și simultan Ilie Dumitrescu, la Digi, extaziat de driblingul lui Mbappe pentru 2-0 cu Marocul, exclamă: „Nu se poate așa ceva!” și îl mai numește super-superlativ: „E omul momentului!”. 

Într-adevăr, driblingul lui Mbappe concurează cu formidabila realizare a lui Leo din careul lui Modrici. Se poate spune că în repriza a doua Messi l-a obscurizat pe însuși Modrici, rival incontestabil în acest Mondial.

Forța perfecțiunii paselor

Sigur că gândesc în termeni infantili. Și ce?, e mai suportabil decât eroarea acelui „Bă Messi, du-te la șah!” de care nimeni nu-și mai aduce aminte, de amnezici ce suntem. De aceea nu am favorit la finala Mondialului 2022, an în care toată slava lumii s-a concentrat nu în forța nucleară, ci în forța penalty-urilor impecabile bătute de Messi și, mai ales, în perfecțiunea paselor sale fără de care degeaba te numești fotbalist.

Citește și:
Nicolae Stanciu nu s-a prezentat la reunirea lotului » Ce urmează pentru căpitanul României
Stranieri
Nicolae Stanciu nu s-a prezentat la reunirea lotului » Ce urmează pentru căpitanul României
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Riscuri zero » Artificiul financiar ingenios prin care Dan Șucu a intrat în afacerea Genoa: cum s-a făcut, de fapt, tranzacția
Campionate
Riscuri zero » Artificiul financiar ingenios prin care Dan Șucu a intrat în afacerea Genoa: cum s-a făcut, de fapt, tranzacția

Comentarii (7)
dragan
dragan  •  22 Decembrie 2022, 17:55

p.s. jurnalistii acreditati locului 52 FIFA pot face putine lucruri, cu decenta: bunaoara, pot sa numere cornere! la acest nivel fotbalistic, numaratul e o adevarata judecata de valoare!

dragan
dragan  •  22 Decembrie 2022, 16:11

Romania- locul 52 FIFA? imi amintesc, rizind, cum cei trei (fosti fotbalisti) brazilieni au preferat sa-si faca fotografia (doar) din profil- probabil, pentru a nu fi acuzati (ulterior) de iubitorii de fotbal ca au stat in aceeasi loja cu burleanu!

dragan
dragan  •  19 Decembrie 2022, 13:19

JAMAIS, monsieur mbappe!

Vezi toate comentariile (7)
Comentează