Articol de Traian Ungureanu - Publicat vineri, 29 iulie 2022 10:07 / Actualizat vineri, 29 iulie 2022 10:09
Cine îl poate contrazice pe editorialistul englez care a scris recent că fotbalul european se mută la Las Vegas? Istoria, dar pentru asta trebuie să mai așteptăm.
Deocamdată și pentru viitorul previzibil, direcția de deplasare e clară, deși nimeni nu știe ce-l așteaptă la capăt: paradisul sau falimentul. Joan Laporta crede că știe și împinge Barcelona spre capăt.
Cu datorii de aproape 2 miliarde de euro, Barcelona a intrat într-o sesiune de magie-escrocherie-nebunie. Depinde de observator. Certă e doar asemănarea cu Las Vegas, locul în care oamenii își pierd banii și mințile. În ce ordine, nu e clar. Pentru Laporta, mai întâi vin banii.
Mai exact, banii pe care Barcelona nu-i are, dar îi poate vinde. Un sfert din veniturile de televizare presupuse pentru următorii 20 de ani a fost vândut unui agregat financiar american (Sixth Street).
Pasul următor ar putea fi vânzarea unei treimi din veniturile publicitare. Iar pasul legal e deja un contraatac, alături de Real și Juventus.
Contestația lor asupra monopolului UEFA se judecă la Curtea Europeană de Justiție. În caz de succes, Super Liga Europeană va deveni fapt, salvând Barcelona și omorându-i datoriile.
După ce a înghițit structura de venituri LaLiga și schema de distribuție Champions League, Barcelona mai are de canibalizat un singur lucru: restul.
Între timp, imaginea trebuie menținută și Barça vinde jucători necesari (De Jong), cumpărând jucători de care nu are nevoie Lewandowski (cu o lună sub 34 de ani) și Raphinha (de la Leeds, adică nu tocmai certificat).
Operațiunea e un joc de farfurii ținute simultan în aer de jongleuri ținuți simultan în aer de ipoteze. Cine se întreabă unde e fotbalul în tot acest turbion speculativ pune întrebarea greșită. De fotbal va fi vorba tot mai puțin de aici înainte. Deși toată lumea are, încă, impresia că discută despre fotbal.
TRU (Londra)