OPINII  »  EDITORIAL

Banul public

Articol de - Publicat joi, 20 aprilie 2023 11:17 / Actualizat joi, 20 aprilie 2023 12:44

Din felul în care ne raportăm la banul public, care e banul tuturor, ne putem da seama cât de mult sau de puţin ne-am depărtat de comunism. 

Nu mă refer la ideologie, pe care mai nimeni pe aici nu a îmbrăţişat-o cu sinceritate, ci la modelul economic. Centralizarea fondurilor şi a deciziilor. Esenţa ce desparte comunismul de capitalism, de unde derivă toate, în primul rând libertatea. Care e ce? 

Garantarea unei vieţi care să nu-ţi fie îngrădită în niciuna dintre dimensiunile ei, inclusiv cea economică. Nu degeaba în ţara cea mai puţin, spre deloc, tentată de o organizare socială la extrema stângii, SUA, statul e somat să intervină cât mai puţin în orice. E o constatare, nu un leşin admirativ. 

Acum 33 de ani România s-a aruncat cu capul înainte în capitalism fără să ştie ce e ăla, dar ştiind că nu mai vrea comunism. Nu mai vrea un partid unic, banii la comun, un tren către niciunde cu uşile şi ferestrele blocate, aer închis, urlete, comezi şi frică. Şi minciună. 

Din păcate, de asta n-am scăpat. Minciuna a intrat în oasele noastre, în ADN. Minţim şi ne minţim cu o nonşalanţă devastatoare. Asta a fost greaua moştenire, nu industria încremenită în alt timp.

Fotbalul cu extremele

România a mai făcut o alegere, aceea de a intra în Uniunea Europeană. Acolo unde iniţiativa privată, neimplicarea statului, egalitatea de şanse sunt cioplite la temelie. O vreme am fost de acord, asta e direcţia. De la un timp însă, oamenii au obosit de capitalismul ăsta românesc în care şmecherii îşi bat joc de ceilalţi, iar statul corupt, birocratizat până la absurd şi incompetent nu mai are timp să îi apere de umilinţe şi sărăcie. 

Şi atunci se întâmplă ca mereu în istorie: apare tentaţia extremelor. La noi cele două care sar în ochi sunt, ambele, legate de fotbal. Simion şi-a făcut partid din galeriile violente care au deturnat manifestaţii de stradă şi pun pe butuci naţionala cu scandările lor care golesc stadioanele. În aceeaşi măsură ieşită din firul logic al unei democraţii de tip occidental este ideea unei echipe de mare performanţă care să aparţină unui minister de mare forţă. 

Nu există aşa ceva în Europa civilizată şi nu există, în logica lumii la care am aderat, niciun argument pentru a exista aşa ceva. Totuşi, nu avem un consens în acestă privinţă. Unii spun că e o aberaţie, alţii că e salvarea fotbalului. Întrebarea e de ce, sau de cine, ar trebui fotbalul salvat?

Banul public
CSA Steaua a învins-o pe Dinamo, scor 2-0, în derby-ul rundei cu numărul 4 din play-off, Liga 2

Revoluţie contra revoluţie

Ca în orice altceva, de cei care au pus mâna pe el şi îl tratează ca pe un servitor. Steaua Armatei este partidul celor anti-Gigi Becali. 

Pentru ei, ca pentru mulţi care văd cum energia, retrocedările, contractele babane cu statul, furăciunile la drumul mare, falimentarile din asigurări garantează unora conturi ameţitoare, iar altora orizontul întunecat al fundului sacului, e de ajuns cu atâta capitalism sălbatic. 

Adică, înţelegem, vrem în Europa, dar unii cu vilele mediteraneene, iar alţii cu datoriile de pe o lună pe alta?! Revoluţiile aşa încep. Chiar şi ălea mici, iar ce vor iniţiatorii acestei schimbări de lege care vizează CSA Steaua fix asta fac, o mini-revoluţie. Sau o contra-revoluţie.

Iluzii cash

Spre deosebire de nostalgicii ceauşişti, cei ai sportului «de dinainte» chiar au ce regreta. Ce fotbal aveam! Ce jucători! Ce de legende! De aceea legendele Stelei s-au aliniat, mai toate, în spatele lui Vasile Dâncu. Sportului, lor înşile, le mergea perfect pe atunci. Acum sunt doar observatori, acumulatori de frustrări dinaintea habarnismului şi dispreţului marilor proprietari de echipe. 

Cei care vor un fotbal ca pe vremea lui Ceauşescu îi văd pe aceştia ca pe mici ceauşeşti de cartier, epigoni rataţi, cu aere de împăraţi. Şi înnebunesc. Pot fi înţeleşi. Ce nu e de înţeles e ideea că dacă o poamă e stricată în copac, trebuie să tai copacul. Să faci un fotbal de stat nu e răspunsul la eşecul şi derivele private. Speranţa că astfel se vor întoarce marile rezultate e o iluzie. Atunci exista un întreg sistem care a creat Steaua ’86. 

Azi e doar o bătălie de orgolii. O chestiune de revanşă. Fotbalul nu va fi mai bun. Doar că vom plăti toţi pentru el. Pe nevăzute, neştiute, căci asta e banul public la noi. O abstracţiune.

Citește și:
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”
Diverse
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”
„Să îl dea afară” » Scoțienii au „tunat”, după meciul în care Ianis Hagi a intrat la pauză
Stranieri
„Să îl dea afară” » Scoțienii au „tunat”, după meciul în care Ianis Hagi a intrat la pauză
Alegeri prezidențiale 2024 în România: rezultate, exit poll și toate informațiile » Planurile principalilor candidați pentru sportul românesc! Cine intră în turul 2?
Stiri extrasport
Alegeri prezidențiale 2024 în România: rezultate, exit poll și toate informațiile » Planurile principalilor candidați pentru sportul românesc! Cine intră în turul 2?

Comentarii (36)
matei007
matei007  •  21 Aprilie 2023, 15:59

Destul de trist pentru un ziarist cu experienta sa ajunga, dupa zeci de ani de presa, sa se gudureasca dupa un "patron" inventat de stat (vedeti recentele despagubiri de zeci de milioane de euro primite de nepotul sau pentru "drepturi litigioase" cumparate cu 1 milion euro / schimburile de terenuri cu Armata / preluarea "Stelei" / afacerile cu SCAI Mogosoaia, etc) si adulat de presa. Ca il aduleaza pentru rating, sau, cine stie, si pentru bani, asta nu mai conteaza. Din pacate pentru Radu Naum si ceilalti ziaristi care si-au petrecut cei mai frumosi ani profesionali discutand ore in sir despre un "fotbal" in esenta amator (ferice de cei care au scris in anii 80 si 90), implicarea Statului in sport nu a inceput si nu se va termina cu sectia de fotbal a CSA. Sunt multe alte sporturi si echipe sustinute de Stat in Romania. Cu PSG si City ce facem? Fiecare este detinut si intretinut de cate un stat. Nu joaca in "Europa civilizata"? Si lumea nu se uita cu placere la meciurile lor? Este o problema ca incalca flagrant fair-play-ul financiar. Ar trebui aplicat la sange si in Liga 1 pentru ca cluburile detinute de Stat sa nu distorsioneze competitia. Poate ca despre asta ar trebui discutat de fapt. Despre un mecanism care sa asigure ca acest fair play este respectat.

eugenrc
eugenrc  •  21 Aprilie 2023, 15:31

Daca moderarea e facuta de inteligenta artificiala va rog sa mentionati. Nu de alta , dar e bine de stiut ca sa ne putem cobori la nivelul ei astfel incat sa fie capabila sa inteleaga corect mesajele si sa nu le stearga doar pentru ca nu e capabila sa patrunda anumite subtilitati sau idei mai elaborate.

ilie1986ciprian
ilie1986ciprian  •  21 Aprilie 2023, 15:25
Postat de adriann_ pe 20 Aprilie 2023, 12:34

Intrebare simpla pentru Radu Naum: cine poate decide ca la inot (David Popovici) sau la scrima (Ana Maria Branza) e BINE sa dam bani direct de la bugetul de stat prin intermediul cluburilor MApN si MAI iar LA FOTBAL NU? Aici e spilul, de-aia ziaristii care scriu contra proiectului propus de Dancu sunt automat acuzati (pe drept sau pe nedrept) de becalism pe bani. LA CE SPORT SE TRAGE LINIA LA CHELTUIREA BANILOR DE LA BUGETUL DE STAT SI DE CE S-O TRAGEM INAINTE SA AJUNGEM LA FOTBAL?

Pentru ca la fotbal il deranjeaza pe seful lor Gigi Becali si atunci ei *** lui gigi au inceput sa isi faca datoria aceea de a *** pana sa poata ajunge in liga 1 nu se cheltuia banului public ei acum au auzit ce face ministerul apararii nu are legatura ca promovarea csa il deranjeaza pe dumnezeul lor gigi becali.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (36)
Comentează