Articol de Raed Krishan (foto), Roxana Fleșeru - Publicat joi, 18 august 2022 12:57 / Actualizat joi, 18 august 2022 13:43
David Popovici a fost starul Campionatelor Europene de la Roma, un oraș cu un public care cunoaște bine înotul și care l-a primit cu brațele mai mult decât deschise.
„Roma e orașul ecourilor, al iluziei și al dorinței”, spunea pictorul Giotto cu multe sute de ani în urmă. Roma e de anul acesta orașul lui David Popovici, orașul dorințelor sale împlinite. Timp de șapte zile, înotătorul în vârstă de 17 ani a trecut prin tot felul de senzații, de la antrenamente cu țintă, curse epocale, bucurie, împlinire, dar și oboseală pe final. A trăit intens și a adunat multe amintiri care să-l motiveze în continuare. Iată cum s-a simțit de la Roma una dintre cele mai frumoase săptămâni ale sportului românesc.
1. David Popovici, o experiență vizuală
David Popovici a fost descris în nenumărate feluri, timpii săi, talentul, munca, toate formează un întreg. Dar senzația pe care o ai atunci când îl vezi înotând este de pură frumusețe. Una pe care am mai experimentat-o doar atunci când în 2012, l-am văzut pentru prima dată pe viu jucând pe Roger Federer. Frumusețe și stil. Iar David Foster Wallace în eseul „Federer ca o experiență religioasă” a descris cel mai bine această senzație.
„Frumusețea umană despre care vorbim e una de un tip particular. Nu are de a face cu sexul sau cu normele culturale: s-ar putea numi frumusețe kinetică. Puterea sa și atracția sa sunt universale”. Dacă e să privești un bazin în care sunt 50 de înotători, asta se întâmpla mai ales la antrenamentul de dinainte de sesiuni, imediat îl identificai pe David Popovici. Pentru că stilul său e unic și te captivează din prima secundă, la fel cum se întâmpla și cu Roger Federer.
Două medalii de aura cucerit David Popovici la CE de la Roma, el câștigând probele de 100 și 200 metri liber
2. Singurul record mondial de seniori de la Forro Italico
S-a spus că bazinul de la Roma este cel mai rapid din lume, însă un studiu făcut de DataDrivenMed a infirmat această teorie, cele mai multe recorduri mondiale fiind doborâte la Sydney, Los Angeles, Tokyo și abia apoi Roma. Cu toate acestea, bazinul de la Forro IItalico i s-a potrivit perfect lui David Popovici, pentru că îi place să înoate aici, fiind o arenă și cu valoare sentimentală: el a reușit să cucerească primele medalii la juniori chiar la Roma în 2021.
Chiar dacă în 2009 s-au doborât 43 de recorduri aici, în perioada costumelor de poliuretan, deși David crede că acestea nu ajutau prea mult din punct de vedere sportiv, ci doar mental și asta ducea la progres, anul acesta a căzut doar un singur record mondial de seniori, cel de la 100 metri liber. Davi Popovici a înotat cele două lungimi de bazin în 46,86, cu cinci sutimi de secundă mai rapid decât Cesar Cielo Filho, care deținea de acum vechiul record mondial, 46,91s.
46,86 a fost timpullui David Popovici în proba de 100 de metri, un nou record mondial
3. Duelul Milak-Popovici
Se anunță a fi duelul viitorului, din care la Roma s-a consumat primul episod. Maghiarul Kristof Milak, 22 de ani, specialist în probele de fluture, și care în 2022, la CM de la Budapesta a doborât recordul mondial pe 200 metri, cel care îi aparținea lui Michael Phelps și data din 2009, a decis să treacă și la procedeul liber, aceste Campionate Europene fiind un test pentru înotătorul din Ungaria.
El a terminat pe poziția a doua după David la 100 metri liber și nu a prins finala la 200, însă în aceea zi avusese multe curse de înotat. Milak și-a exprimat atunci regretul că nu a mai avut parte de un duel cu Popovici, pe care l-a numit „geniu nebun”. Acesta are ambiții mari la liber, iar înfruntarea dintre cei doi va produce spectacol, chiar dacă deocamdată Milak e departe ca timp de român.
1:42, 97 a fost timpullui Popovici la 200 metri liber, al treilea din toate timpurile și din primul din era costumelor textile
„Kristof e un adversar de temut, trebuie să mă tem de el la fluture, iar el de mine la liber. Poate și eu, mai târziu, o să trec la acest procedeu”, a spus David fiind întrebat despre trecerea maghiarului la liber. Mai mult, respectul lui Milak pentru Popovici s-a mai văzut și după ce maghiarul s-a impus în finala de la 200 metri fluture: după ce a ieșit din bazin, Milak a făcut același gest pe care David l-a transformat în marcă personală, aceea reverență în față fanilor.
4. Priza la public
David Popovici e un soi de Făt-Frumos al înotului sau cel puțin așa spun cei care nu sunt specialiști pentru că el a crescut într-un an cât alții în zece. Însă specialiștii au văzut demult calitățile românului și se așteptau ca aceasta să explodeze la un moment dat. Dincolo de tactică, tehnică, timpi și multe alte lucruri care contează în acest sport, David a devenit extrem de iubit de fanii înotului.
Cu engleza sa perfectă, cu personalitatea sa fascinantă, Popovici este foarte popular, iar acest lucru s-a văzut în reacția fanilor după ce a doborât recordul mondial, fanii prezenți în arenă producând un zgomot de 117,5 decibeli. Mai mult, în ziua când a avut o sesiune de autografe la magazinul de prezentare al sponsorului său, oamenii au făcut coadă cu o oră înainte și au suportat soarele arzător pentru o poză și un autograf de la român.
E adevărat că publicul italian e unul cunoscător pentru că au de multă vreme performanțe în acest sport, inclusiv la aceste CE, ei terminând competiția pe primul loc în clasamentul pe medalii cu 35 de distincții. Iar faptul că David era recunoscut pe oriunde mergea e și mai măgulitor pentru adolescentul din România.
5. Interes maxim pentru povestea lui
După fiecare finală a lui David, el petrecerea spre o oră la zona mixtă, acolo unde avea de vorbit mai întâi cu reporterii posturilor care dețineau drepturile de televizare, apoi cu celelalte televiziuni care plătiseră către LEN o taxă pentru a putea face interviuri, cu radiourle din diferite țări, apoi cu cei din presa scrisă. E dificil după ce ți-ai împins corpul spre limite și simți că ți-e rău fizic să poți să articulezi răspunsuri inteligente.
De multe ori David nu reușea să răspundă tuturor solicitărilor pentru că trebuia să meargă la festivitatea de premiere, însă revenea și o lua de la capăt cu răspunsurile. E dificil să stai în picioare atâtea minute bune după cursă, de aceea David nu a refuzat un scaun, atunci când i l-am oferit.
Pe lângă curiozitățile despre înot, cele mai multe întrebări s-au învârtit în jurul impactului pe care îl are în România. Aceeași curiozitate pe care au avut-o și jurnaliștii din tenis atunci când Simona Halep ajunsese în vârful ierarhiei mondiale și se impusese la Roland Garros și Wimbledon.
8 este loculpe care l-a ocupat România în clasamentul pe medalii în întrecere de de înot grație celor medalii de aur câștigate de David Popovici
Citește și alte știri despre David Popovici
Câți bani a primit David Popovici pentru doborârea recordului mondial, la Campionatul European
Fără festivitate oficială la revenirea lui David Popovici în România » Motivul deciziei
Transfer pe axa FCSB - MLS? » Informații de ultim moment obținute de GSP.ro