Articol de Remus Răureanu - Publicat miercuri, 23 august 2023 14:08 / Actualizat miercuri, 23 august 2023 15:20
Emil Boc o finanțează pe U Cluj și țopăie la golurile ei. CFR e din același oraș și doar plătește taxe pe care Primăria le folosește după aceea împotriva ei. E frumos și e normal ca banii publici să dicteze în fotbal, nu?
Banii publici injectați în sport în funcție de cheful primarilor și al miniștrilor generează performanțe puține și anomalii multe.
În etapa încheiată în weekend, CFR Cluj a jucat împotriva Primăriei Cluj! Conform bilanțurilor oficiale pentru anul 2022, vișiniii nu au primit nici un leu din bani publici, alb-negrii au beneficiat de 900.000 de euro.
Surse de la U susțin că suma care le-a fost alocată „șepcilor roșii” ar fi dublă în 2023, însă informația aceasta încă nu este confirmată de contabilitatea concretă și publicată.
Care sunt criteriile după care U Cluj merită 900.000 de euro, iar CFR Cluj nu merită niciun ban? U are mai mulți suporteri? E posibil să fie așa, însă nimeni nu a realizat vreun referendum în care să-i fi întrebat pe clujeni dacă vor să plătească pentru U sau pentru CFR.
Chiar și cu un referendum, ar fi exclus să rezulte că echipa lui Varga nu are chiar niciun suporter, deci nu poate să fie finanțată!
Dincolo de calculele acestea, luni s-a jucat meciul direct, unul pe parcursul căruia primarul Clujului, Emil Boc, s-a comportat ca un suporter ultra: a sărit la golul al treilea pe care l-au marcat alb-negrii exact așa cum au sărit și fanii din peluză. Iată imaginea publicată de Fanatik:
Este încă o dovadă că totul e la cheremul primarilor. Pe Boc nici nu-l interesează că exultă la un gol pe care-l primește o echipă din Cluj.
Banii sunt distribuiți în funcție de performanțe? Atunci, chiar că ar trebui să primească CFR tot bugetul, iar U, mai nimic! Vișiniii din oraș au cinci titluri de campioni în ultimii șase ani, alb-negrii ba retrogradează, ba falimentează și înființează societăți noi.
Probabil că Boc și oamenii lui estimează că locuitorii Clujului sunt mai ales cu U și atunci e convenabil electoral să favorizeze echipa aceasta. Dar e normal să fie acesta criteriul?
De ce au bani publici Poli Iași, FC Voluntari și nu are Dinamo? E mai popular clubul Dinamo? Este! Are un istoric mai bogat? Are un istoric bogat la nivelul european, nu numai românesc! E corect ca statul român s-o finanțeze pe CSA Steaua, nu și pe FCSB?
Care e legea care stabilește diferențele acestea și cine alege? Boc țopăie când o echipă din Cluj primește un gol, statul român e în luptă cu FCSB, Pandele ține o echipă în prima ligă când Dinamo gâfâie, abia mai există.
U Cluj e un club cu o istorie frumoasă și cu o galerie spectaculoasă pe care nu le-a creat Boc. De ce are nevoie U să depindă de niște politicieni și să lupte pentru salvare, să retrogradeze, să falimenteze, în vreme ce privații Hagi, Varga, Becali, Rotaru sunt protagoniști în competiție?