OPINII  »  POVEȘTILE LUI OPRIȘAN

Părintele fotbalului românesc

Articol de - Publicat vineri, 22 iulie 2022 17:17 / Actualizat vineri, 22 iulie 2022 17:17

Octav Luchide a fondat grupări, a prins Jocuri Olimpice, a născut federații și campionate, a dus echipa națională în Uruguay, la primul ”Mundial”. Filatelist de seamă, traducător de librete pentru Opera Română

Traian Lalescu, marele matematician, școlit la Paris, aflase că-n București există o mână de elevi topiți după sport.

Foot-ball-ul era, încă, în perioada de început, dar cel mai destoinic dintre ei, Octav Luchide, practica, deja, rugby-ul, bun la atletism, deși avea doar 15 ani. Copilul poseda o minte sclipitoare: colecționa timbre și putea să-ți vorbească, minute bune, despre faimoasele "Cap de Bour".

Părintele fotbalului românesc
Octav Luchide, în mijlocul delegației de pe "Conte Verde", în 1930

L-a luat sub aripa sa și, dimpreună cu alți nebuni frumoși, au fondat clubul Sportul Studențesc. Scria frumos și era un tip organizat, Luchide a fost ales primul secretar.

În 1919, pe vremea când era înrolat în armată, avea să participe la Olimpiada Sportivă Școlară de la Paris. Deoarece boxul ducea lipsă de oameni pricepuți la arbitraj, Octav a învățat, în șase luni, regulamentul, devenind un tip extrem de respectat în ring.

Fotbalul și Opera

La Paris revenea în 1924, ca participant la Jocurile Olimpice de acolo, cu naționala de rugby, unde se găsea rezervă. A terminat Dreptul la București și se povestește că în Aulă, atunci când a fost întrebat încotro o va coti, a răspuns din prima: "Către fotbal!", uimind asistența. 1924 îl găsește membru al districtului acestui sport pe București, apoi e secretar general al Federației Române de Fotbal.

Părintele fotbalului românesc
Fondator al Federației Române de Fotbal

În paralel, e secretar al Operei Române. Istoria reține faptul că a tradus libretele a 13 opere cunoscute, printre care "Traviata", "Trubadurul" ori "Nevestele vesele din Windsor".

Aude de frații Vâlcov, așa că pleacă să-l înregimenteze, la Sportul, pe Colea, dar nu reușește, acesta mergând spre Venus. E mandatat să ducă naționala României peste Atlantic, la primul Campionat Mondal din istorie. Cu ce bani?

Decide ca până la Genova să se meargă cu clasa a doua și, din leii economisiți, să se cumpere - unii zic că pe credit - costume demne de întâiul turneu cu o astfel de anvergură. "De toată afacerea s-a ocupat Octav Luchide, dar în cel mai mare secret. Așa era el, nu admitea eșecuri!", spuneau cei care l-au cunoscut.

"Haina nu face pe om, dar o echipă de fotbal în haine frumoase e o adevărată echipă. Pe toate le știa grecu'!" (n.a. porecla lui Luchide), scria Rudy Wetzer în al său jurnal. E îngrijorat de forma slabă a "Calului" Dobay, merge să vorbească, personal, cu el, intră în biroul patronului Societății "Astra Română", cerându-i acestuia dezlegare pentru "Loți" Raffinksy și "Ciogli" Vogl, angajați acolo cu simbrie, primind permisiunea acestuia de a-i duce în Uruguay.

Părintele campionatului divizionar

Dar cea mai importantă realizare a sa rămâne "unirea" fotbalului românesc. "Avem campionate regionale, de unde știm care e cea mai bună echipă din țară?", era auzit. Așa că pe 11 septembrie "taie panglica" primului sistem divizionar din istoria noastră, câștigat, finalmente, de Ripensia.

Regimul antonescian îl înlătură, în 1942. E război, stă departe de sport, practică doar Dreptul. Când sosește pacea, se ocupă de educația fizică la Ministerul Învățământului, apoi, din 1962, e membru în Biroul federal și consilier FRF. La 73 de ani face cerere să se retragă. A obosit, picioarele-l dor. Deceda în ianuarie 1979. Peste doar o lună ar fi adunat 78 de ierni.

Cred că Octav Luchide s-ar fi putut descurca în orice sport. Cunoștea regulamente, cunoștea oameni. Gândea organizat, mereu cu doi pași înaintea tuturor
Gheorghe Popescu I

Citește și:
Ruptură totală la Rapid înaintea derby-ului cu Dinamo » Marius Șumudică a sărit să bată un oficial al clubului
Superliga
Ruptură totală la Rapid înaintea derby-ului cu Dinamo » Marius Șumudică a sărit să bată un oficial al clubului
Chestionat de reporterii GSP, celebrul Patrick Vieira a rezumat la un singur cuvânt primul dialog avut cu Dan Șucu
Campionate
Chestionat de reporterii GSP, celebrul Patrick Vieira a rezumat la un singur cuvânt primul dialog avut cu Dan Șucu
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu
Campionate
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu

Comentarii (3)
romanq
romanq  •  23 Iulie 2022, 12:08

Fain articol. Mai rar pe Gsp, dar uite că se poate.

Quem
Quem  •  23 Iulie 2022, 08:55

Se tot bate monedă pe forumuri sau prin articole prin voci autorizate sau mai puțin autorizate, că ar trebui sute de milioane sau baze ultramoderne ca în Elveția sau Germania, pt ca sportul să se dezvolte. Nu, trebuie oameni destoinici ca Octav Luchide, puțini bani și pasiune, atât. Iar, handbalul, rugby-ul, baschetul sau voleiul (și fotbalul) vor fi iar practicate de zeci de mii de români la nivel de amatori și apoi la cel profesionist. Meciurile România-Kosovo (25-30, Martie 2021) la handbal și România-Muntenegru (0-3, Iunie 2022, fotbal) arată cât de nepasionați și netalentați sunt românii la sport.

marchizu2
marchizu2  •  22 Iulie 2022, 18:54

Ce articol frumos! Multumiri jurnalistului! Nota 10! Ce nevoie ar fi in timpurile ăstea de 0ameni dedicați, ca Luchide!

Vezi toate comentariile (3)
Comentează