Articol de Tudor Samuilă - Publicat duminica, 27 martie 2022 13:19 / Actualizat duminica, 27 martie 2022 14:57
Teribilă diferența de pasiune, emoție și energie dintre inaugurarea de ieri a stadionului Rapid și cea petrecută în iulie trecut în Ghencea.
Giuleștenii au transformat evenimentul într-o sărbătoare a fostelor glorii și a suporterilor, în timp ce CSA Steaua a lăsat senzația că Lăcătuș, Pițurcă sau Iordănescu sunt mai degrabă însoțitorii generalilor din dotare și a ministrului apărării, oricare o fi fost el în acea perioadă, nu adevărații eroi ai momentului.
Rapid a reușit un lucru esential în ultimul an și jumătate, să se scuture de legăturile cu politicul. Nu a trecut chiar atât de mult timp de când fostul primar al S1, Dan Tudorache, era văzut la toate partidele giuleștenilor, iar clubul oamenilor simpli și iubitori de alb-vișiniu era asociat cu PSD-ul.
Schimbarea puterii părea a șubrezi Rapidul, care pierdea un sprijin important prin venirea lui Clotilde Armand în locul lui Tudorache în noiembrie 2020. Ei bine, a fost exact invers, giuleștenii căpătând independența de care aveau nevoie pentru a reveni la originile sănătoase ale clubului.
Această libertate a permis conducătorilor rapidiști să devină creativi, să elimine orice nevoie de a introduce în lumina reflectoarelor personaje politice, în stilul atât de binecunoscut la noi, iar Giuleștiul a respirat ieri un aer sănătos, oferindu-le deopotrivă veteranilor Tache Macri sau Ion Motroc momentul lor de glorie, dar și celor care au generat cea mai glorioasă perioadă din istoria clubului, la finalul anilor nouăzeci și începutul acestui mileniu, Mircea Lucescu, Pancu, Iencsi, Coman sau Raț.
Există o lecție importantă în ceea ce s-a petrecut lângă Podul Grant. Cluburile de tradiție au nevoie de conducători și oameni de imagine pasionați, care să cunoască spiritul local, iar Daniel Niculae și Lucian Ionescu fac parte din această categorie.
De la sfârșitul anilor șaptezeci, Bayern Munchen a avut mereu în frunte foști jucători ai echipei, tipi inteligenți, cu spirit antreprenorial, dar care nu au permis nici măcar în aceste vremuri, în care banul dictează, ca gruparea lor să-și abandoneze principiile. Rapid a dovedit și ieri seară că este manageriat de persoane capabile să ofere suporterilor și gloriilor seara lor.
Ce s-a întâmplât, in schimb, în iulie 2021? Încep să curgă imaginile din zona în care își făceau apariția VIP-urile invitate la partida CSA Steaua – OFK Belgrad. Personajul principal nu este nici Lăcătuș, nici Pițurcă, Boloni sau Duckadam, ci Nicolae Ciucă, actualul premier, care la vremea respectivă ocupa funcția de Ministru al Apărării. Ciucă și celălalt general prezent, Anghel Iordănescu, primesc sarcina de a tăia panglica Sălii Sevilla.
Este momentul în care sărbătoarea de inaugurare a stadionul Steaua le este răpită fotbaliștilor! Foștii jucători reușesc să creeze o atmosferă excelentă, pentru că bucuria revederii nu le-o poate răpi nimeni, dar apăsătorul aer comunistoid nu poate fi eliminat. Arenă nouă, obiceiuri vechi.
Stadioanele Steaua și Rapid trebuiau inaugurate în 2020. Pe Ghencea se joacă de aproape un an, însă publicul stă departe de o formație de Liga 2 fără drept de promovare, cu un viitor incert și care nu este băgată în seamă cam de nimeni. Când înjurau ieri Steaua, giuleștenii nu se refereau la echipa din B, ci la FCSB.
Rapid a făcut aseară sărbătoare, dar în ziua meciului, Valentina Caciureac, președintele CSA Rapid și administratorul stadionului, a declarat că încă nu există un contract cu FC Rapid pentru închirierea stadionului. Dacă ar fi existat respectivul acord, era totul perfect. Or în România asa ceva nu se poate.