OPINII  »  POVEȘTILE LUI OPRIȘAN

"N-a fost un el, ci o ea!"

Articol de - Publicat vineri, 17 martie 2023 17:03 / Actualizat vineri, 17 martie 2023 17:03

Dick Fosbury, "aur" la JO din Mexic, 1968, la săritura în înălțime, a fost considerat, de mulți, "inventatorul" tehnicii de arcuire pe spate. În realitate, o fetiță de 13 ani este "descoperitoarea"

Își amintea perfect momentul primei sărituri: mergea la o școală mică din South Otter, erau Zilele Sportului și voia să-și învingă cea mai bună prietenă. Așa că pe la nouă ani, după moda vremii, a forfecat, a trecut peste ștachetă, rezemată pe două bețe, și a aterizat pe nisipul din curte. S-a julit, olecuță de durere.

Tatăl, văzând-o, i-a amenajat un locușor, luând niște plase, mergând la un magazin de mobilă second-hand și venind acasă cu un fel de spumă din care a făcut câțiva baloți, prima ei "saltea".

Fosbury sare la JO 1968, pentru medalia de aur. În realitate, saltul pe spate nu era invenția sa FOTO Imago

Până la 11 ani, Debbie Brill a atacat astfel săritura în înălțime: cu picioarele înainte, tăind aerul. Nimeni nu s-a gândit la forma literei J.

"Am mers pe instinct", avea să declare ea, peste ani. Și-a luat avânt, și-a calculat pașii, dar, când a ajuns în fața bețișorului de lemn, a dat să-l sară cu spatele la el, cu fața spre cer, trăgându-și, imediat, pantofii de sport.

"Instinctul mi-a spus să zbor"

"N-am avut nevoie de niciun antrenor, nimeni nu mi-a impus nimic, habar nu aveam de această tehnică. Pur și simplu instinctul mi-a spus să alerg și să zbor". La 13 ani, fata din British Columbia, Canada, revoluționase această disciplină.

Primul record mondial la săritura în înălțime (feminin) datează din 20 mai 1922, 1.46 m, Nancy Voorhees (SUA). În momentul în care Debbie Brill a venit cu noul ei stil, Iolanda Balaș era cea mai bună din lume, cu 1.91. Actualmente, Stefka Kostadinova (Bulgaria) deține supremația mondială, cu 2.09 m, la Roma, în 1987.

"Încercam să-mi ridic șoldurile, pentru a putea sări cât mai sus", își amintea. Nu-i era deloc ușor. Lumea sportului era obișnuită cu stilul vechi, a fost botezată "Ciudata", pentru că nu mai forfeca. Și-a găsit, curând, un aliat, pe Pete Swensson, un antrenor care i-a convins părinții că trebuie să o lase la atletism, pentru că e bună în ceea ce face.

Debbie Brill a fost prima care a sărit altfel. Sau întâia de care avem știință

La o "duel" între cei din Columbia Britanică și cei din Oregon, Brill a auzit că un băiat ceva mai mare, cam pe la vreo 19 ani, îi imită săritura, pe spate. S-a bucurat enorm. "Am simțit o ușurare formidabilă. Acum eram doi ciudați".

Norvegia a râs de stilul ei

La 14 ani, în ianuarie 1967, Debbie a concurat în Kelowna. Toți ceilalți sportivi s-au apucat de forfecare, unii au încercat ceva demn de Charlie Chaplin, pe burtă, doar ea și-a văzut de "Brill Bend": a reușit 1.50 m., cu peste opt centimetri mai sus ca toate săriturile sale de până atunci.

A mers în Olso, pe Stadionul Olimpic. Europa nu văzuse, încă, stilul cel nou de săritură. "Toată lumea a râs de mine, de fata cea slăbuță. Aproape la fiecare atlet au bătut din palme, pe ritm, la mine s-au oprit și-și dădeau coate. Și în Marea Britanie ori Suedia mă priviseră ciudat, dar aici s-au apucat să râdă ca și cum pe gazon rula o comedie. Logic, de emoție, am terminat pe ultimul loc!".

A continuat să sară: 1.99 m în 1982, record al Canadei. Apoi, în 1999, la 46 de ani, a devenit cea mai bună din lume la Ă45 de ani, cu 1.76!!!

Zilele trecute, marele Dick Fosbury, considerat unul dintre cei mai mari atleți din toate timpurile, campion olimpic la săritura în înălțime, în Mexic, 1968, s-a stins la 76 de ani. Atinsese, cu noua tehnică, botezată "Fosbury Flop", 2.24. Toți l-au ovaționat, s-au scris pagini întregi despre inovatorul său stil și despre cum acesta poate aduce noi recorduri. S-a retras după Mexico.

La cinci ani după incredibila sa performanță, a ajuns în Spania. Jurnaliștii de aici prinseră a-l felicita, moment în care i-a întrerupt.

"Să fie clar, nu eu am venit cu acest stil! N-a fost un el, ci o ea! La o reuniune atletică, antrenorul meu de atunci mi-a spus că o fetiță sare oarecum ciudat, fără acea forfecare, ci cu spatele la bară, cu ochii spre cer. La o zi distanță, i-am adoptat stilul. Nu mi-a ieșit din prima, dar era clar că dădea roade. Ea a ajuns la Jocurile Commonwealth-ului, eu am devenit campion olimpic, cu record inclus. Acesta este diferența!".

Fetița despre care vorbea Fosbury era Debbie Arden Brill.

"Invenția" sa nu a fost recunoscută, niciodată, la cotele la care ar fi trebuit.

Citește și:
Gigi Becali face afaceri cu fotbalistul favorit de la FCSB: „Are cel mai tare pământ!”
Superliga
Gigi Becali face afaceri cu fotbalistul favorit de la FCSB: „Are cel mai tare pământ!”
Bucureștiul, împânzit cu mesajele „Ion Țiriac, candidat la președinția României” » Ce se ascunde, în realitate, în spatele demersului
Stiri extrasport
Bucureștiul, împânzit cu mesajele „Ion Țiriac, candidat la președinția României” » Ce se ascunde, în realitate, în spatele demersului
NEVEROSIMIL! Adrian Mititelu a intrat pe teren, a vrut să scoată echipa și a urlat la arbitru: „Nemernicule! Tu să ieși afară, tu!”
Liga 2
NEVEROSIMIL! Adrian Mititelu a intrat pe teren, a vrut să scoată echipa și a urlat la arbitru: „Nemernicule! Tu să ieși afară, tu!”

Comentarii (5)
1886
1886  •  26 Martie 2023, 13:44

Pe când un articol despre adevarata vedeta a Olimpiadei mexicane ,Bob Beamon ?

iuliu
iuliu  •  18 Martie 2023, 12:24

Articol interesant , nu stiam de Debbie Brill . Mi-amintesc perfect de JO 1968 din Mexic . Fosbury parea venit din lumea circului , nimeni nu-i lua in serios stilul de saritura . Marele favorit era sovieticul Valery Brumel , recordmen mondial cu 2.28 m. Pana astazi sunt convins ca daca Fosbury n-ar fi kuat aurul stilul lui de saritura ar fi disparut o data cu el . Si o corectura : in acea perioada stilul dominant de saritura nu mai era forfecarea ci rostogolirea ventrala .

nicolaeigrecu
nicolaeigrecu  •  18 Martie 2023, 11:37

După câte citisem cândva, un clujean a luat în 19o8 medalia de argint olimpică la Stockholm sărind în stil Fosbury. (Fiind înainte de 1918, medalia intră în palmaresul unguresc). Șomodi sau Somogi, nu mai știu exact și nu mai știu unde am citit, parcă la Victor Bănciulescu. Dl. Oprișan poate verifica/c ontrazice

Vezi toate comentariile (5)
Comentează