OPINII  »  EDITORIAL

Nocivul Ronaldo și sindromul Benzema

Articol de - Publicat miercuri, 16 martie 2022 14:38 / Actualizat miercuri, 16 martie 2022 16:21

Cristiano Ronaldo a părăsit pentru al treilea an consecutiv Liga Campionilor din faza optimilor, iar de când a plecat de la Real Madrid nu a depășit sferturile unei competiții pe care a stăpânit-o ca nimeni altul în deceniul trecut. 

Într-o perioadă în care fotbalul european a împrumutat obsesia americanilor pentru cifre, aproape că nu trece săptămână în care portughezul să nu bifeze un nou record. Cristiano Ronaldo însă nu mai este de mulți ani un fotbalist care să aducă trofee echipelor pentru care joacă. Își face cifrele, dar usucă tot în jurul său.

Faptul că era lui Messi și Ronaldo a apus nu mai este o noutate. Pentru al doilea an consecutiv, echipele celor doi sunt eliminate din Champions League în optimi. Bombardați însă de statisticile favorabile lor, avem tendința de a uita că fotbalul nu este sport individual, iar faptul că Ronaldo sau Messi mai bifează un record, în timp ce echipele lor se scufundă, nu ajută decât la sporirea legendei celor doi.

Cristiano a fost mereu un individualist, iar secvența în care coechipierul său Arbeloa înscria cu poarta goală, provocându-i o criză de nervi, este antologică. În acele vremuri însă, Ronaldo nu era doar vedeta echipei, ci și motorul ei, iar la final toată lumea pleca mulțumită acasă. Real câștiga Liga Campionilor, Cristiano mai stabilea un record, Zidane era antrenorul momentului în fotbalul mondial, iar Florentino avea timp să pună la punct Superliga.

Nocivul Ronaldo și sindromul Benzema

Un personaj era însă sacrificat în acea perioadă pentru binele portughezului, Karim Benzema, cel despre care fanii Realului spun astăzi că este cel mai mare fotbalist din lume. Francezul își juca perfect rolul de servant al lui CR7, dovedind generozitate și totodată inteligență. Știa că Ronaldo poate ajuta Realul să devină cea mai bună echipă din lume și nu lăsa orgoliul să-l domine.

Karim Benzema cu Ronaldo în echipă

2015-1636 meciuri / 28 goluri / 8 pase decisive
2016-1748 meciuri / 19 goluri / 8 pase decisive
2017-1847 meciuri / 12 goluri / 11 pase decisive

Karim Benzema fără Ronaldo în echipă

2018-1953 meciuri / 30 goluri / 11 pase decisive
2019-2048 meciuri / 27 goluri / 11 pase decisive
2020-2146 meciuri / 30 goluri / 9 pase decisive
2021-2234 meciuri / 32 goluri / 13 pase decisive

În ultimul an al lui Cristiano la Real, Benzema ajunsese să înscrie doar 12 goluri în 47 de meciuri. Nu era neapărat un anonim, mai ales că una dintre reușite venise chiar în ultima partidă a sezonului, finala Ligii cu Liverpool, dar nimeni nu-și imagina ce potential sălășluiește în continuare în atacantul francez.

Plecarea lui Cristiano i-a permis lui Benzema să devină cel de astăzi, însă Real nici că s-a mai apropiat de trofeul Ligii. Madridul nu a mai fost același fără CR7, dar nici CR7 nu a mai strălucit fără Madrid.

Următoarea sa destinație a fost Juventus. Este important să punctăm unde ajungea și mai ales de ce plătea campioana Italiei suta de milioane pentru un fotbalist de 33 de ani. Cu Allegri antrenor, „Bătrâna Doamnă” pierduse două finale de Liga Campionilor, în 2015 și 2017 în fața Barcelonei și a Realului, în cea de pe urmă, Cristiano fiind declarat omul meciului. 

Un an mai târziu, Juve și Real fuseseră din nou împerecheate la tragerea la sorți a sferturilor, iar Ronaldo încheia partida de la Torino în aplauzele publicului Italian, capabil să îi aprecizeze hat-trick-ul, implicit acea foarfecă ireală. Așadar, Juve voia să câștige, în sfârșit, Liga Campionilor și totodată să își crească și valoarea acțiunilor la bursă.

În acea vară, italienii l-au împrumutat pe Higuain la Chelsea pentru a-i face loc lui CR7, care avea să îi aibă parteneri în atac pe Dybala, Douglas Costa, Mandzukic și Bernardeschi. Iată cifrele acestora din sezonul premergător achiziționării lui Ronaldo:

Atacanții lui Juve în sezonul 2017-18

JucătorulCifrele
Paulo Dybala46 meciuri / 26 goluri / 7 pase decisive
Douglas Costa47 meciuri / 6 goluri / 13 pase decisive
Federico Bernardeschi31 meciuri / 5 goluri / 6 pase decisive
Mario Mandzukic43 meciuri / 10 goluri / 3 pase decisive

2018-2019 s-a desfășurat după un scenariu deja cunoscut pe plan intern, Juve devenind campioană cu un avans de 11 puncte în fața lui Napoli, Ronaldo a înscris 21 de goluri în Serie A, fiind doar al patrulea marcator, însă sindromul Benzema a lovit din nou, mai ales în cazul lui Paulo Dybala, care de la 26 de goluri și 7 pase decisive în stagiunea 2017-18, a ajuns să strângă doar 10 goluri și 2 assisturi. Practic, cu excepția lui Mandzukic, cifrele celorlalți ofensivi ai clubului au fost în picaj.

Atacanții lui Juve în sezonul 2018-19

JucătorulCifrele
Paulo Dybala42 meciuri / 10 goluri / 2 pase decisive
Douglas Costa25 meciuri / 1gol / 1 pasă decisivă
Federico Bernardeschi39 meciuri / 3 goluri / 6 pase decisive
Mario Mandzukic33 meciuri / 10 goluri / 5 pase decisive

Juventus avea să părăsească Liga Campionilor din sferturile de finală, fiind eliminată de miraculoasa Ajax a stagiunii 2018-19, însă nimeni nu cred că și-ar fi imaginat că acela avea să fie cel mai de succes sezon al torinezilor în Liga Campionilor în perioada lui Ronaldo. 

Au urmat eșecurile din optimi cu Lyon în 2020 și Porto în 2021, iar ultimul an al lui Cristiano la torinezi a fost chintesențial pentru mariajul său cu „Bătrâna Doamnă”: CR7 a devenit golgeterul Italiei, dar echipa a prins de abia în ultima etapă poziția a patra, adică locul de Champions League.

Cum situația financiară a lui Juve se deteriorase, iar Max Allegri a acceptat să revină la Juventus doar dacă pleacă Ronaldo, portughezul s-a întors la marea dragoste, Manchester United. Din nou, mă văd nevoit să pun în context sosirea sa în Regat. 

City a fost dictatorială în sezonul trecut, câștigând titlul la 12 puncte distanță de locul doi. Care loc doi a fost ocupat de Manchester United, nu de Liverpool sau Chelsea. Diavolii avuseseră o stagiune cu suișuri și coborâșuri, pe care o încheiaseră cu finala Europa League, pierdută în fața lui Villarreal, dar pe plan intern apăruse speranța că 2021-2022 ar putea fi anul lor, dacă s-ar fi găsit variante de întărire a unui lot în care Bruno Fernandes, Rashford și Cavani erau cei mai periculoși jucători. Cei trei adunaseră 66 de goluri și 38 de pase decisive.

Atacanții lui Manchester United în sezonul 2020-21

JucătorulCifrele
Bruno Fernandes58 meciuri / 28 goluri / 17 pase decisive
Marcus Rashford57 meciuri / 21 goluri / 15 pase decisive
Edinson Cavani39 meciuri / 17 goluri / 6 pase decisive

Suntem aproape de finalul sezonului, iar United, cu Ronaldo, Sancho și Varane,  a părăsit Liga Campionilor în optimi, iar în Premier League are șanse mici de a termina pe locul patru, deoarece Arsenalul puștilor Saka, Martinelli, Smith-Rowe sau Odegaard are nu doar un punct avans în clasament dar și trei meciuri în minus. 

Și din nou observăm cum Cristiano a ofilit totul în jurul său, Fernandes, Rashford și Cavani ajungând să totalizeze 16 goluri (cu 50 mai puține ca anul trecut!!!) și 17 pase de gol (adică un minus 21!!!)

Atacanții lui Manchester United cu Ronaldo

JucătorulCifrele
Bruno Fernandes37 meciuri / 9 goluri / 14 pase decisive
Marcus Rashford26 meciuri / 5 goluri /2  pase decisive
Edinson Cavani17 meciuri / 2 goluri / 1 pasă decisivă

Cristiano? El își vede de recorduri. La finalul partidei cu Tottenham l-a depășit pe Josef Bican devenind fotbalistul cu cele mai multe reușite din istorie, conform statisticii FIFA. Veți spune că fără golurile lui, United nu ar fi trecut de faza grupelor în Champions League, însă eu vă spun că avându-l în teren, Manchester este o echipă mai slabă ca în sezonul precedent, cum și Juventus cu Ronaldo în lot a fost mai slabă decât fără el.

Pentru mine, Messi și Ronaldo sunt cei mai mari fotbaliști din istorie. Astăzi însă, ne aflăm în plin amurg al zeilor.

Citește și:
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Superliga
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău
Superliga
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău

Comentarii (32)
hary
hary  •  17 Martie 2022, 14:47

Cel mai penibil articol,nu stiu unde ai facut jurnalismul dar comparatile tale par luate de pe site-urile unde se certa fanboy ronaldo cu fanboy messi.Este absurd sa compari sezoanele intre ele,iti dau un exemplu...Liverpool sezonul 19-20 au luat titlul cu 5 etape inainte de final,au defilat in campionat,atacantii lor au inscris o multime de goluri,sezonul urmator de abia au prins in ultima etapa loc de Champions League.Cat despre Benzema,e un super jucator dar mi se pare aberant sa spui ca Ronaldo l-a tinut pe loc,el de abia acum la 4 ani de la plecarea lui Ronaldo are cel mai bun sezon...si nu se compara cu cel mai slab sezon a lui Ronaldo la Madrid.Trebuie sa ai o invidie mare sa spui ca Ronaldo a fost tinut sus de Benzema,cine a urmarit meciurile stie ca era o bestie la Madrid,nu degeaba are vreo 451 de goluri in 438 meciuri si vreo 131 de pase decisive.

bogat
bogat  •  17 Martie 2022, 11:27

Nu stiu daca CR7 e nociv sau providential pentru echipa. Nu prea exista jucator exceptional fara o doza mare de egoism, cel putin nu dintre cei considerati in topul all-time. De ex jucatori fantastici precum Iniesta si Xavi nu apar niciodata in primii 10, desi Messi fara ei nu prea era ce e acum. Ca sa fii vizibil trebuie sa fii egoist si asa au fost si Pele si Maradona sau Ibrahimovic ca sa folosesc exemplul altui jucator de top, inca activ la o varsta la care ai nostri sunt deja la pensie de vreo 10 ani. Ronaldo e din categoria jucatorilor pe care daca ii iei trebuie sa fii pregatit sa adaptezi echipa pentru ei si nu sa-l iei intr-o colectie de staruri. E vina clubului ca ia jucatori de acest gen fara sa gandeasca si echipa in functie de ei, nu poti sa-l scoti pe Ronaldo vinovat pentru tot.

justmeagain
justmeagain  •  17 Martie 2022, 08:35

Gresit, putem vedea parcursul lui Juve dupa plecarea lui Ronaldo , iar deapre faptul ca Bruno are mai putine pase de gol chiar nu vad legatura cu Ronaldo

Vezi toate comentariile (32)
Comentează