OPINII  »  UCRAINA

Hai la lupta cea măricică!

Articol de - Publicat joi, 24 martie 2022 09:30 / Actualizat joi, 24 martie 2022 09:30

Cred că încă nu pricepem ce se întâmplă alături de noi. Sigur nu pricepem. E de înţeles, dar numai până la un punct scuzabil.

Când a picat anunţul stupefiant că trei dintre cei mai buni internaţionali ucraineni, refugiaţi în România, ar putea să joace la FCSB s-a iscat un iureş de deducţii, construcţii şi abstracţii cu iz de teatru TV. Ia imaginaţi-vă: Stepanenko recuperează elegant în apărare, combină scurt cu Krivţov, care, lăsând cu gura căscată trei mijlocaşi adverşi, îi transmite rapid lui Sidorciuk şi cu gest scurt şi precis acesta îl lasă singur cu portarul pe - cine altul?! - Octavian Popescu ... şi de aici povestea e spusă.

În studioul DigiSport mai era puţin şi trofeul era decernat celor din Berceni cu părerile de rău aferente către ceferiştii care nu reuşiseră, sărmanii de ei, decât să transfere un croat oarecare de la Luhansk, mai mare ruşinea!

Duşul cel mai rece

Apelurile la naturelul simţitor n-au oprit entuziasmul. Nu-i nimic, s-au ocupat să le tragă un duş rece cei în cauză. Căci spre deosebire de noi, care ne numărăm inflamaţi kilowaţii, ei îşi numără, îngheţaţi, morţii.

Fotbalul, dragi prieteni întru micile noastre giumbuşlucuri în vreme de pace, nu mai trece, pentru ei, prin stomac, ci drept prin inimă şi creier, puse la proţap de ignobilul ţap care se comportă ca un şahist prost, care când dă să piardă răstoarnă masa cu piesele.

Hai la lupta cea măricică!
Sidorciuk este unul dintre cei mai importanți fotbaliști ucraineni refugiați în România. Și nu, nu va îmbrăca tricoul FCSB-ului, foto: Imago

Fotbalişti de front

Nu, mulţumim, nici vorbă! Asta au transmis jucătorii lui Dinamo Kiev şi Şahtior. Vor doar să se antreneze, să fie gata eventual de meciul de baraj cu Scoţia... dacă se va ţine vreodată. „Dar trebuie să joace la o echipă, oricât te-ai antrena nimic nu înlocuieşte competiţia" a fost argumentul serii. Logic.

Doar că logica sportivă nu se mai aplică aici. Oamenii aceştia, chiar şi ei, nu doar militarii, bătuţii de bombe sau populaţia intrată sub ocupaţia rusă, trăiesc într-o extensie nefirească a fiinţei lor.

Ei nu mai sunt oameni ca noi. Nu mai sunt lăsaţi să fie, trăiesc înlănţuiţi de oroarea care s-a abătut asupra naţiei lor. E greu să ne apropiem de înţelegerea unei astfel de dureri, ceea ce ar fi începutul compasiunii, fără un efort de voinţă. Cine vrea, cine are acces la propria umanitate o poate face.

Fericiţii şi izgoniţii

În orice caz, e un moment în care din contactul cu ei, fotbaliştii izgoniţi din paradisul bătutului mingii, pot înţelege alţii cât de norocoşi, de fericiţi sunt. Şi cât de simplu este, până la urmă, să te străduieşti să joci bine şi să te bucuri de jocul acesta care vrăjeşte planeta.

Un meci de fotbal se dispută cu un pământ sub picioarele combatanţilor. Când acesta dispare, încercaţi să vă închipuiţi cum e să dai cu piciorul într-o minge în spaţiul cosmic şi atunci veţi pricepe de ce nu pot juca ucrainenii. În fiecare dimineaţă când se dau jos din pat, dacă îl au, ei cad în vid.

Vorbe goale

„Să murim pe teren!". Cât de ridicol sună aceste cuvine acum! N-au fost ele niciodată vreo lumină a exprimării, dar de aici înainte ar trebui exilate. Fotbalul din vremuri normale îşi are limba lui traforată.

„Contează cele trei puncte", „important e următorul meci", „să dăm totul", "victoriile aduc victorii", iar vorbele de lemn n-o să aducă niciodată trandafiri. Ne-am obişnuit, moartea pasiunii. Din când în când însă, apare câte o floare. Şi prinzi speranţă. Aşa trăim, între speranţă şi disperare, în disperanţă, un cuvânt nou pentru cei suspendaţi. Valabil pentru sentimentele noastre legate de naţională.

Descoperirea Americii

Între declaraţii lustruite, Edi Iordănescu a strecurat o poveste cu iz de autentic. Un cetăţean l-ar fi oprit pe stradă şi i-ar fi spus: „Vă rog să le transmiteţi să lupte. Atât!".

În spatele acestui îndemn simplu poţi descoperi multe lumi. Iar în vremurile acestea tembele există şansa să redescoperi esenţialul. Ideea de a lupta. De a nu te lăsa. De a nu cădea în lenea minţii, a rutinei, a miştocărelii, a lui „şi mâine e o zi". Pentru cei pentru care mai e, ea începe azi.  

Citește și:
Imagini tari de pe Arena Națională, cu aproape 3 ore înainte de Dinamo - Rapid! Cum se pregătește marea surpriză a „câinilor”
Superliga
Imagini tari de pe Arena Națională, cu aproape 3 ore înainte de Dinamo - Rapid! Cum se pregătește marea surpriză a „câinilor”
Șoc în Superliga » Antrenorul a dus echipa pe loc de play-off și și-a dat demisia: „A anunțat în vestiar”
Superliga
Șoc în Superliga » Antrenorul a dus echipa pe loc de play-off și și-a dat demisia: „A anunțat în vestiar”
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”

Comentarii (15)
addriann
addriann  •  26 Martie 2022, 20:49

Foarte bun articolul, chiar si unele comentarii... La ora actuala, clubul din Kiev este in mare pericol de faliment ( sub diferite forme ). Chiar daca unele contracte ale jucatorilor vor fi ,, inghetate" sau diminuate, INCERTITUDINEA este marea problema a cluburilor din Ucraina... Iar daca nu exista acum un buget previzibil , nici macar pentru sezonul urmator, patronul Igor Surkis sau ceilalti conducatori de cluburi din Ucraina trebuie sa-si formeze o noua strategie. Iar dispersarea jucatorilor autohtoni nu este , cu siguranta , o solutie, nici macar pe termen foarte scurt...

347655969058390
Ion Popescu  •  24 Martie 2022, 17:29

Sincer asi dori sa stiu daca Romania a fost jecmanita/furata la fel ca acum si in perioda ceausista 1966-1989 ?

mosvasile
mosvasile  •  24 Martie 2022, 16:59
Postat de Adrian Stefanescu pe 24 Martie 2022, 15:45

E clar ca Radu Naum nu a scris acest articol pentru inflamati. Desi e si mai clar, ca suntem un popor majoritar inflamat(avem in gena aceasta trasatura). Tot ce pot sa adaug, este ca in acest UE, mai sunt si alte tari, poate chiar mai mici decatRomania si in care activeaza mult mai multe multinationale, dar a caror locuitori nu stiu sa se inflameze ca noi. Stiu sa munceasca, sa produca plus valoare si sa traiasca in armonie. Dar mai trebuie sa mai treaca multe generatii pt a ne vindeca de multe naravuri comuniste. Te felicit Radu Naum !

Sigur ca sunt multinaționale și in alte țari!Dar niciuneia din acele țari nu i-a fosat impus un statut de colonie-unde nu se mai fabrica nimic și se importa totul- pâna și alimente!Numai anul trecut de.ex.deficitul comercial a fost de...24 de miliarde de euro!de unde i-am luat?Din imprumut!Cu dobânzi cu asupra de masura!Și lânga „tributul”sub forma„distribuirii”(și facturarii),gazelor și curentului electric,numai la noi-de ex.-medicamentele sunt mai scumpe ca in Germania(unde veniturile sunt incomparabil mai mari)!Poate și Bilgaria sa fie jecmanita in halul asta!

Vezi toate comentariile (15)
Comentează
Close