Articol de Tudor Samuilă - Publicat vineri, 22 aprilie 2022 13:25 / Actualizat vineri, 22 aprilie 2022 13:25
Se joacă pe Ghencea decisivul dintre FCSB și CFR? Alături de părerile lui Dan Petrescu despre „albitrajele” familiei Kovacs, a fost cel mai dezbătut subiect al săptămânii.
A vorbit Gigi Becali pe marginea situației, a făcut-o Mihai Stoica iar mai nou l-am auzit și pe Ianis Stoica susținând că este absolut normal să fie lăsat să îi calce pe urme tatălui și să dispute un meci mare pe stadionul Steaua.
Cele două probleme în cazul FCSB - stadionul Ghencea
Se nasc două probleme. Mai întâi este cea evidentă, a dreptului unei echipe private de a folosi un stadion construit din bani publici. S-a scris atât de mult pe subiect, încât mi se pare că deja e pierdere de vreme. CSA Steaua face orice pentru a împiedica FCSB să joace acolo și probabil că așa va proceda și în cazul meciului cu CFR din ultima etapă.
Chit că echipa de fotbal a CSA va fi încheiat sezonul până atunci iar cea de rugby are programată o deplasare, n-am dubii că se va inventa ceva, doar să fie ținut dușmanul departe. Cui îi pasă că acest stadion, pe care s-au plătit zeci de milioane de euro, nu produce bani, că nu e nimeni interesat să fie amortizate cheltuielile? Important e să nu calce Becali și echipa sa pe acolo!
A doua problemă este aceea a strategiei alese de Becali, una păguboasă din punctul meu de vedere. Invitat într-o emisiune Orange Sport, Constantin Zotta spunea că patronul FCSB procedează perfect, că a simțit momentul apăsării pedalei de accelerație, obligând astfel MAPN să-l lase pe Ghencea.
Poate că din perspectiva business-ului, ofensiva lui G.B. ar putea da roade, însă din punctul de vedere al mesajului transmis echipei, este o catastrofă.
Am avut în ultimul an 3 exemple care îmi ajută argumentația:
1. Cazul Rădoi
Naționala tocmai învinsese Armenia la București când Mirel Rădoi a anunțat că va pleca la finalul campaniei, indiferent că mergem sau nu la baraj. Ce întrebări au apărut în spațiul public?
Cumva s-a discutat despre meciurile cu Islanda și Liechtenstein, despre ce trebuie să facem să le câștigăm, despre cum va arăta România în ultimele partide în mandatul lui Rădoi? Nu.
Singurul subiect care ne-a preocupat a fost „cine o să antreneze naționala în baraj”, iar Federația nu a făcut nimic să taie din fașă discuția. Fotbaliștilor li s-a inoculat astfel ideea, că partida cu Islanda este, din start, câștigată, ceea ce s-a dovedit fals.
2. Cazul Rapid
Obiectivul stabilit de conducerea clubului pentru primul sezon în Liga 1 a fost salvarea de la retrogradare.
După cinci etape, Rapid ocupa poziția a doua, nu primise gol, iar în acel moment, susține Victor Angelescu, vestiarul a decis schimbarea planului inițial. S-a hotărât că Rapid trebuie să termine sezonul regulat pe loc de play-off. Entuziasmul a învins rațiunea, iar finalul îl cunoaștem cu toții.
3. Cazul Universitatea Craiova
La startul play-off-ului Craiova nu era o candidată la titlu. Doar Dan Petrescu, în defetismul său, vedea un pericol și în echipa lui Reghecampf. Universitatea avea un obiectiv clar, câștigarea Cupei și ținta secundară era depășirea FCSB-ului în clasament.
Au venit însă victoriile cu FCSB și CFR, iar Laurențiu Reghecampf, care la începutul anului declarase că nici nu se pune problema campionatului, a scăpat porumbelul, afirmând că deja putem discuta de o lupta în trei la titlu.
Consecința, am văzut-o miercuri în deplasarea de la Sepsi, unde Craiova a părut o echipă care nu mai știe după care iepure aleargă.
Ce ne spun cele trei exemple de mai sus?
Conducătorii trebuie să fie foarte atenți la ceea ce transmit fotbaliștilor, iar obiectivele nu se pot schimba de pe o zi pe alta, nici la presiunea tribunei, nici în funcție de emoțiile unei victorii.
Discutând în aceste zile doar despre partida cu CFR din luna mai, conducerea FCSB introduce subliminal ideea că cele patru jocuri rămase, sunt ca și rezolvate, ori ele nu sunt.
Da, Farul este rănită, joacă fără Jefte, Adi Petre și vine după cel mai slab meci din acest sezon, dar oare a uitat Gigi Becali că Hagi i-a pus piedici decisive în ultimii ani, exact când îi era lumea mai dragă?
Sau a pierdut din vedere faptul că s-a despărțit de Edi Iordănescu tocmai după un egal la Voluntari, ori că FC Argeș și Craiova sunt ultimele echipe care au învins FCSB-ul? A discuta despre un iluzoriu meci decisiv cu CFR, este o eroare majoră acum, când ai reușit, în sfârșit, să simți miros de sânge.
PS: Un exemplu de cum trebuie gestionate situații de acest gen ne-a oferit Pep Guardiola înaintea partidei de miercuri cu Brighton.
Întrebat dacă City îi va plăti clauza lui Erling Haaland, spaniolul a spus „de ani de zile refuz să comentez zvonuri legate de perioada de mercato, mai ales că suntem într-o perioadă a sezonului în care jucăm pentru obiective importante”. Guardiola știe că în fotbal, cele mai importante sunt ziua de astăzi, rezultatul de astăzi, starea de spirit de astăzi și meciul de astăzi!