Articol de Tudor Samuilă - Publicat duminica, 26 septembrie 2021 12:52 / Actualizat duminica, 26 septembrie 2021 13:09
Nu. Nu este vorba despre Hagi, ci despre Stoica. Și da, o să laud din nou un puști, în ciuda cârcotașilor care se vor apuca să spună că noi ziariștii suntem de vină pentru eșecurile fotbaliștilor români, că îi facem ”noul Hagi” sau ”noul Mutu”, fără să fi realizat mare lucru.
Instinctul
Dar la Ianis Stoica văd inteligență în joc și instinct. Dintre toate realizările lui din ultima săptămână, cel mai mult mi-a plăcut o fază din prima repriză de ieri, în care a dat drumul la o alunecare spre o centrare venită din dreapta și chiar dacă a ratat mingea, impulsul venit de la creier a fost corect, de atacant adevărat care nu este niciodată contemplativ, ci mereu activ și agresiv.
A fost genul de pornire a vârfurilor de rasă și a marilor sprinteri, care înaintea finișului aruncă pieptul în față în lupta cu adversarii și sutimile de secundă. Ianis Stoica a citit traiectoria centrării, a priceput că portarul va fi depășit iar când toți ceilalți au rămas pe loc, a plonjat.
Fizicul
Trecuseră cincisprezece minute din partida României U21 cu Franța de la Euro 2019 iar Pușcaș s-a îndreptat la un moment dat spre banca noastră pentru a descrie primele contacte directe cu Upamecano și Konate. Era siderat de forța stoperilor francezi, iar Pușcaș reprezintă superlativul din punct de vedere fizic al atacanților români, măsurând 1.88 și neavând gram de grăsime pe el. Ianis Stoica este un tânăr de 1.80m.
Pare puternic în campionatul nostru dar pentru a deveni un produs de export și a nu rămâne șocat de contactul cu băieții mari din fotbalul adevărat, trebuie să pună mușchi pe el. Nu îmi este foarte clar pe ce poziție dă cel mai bun randament, vârf împins, al doilea atacant, om de flanc, dar la înălțimea lui, poate să joace pe oricare din aceste posturi, ceea ce reprezintă un mare avantaj.
Inteligența
Recent, Basarab Panduru spunea într-o emisiune la Telekom Sport că vede la el niște execuții de om care are cap, care știe ce să facă în anumite situații. Aș adăuga că este versatil. Golurile lui nu seamănă între ele și nu sunt date din aceeași zonă de teren.
Cu UTA a tras din colțul stâng al careului mare cu interiorul piciorului drept, reușită caracteristică unui Coman sau Tavi Popescu, adică unor jucători de flanc. Cu CFR Cluj a plesnit un voleu din marginea careului mic în cel mai pur stil de atacant. La fel au stat lucrurile și la primul gol contra Corvinului când și-a pus capul la contribuție și la propriu și la figurat, pentru că mingea a fost trimisă inteligent spre colțul din care tocmai plecase portarul.
Personal mi-au plăcut cele mai inestetice dintre golurile sale, al doilea contra Corvinului și cel împotriva Clinceniului, pentru că au fost rodul ambiției de a urmări mingea, o altă caracteristică de fotbalist cu viitor.
Clubul
Nu presa este responsabilă pentru eșecul tinerilor de perspectivă, ci cluburile. Peste tot în lume apariția unui tânăr talentat de 18 ani este întoarsă pe toate fețele de către media. Se fac comparații, se caută recorduri pe care ar putea să le doboare, se discută despre trecutul său dar mai ales despre perspectivele pe care le are.
Poate că presiunea pusă pe acești tineri este prea mare, dar face parte din bagajul pe care trebuie să îl care după el fotbalistul lui 2021, cu bunele și relele aferente. Clubul trebuie să știe să îl protejeze și să îl ghideze prin acest hățiș complicat, să îi explice în permanență că poate nivelul său real nu este cel oglindit de ziare, televiziuni ori mediul online, să îi ofere nu doar consiliere fotbalistică ci și psihologică, să caute să îl protejeze de anturaje păcătoase, să caute să poarte dialog si cu familiile care sunt extrem de importante la vârste fragede.
Cu alte cuvinte, dacă oamenii din cluburi se poartă cu acești tineri cum ar face-o cu propriii copii și nu îi tratează ca pe o marfă, atunci șansele lor cresc semnificativ. Este valabil și pentru tânărul și talentatul domn Ianis. Noul Ianis al fotbalului românesc.