OPINII  »  OPINIE

Lumina de la capătul bazinului

Daniel Scorpie +45   FOTO
Daniel Scorpie

Articol de - Publicat marti, 30 iulie 2024 10:36 / Actualizat marti, 30 iulie 2024 12:29

David Popovici a atins cu doar două sutimi de secundă avans plăcuța care a decis aurul în proba de înot 200 de metri liber la JO 2024 ♦ Visul unei nopți de-acum opt ani i s-a împlinit luni ♦ Dacă puștiul din Pantelimon nu tăia apa pentru medalie, le-ar mai fi păsat politicienilor ce s-au înghesuit să-l felicite pe primul nostru campion de la Paris 2024? ♦ Marele Ilie Năstase a dat crud verdictul: „Victoria lui Popovici nu cred că va da un imbold, e prea puțin!”.

David Popovici, primul nostru campion de la JO 2024, a aprins o luminiță pe zidul de la capătul culoarului din imensa piscină La Defense. Așa află mereu câștigătorul curselor de înot că nimeni n-a încheiat cursa către glorie înaintea sa și apoi, când scoate capul din apa pe care a tăiat-o magnific spre a privi prima oară înapoi, știe că titlul îi aparține.

David Popovici, AUR olimpic la 200 de metri liber - Jocurile Olimpice 2024 - foto: Raed Krishan / GSP
David Popovici, AUR olimpic la 200 de metri liber - Jocurile Olimpice 2024 - foto: Raed Krishan / GSP
David Popovici, AUR olimpic la 200 de metri liber - Jocurile Olimpice 2024 - foto: Raed Krishan / GSP
David Popovici, AUR olimpic la 200 de metri liber - Jocurile Olimpice 2024 - foto: Raed Krishan / GSP
David Popovici, AUR olimpic la 200 de metri liber - Jocurile Olimpice 2024 - foto: Raed Krishan / GSP
+40 FOTO

Popovici ne-a făcut să intrăm în topul medaliilor

Lui „Iceman", așa cum îl numea, înainte de a plonja din blocstarturi și a demara în cei 200 de metri pentru istoria înotului masculin din România, comentatorul englez de la Eurosport, i-a revenit onoarea și mândria de a așeza tricolorul, chiar de Ziua drapelului național!, pe locul al 16-lea în topul mondial al medaliilor, între Azerbaidjan și Uzbekistan.

Doar 17 țări din totalul de 206 înscrise la JO 2024 au pus mâna până astăzi, după trei zile pline de întreceri în Orașul Luminilor, pe strălucitorul și mult vânatul aur olimpic!

Remontada formidabilă după o cursă de 1:44,72

David, noul Rege al natației noastre, care va împlini abia peste o lună și jumătate 20 de ani, a schimbat deja prefixul României la Paris. „Panash!" (în traducere, un stil flamboaiant), a strigat același comentator, la finalul unui incredibil sprint acvatic cu puțin peste 100 de secunde.

Am spus puțin? Băiatul nostru, dat sportului de mare performanță de Pantelimon și Titan, nu a doborât ieri recordul mondial sau olimpic (a scos un timp mai slab decât în semifinală), dar a reușit o „remontada" nautică nemaipomenită, încât „argintul" rivalului său britanic crezuse (frustrat) că el a învins!

Sunt un pic mai relaxat, bineînțeles. Am trecut de jumătate din cea mai importantă competiție a anului pentru mine și, când o să fiu în vacanță, o să am un pic de timp să mă bucur cu adevărat
- David Popovici, campion olimpic de înot la 200 de metri liber

Lumina de la capătul bazinului
David Popovici, AUR olimpic la 200 de metri liber - Jocurile Olimpice 2024 / Foto: Raed Krishan (GSP)

La 100 m, David Popovici era la 60 de sutimi de aur

Popovici a spus sincer, la cald, că „nu mi-a păsat de medalie, tocmai așa am reușit să o câștig. Nu ăsta-i obiectivul, obiectivul este să te simți bine... Vii la Jocurile Olimpice pentru a concura împotriva celor mai buni din lume, e un privilegiu doar să fii aici".

David, să știi că a fost și pentru noi un privilegiu de a urmări, cu inima în gât și pulsul peste 200, cum dai peste cap cronometrul pe ultimii metri ai bazinului! David nu a fost în frunte la capătul niciunuia dintre primele trei sferturi ale cursei și totuși, el a triumfat! Nemaipomenit, în stil de mare campion și după o extraordinară cursă tactică de așteptare, ca la urmărire la ciclism!

A avut chiar și un deficit de 0,6 secunde (peste un metru de bazin!) după o sută de metri, întorcând abia al treilea. Locul pe care la Tokyo 2020 l-a ratat pentru două sutimi de secundă! Chiar, ce coincidență cu avansul infim de la finișul din Paris La Defense!

La JO din Japonia, la care a și mărturisit că visa frumos, într-o noapte de mijloc de septembrie, când la 11 ani primea un tort cu cercurile Jocurilor Olimpice și-l podideau lacrimile, uitându-se cum îi cântă imnul lui Michael Phelps, campionul nostru termina doar pe locul al patrulea (la prima sa participare). Fix cifra culoarului (rezervat favoritului) pe care David a bătut apa spre aur!

O sutime avans la 150, două la fotofiniș pentru David!

L-a surclasat pe ultimii 50 de metri pe neamțul Lukas Maertens, cu 38 de sutimi recuperate, și a mai pus una (numai una!) peste britanicul Matt Richards, înaintea căruia se afla și la 150!

32 de aniau trecut de când o țară din Europa de Est nu mai câștigase la 200 m liber. Până la aurul lui David Popovici, precedentul învingător al acestei probe de înot era Evgeny Sadovyi (Comunitatea Statelor Independente, fostă URSS) la JO 1992

O victorie la fotofiniș, care sperăm să lumineze drumul delegației noastre spre alte medalii, poate dintre cele mai prețioase. Și să mai lumineze mințile politicienilor, care, în frunte cu președintele Klaus Iohannis și ultimii doi premieri, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, s-au înghesuit să iasă în față pentru a-l felicita pe David Popovici sau a se fotografia în scop electoral cu sportivii la Paris.

Adolescentul modest, care parcă nu realiza că tocmai devenise campion olimpic și se sfia să se bucure pentru epustuflanta performanță realizată în fața a mii de oameni fermecați, aproape plângea la interviul acordat pentru TVR. „Dacă eu am reușit, un băiat născut și crescut în Pantelimon și Titan, adică nimic special... De fapt, este special...

Dar dacă eu am reușit, un băiat complet obișnuit, absolut oricine poate! Prin determinare, perseverență și foarte multă muncă".

Lumina de la capătul bazinului
David Popovici, AUR olimpic la 200 de metri liber - Jocurile Olimpice 2024 / Foto: Raed Krishan (GSP)

Munca, alături de talentul lui și al sportivilor noștri deplasați la Paris, nu va fi însă de ajuns pe termen mai lung dacă nu se investește masiv din partea guvernanților. Aceștia preferă să cheltuie pentru a „repara" sănătatea pierdută a populației în loc să prevină pagubele prin sport. Și nu neapărat de performanță!

Cine preia ștafeta de la Popovici? Poate tot David, mâine!

Altfel, vom ajunge și la vorbele marelui Ilie Năstase, primul număr 1 din tenisul mondial și simbol etern al României, alături de Nadia Comăneci, care a ținut flacăra olimpică pe Sena: „Victoria lui Popovici nu cred că va da un imbold, e prea puțin! Dacă toți prim-miniștrii care au fost la guvernare au spus că sportul nu reprezintă o prioritate… înseamnă că stăm rău!". Chiar foarte rău.

Dar haideți să gândim pozitiv și să fim mai buni, măcar până pe 11 august! Pentru că putem sta mult mai bine la medalii la final, avem și alte visuri frumoase de campioni.

David va trage azi tare și la 100 de metri pentru calificarea în turnirul de miercuri. Apoi vin finalele de la canotaj... Cine mai știe câte surprize ne vor rezerva întrecerile din inima Franței? Cine urmează să urce pe podium pentru România după Popovici?

Citește și:
Răsturnare de situație! Vine la București să semneze cu Rapid! Dan Șucu l-a convins cu un bonus amețitor
Superliga
Răsturnare de situație! Vine la București să semneze cu Rapid! Dan Șucu l-a convins cu un bonus amețitor
A bătut palma cu Mihai Rotaru! Supertransfer la Universitatea Craiova
Superliga
A bătut palma cu Mihai Rotaru! Supertransfer la Universitatea Craiova
Șumudică nu se joacă: trei plecări dintr-un foc de la Rapid! Viorel Moldovan a făcut anunțul: „Au plecat deja, el va fi împrumutat”
Superliga
Șumudică nu se joacă: trei plecări dintr-un foc de la Rapid! Viorel Moldovan a făcut anunțul: „Au plecat deja, el va fi împrumutat”

Comentarii (4)
suparman
suparman  •  31 Iulie 2024, 19:27

"lumina de la capatul bazinului" este cel mai bun titlu pentru cel mai bun rezultat romanesc in sport din 2024.

talpaiadului
talpaiadului  •  30 Iulie 2024, 18:45

Bravo, felicitari, meritul fiind 100% al lui David Popovici, care a inotat cei 200 de metri de unul singur, fara sprijinul nimanui. David Popovici a devenit campion olimpic datorita calitatilor sale individuale, precum talentul, puterea de munca, spiritul de sacrificiu, inteligenta si educatia, fara nici o legatura cu Romania, cu Pantelimonul, cu Titanul, cu politicienii sau cu romanii de rand. E adevarat ca David Popovici a reprezentat Romania pe treapta cea mai de sus a podiumului olimpic, facand steagul Romaniei sa fluture la cel mai inalt nivel, umplandu-i de mandrie pe romanii de pretutindeni, dar pentru acest lucru romanii pot doar sa-i multumeasca, fara insa a-si aroga ei vreun fel de merit, indiferent functia pe care o ocupa fiecare dintre ei in societatea romaneasca.

Trecatori
Trecatori  •  30 Iulie 2024, 14:47

Felicitări David! Felicitări pt articol! Un singur regret am ,ca d- nul Geambasu nu mai publica aici ,sa ii amintim de articolul din 2021 ,cel cu Pazea ,David Popovici va revoluționa inotul Ar putea sa își ceara scuze pt răutățile pe care continua sa le scrie și în acest an Dar pt asta ai nevoie de caracter. Găsește el ceva sa critice Succes!

Vezi toate comentariile (4)
Comentează