SPORTURI  »  ALTELE  »  ANALIZĂ

ANALIZĂ GSP: România la Europene în 2020 » Triumfurile de la canotaj, revenirea de succes a Larisei Iordache, titluri în premieră, titluri confirmate, dar și dezamăgirea de la handbal

Larisa Iordache s-a întors de la Mersin cu patru medalii, dintre care două de aur Foto Imago Images
Larisa Iordache s-a întors de la Mersin cu patru medalii, dintre care două de aur Foto Imago Images

Articol de , , - Publicat joi, 24 decembrie 2020 14:35 / Actualizat joi, 24 decembrie 2020 14:48

Edițiile campionatelor continentale desfășurate anul acesta au adus medalii și bucurie, dar și unele decepții pentru sportul românesc, într-un 2020 apăsat de pandemia cu noul coronavirus.

Odată cu Europenele feminine de gimnastică, încheiate săptămâna trecută, s-a închis și ultima competiție continentală din acest an 2020. Un an în care totul sau aproape totul a fost dat peste cap din cauza situației sanitare mondiale extrem de complicate. Un an atipic, ce va rămâne în istorie pentru performanțe, dar și pentru cadrul special, nemaiîntâlnit, în care au fost obținute. Într-un an în care e programată o ediție a Jocurilor Olimpice, întrecerile de pe fiecare continent capătă o greutate deosebită, multe dintre ele fiind și criteriu de calificare. JO de la Tokyo au fost amânate însă pentru 2021 din cauza pandemiei de COVID-19, iar 2020 a fost împărțit, practic, în două bucăți: înainte de declanșarea alertei medicale și după, când competițiile s-au reluat, în condiții stricte.

În unele sporturi, organismele internaționale au decis anularea completă a competițiilor. În altele, acestea au fost amânate pentru perioade mai prielnice. Câteva au apucat să se dispute înainte de declararea oficială a pandemiei. Cum s-au prezentat sportivii români la Campionatele Europene din 2020? De la succesul strălucitor de la canotaj, de la cel de la gimnastică, pus în contextul special, de la premierele pentru unii sportivi și până la dezamăgirea produsă de handbal, singurul sport de echipă care a avut întrecere continentală în 2020 – toate detaliile sunt mai jos. 

GIMNASTICĂ - Ultima impresie contează

Evoluția Larisei Iordache, care a cucerit patru medalii, la Campionatele Europene de la Mersin a creat valuri pe final de an, aducând impresia că gimnastica românească e din nou pe drumul cel bun. Dar mai e mult până acolo. Larisa, 24 de ani, e o excepție, iar sportul tricolor a trăit mult în ultimii ani din talentul unor astfel de sportivi. La acest lucru de adăugă și faptul că mare parte dintre țările care contau în lupta pentru podium nu au participat săptămâna trecută la Mersin. 

Delegația de senioare a României s-a întors cu cinci medalii, dintre care două de aur (Iordache la sol și bârnă) și trei de argint (echipa, Iordache la sărituri și Sfiringu la bârnă). Testul mai dur va veni, dacă pandemia o va permite, în luna aprilie, în Elveția, la o ediție de Campionate Europene cu toate țările la start.

„M-am bucurat foarte tare, pentru că așteptam aceste două titluri europene cu foarte multă nerăbdare" - Larisa Iordache

Palmaresul României la CE feminine de senioare la ultimele 6 ediții

20151 medalie1-0-0
20162 medalii0-0-2
20172 medalii1-0-1
20182 medalii 0-1-1
20190 medalii-
20205 medalii2-3-0

TIR - Medalia dinainte de nebunie

ANALIZĂ GSP: România la Europene în 2020 » Triumfurile de la canotaj, revenirea de succes a Larisei Iordache, titluri în premieră, titluri confirmate, dar și dezamăgirea de la handbal
Laura Coman are două titluri europene consecutive Foto Imago Images

Laura Coman a reușit în 2020 să-și apere titlul european cucerit în 2019 în proba de pușcă 10 metri aer comprimat. Totul s-a desfășurat într-un cadru extrem de normal la final de februarie, înainte ca lumea și sportul să fie oprite în loc de pandemia de COVID-19. Odată bifat acest obiectiv, Laura aștepta cu nerăbdare să debuteze la o ediție a Jocurilor Olimpice. Însă trăgătoarea în vârstă de 27 de ani a trebuit să pună și ea pauză visurilor după ce a venit amânarea pentru 2021. 

„Noi, sportivii, ar trebui să ne gândim că noi nu valorăm o zi, suntem mulți ani de muncă, de antrenamente, de chestii care ne dau nouă valoare și nu trebuie să ne agățăm de o zi, care poate să fie bună sau nu. Trebuie să fii pregătit că mâine pot avea loc JO sau poate că vor fi peste alți patru ani, să te adaptezi situației și să tragi de bucuria a ceea ce faci. Așa am încercat să fac ca să nu fiu afectată de toată această nebunie", a explicat ea despre cum a traversat aproape un an fără competiții. 

HANDBAL - Cel mai slab loc din istorie

Naționala feminină a participat pentru a 13-a oară la un Campionat European. „Tricolorele" nu au reușit însă deloc un turneu final bun. Cu o singură victorie (28-24 cu Polonia) și cinci înfrângeri (19-22 cu Germania, 20-28 cu Norvegia, 20-25 cu Croația, 24-26 cu Ungaria și 24-35 cu Olanda), România a terminat abia pe locul 12, cea mai slabă poziție din istorie! 

ANALIZĂ GSP: România la Europene în 2020 » Triumfurile de la canotaj, revenirea de succes a Larisei Iordache, titluri în premieră, titluri confirmate, dar și dezamăgirea de la handbal
Dezamăgirea tricolorelor după ultimul meci disputat la CE Foto Imago Images

A fost o ediție în care au debutat cinci jucătoare (Ana Maria Măzăreanu, Alexandra Dindiligan, Alexandra Subțirică, Andreea Popa și Ana Maria Țicu), dar care a consemnat și primele meciuri pentru noua conducere tehnică: Bogdan Burcea-Robert Licu. S-au remarcat câteva tinere jucătoare precum Lorena Ostase sau Cristina Laslo, dar și portarii Iulia Dumanska și Denisa Dedu. Cristina Neagu și-a îmbunătățit recordul de goluri înscrise la Campionatul European, ajungând acum la cota 264. 

CANOTAJ - De 4 x AUR!

România a reușit un campionat continental de senzație. Șase medalii cucerite de „tricolori" la Europenele de la Poznan, unde s-a cântat în patru rânduri „Deșteaptă-te, române!". Marius Cozmiuc și Ciprian Tudosă, componenții bărcii de dublu rame, i-au învins pentru prima dată pe frații croați Sinkovici, campionii mondiali și olimpici. Simona Radiș (21 de ani) și Ancuța Bodnar (22), cele mai tinere concurente ale finalei de dublu vâsle, au câștigat și ele titlul continental. La dublu rame, Adriana Ailincăi și Iuliana Buhuș au făcut prima dată pereche împreună la Europene, dar s-au înțeles perfect și nu au avut emoții până la finiș. 

Ultimul aur pe apele de la Poznan a fost adus de barca feminină de 8 plus 1, cea mai medaliată din istorie. Fetele au cucerit al patrulea titlu consecutiv la Europene! Premieră pentru băieții de la 8 plus 1, care au cucerit argintul, fiind învinși doar de barca Germaniei, campioana mondială și olimpică. Singura medalie de bronz a fost adusă la dublu vâsle categorie ușoară de Ionela Cozmiuc și Gianina Beleagă. A fost prima medalie la Europene pentru cele două campioane mondiale. 

ANALIZĂ GSP: România la Europene în 2020 » Triumfurile de la canotaj, revenirea de succes a Larisei Iordache, titluri în premieră, titluri confirmate, dar și dezamăgirea de la handbal
Ciprian Tudosă și Marius Cozmiuc, campioni europeni la dublu rame Foto Guliver/GettyImages

JUDO - Argint și o gură de oxigen

În 2020, mereu sub voalul de incertitudine al pandemiei cu noul coronavirus, Europenele erau programate să se desfășoare la Praga, la începutul lunii mai, între 1 și 3. Gazda a rămas aceeași, capitala Cehiei, doar intervalul de disputare a fost împins luni bune, până în toamnă, devenind 19-21 noiembrie. România traversase două ediții ale campionatelor continentale fără vreo prezență pe podium, 2018 și 2019, de la bronzul cucerit în 2017 de Monica Ungureanu la categoria 48 kg. 

Anul acesta însă, Andreea Chițu a reintrodus tricolorul în ierarhia pe medalii, ea urcând pe treapta de argint la categoria 52 kg, după o finală cedată în fața italiencei Odette Giuffrida. Este a șasea distincție europeană din cariera sportivei în vârstă de 32 de ani, care a câștigat titlul în 2012 și 2015 plus alt argint și două bronzuri. România a participat cu 13 judoka la CE, 8 la masculin și 5 la feminin. 

LUPTE - Bilanț încurajator

Campionatele Europene de lupte din acest an au rămas printre puținele întreceri continentale care au apucat să se desfășoare la datele programate inițial, 10-16 februarie, la Roma. Încă nu se punea problema anulării sau amânării competițiilor, decizie care a început să se impună din luna martie. Sportivii români au câștigat 4 medalii: una de aur, una de argint și două de bronz. 

Titlul a fost adus de Alin Alexuc-Ciurariu (foto), la greco-romane, categoria 130 kg, prima asemenea răsplată din cariera luptătorului în vârstă de 30 de ani. „Sunt 20 de ani plini de sacrificii! Este rodul muncii mele, una continuă, pe care puțini o înțeleg. Fiecare oră de antrenament a reprezentat un pas mic către acest titlu european, știam că va veni până la urmă", a spus el atunci pentru Gazetă. Argintul i-a revenit, la libere, lui Albert Saritov, categoria 97 kg, iar medaliile de bronz Cătălinei Axente, 72 kg, și lui Nikolai Ohlopkov, 61 kg, stilul liber. 

ANALIZĂ GSP: România la Europene în 2020 » Triumfurile de la canotaj, revenirea de succes a Larisei Iordache, titluri în premieră, titluri confirmate, dar și dezamăgirea de la handbal
Alin Alexuc și bucuria de după cucerirea titlului european Foto Imago Images

CICLISM - Bronz istoric

Daniel Crista a urcat pe treapta de bronz a Europenelor de velodrom, desfășurate în Bulgaria, la Plovdiv, între luna noiembrie, în proba de adițiune de puncte. Prima asemenea reușită a României în 80 de ani! „Mă bucur foarte mult că am câștigat această medalie. A fost o cursă plină de emoții. Știam că am <picioare bune>, dar nu știam cât de bune, deoarece nu aveam experiență la acest nivel. M-am simțit bine și încă din primele ture eram acolo, cu ei, știam că pot să reușesc ceva, dar parcă nu am avut încredere așa multă la început. Cred că este rezultatul carierei pentru mine, sunt foarte mulțumit cu medalia de bronz!", a spus Crista, după concurs, la Radio Reșița. El a stabilit și un record național cu acea ocazie și își dorește să se califice la o ediție a Jocurilor Olimpice.

Sportivii fără competiții

În acest 2020 au existat sportivi care din luna martie nu au mai putut concura deloc la nivel internațional, așa cum este cazul scrimei. Federația internațională a suspendat toate întrecerile și reluarea lor e încă sub semnul întrebării. Campionatele Europene, care erau programate la Minsk, în iunie, au fost anulate.  Nici halterofilii români nu au mai ajuns la întrecerea continentală care era programată în aprilie la Moscova, la fel ca atleții care ar fi trebuit să se întâlnească la Paris în luna august. 

România nu a mai putut organiza Campionatele Europene de kaiac-canoe la Bascov, care urmau să se desfășoare între 4 și 7 iunie, însă au avut loc unele etape de Cupă Mondială pe final de an. Întrecerea continentală la înot s-a amânat pentru la anul, ea urmând să se desfășoare tot la Budapesta. Nici jucătorii de tenis de masă nu s-au mai reunit în Polonia în septembrie, însă pe final de 2020 unii dintre ei au participat la întreceri cu echipele de club sau la competiții în China.

România la Campionatele Europene în ultimii doi ani

Sport20192020
Gimnastică05 (2-3-0)
Canotaj6 (1-4-1) 6 (4-1-1)
Judo01 (0-1-0)
Lupte4 (0-2-2)4 (1-1-2)
Tir2 (1-0-1)1 (1-0-0)
*au fost luate în calcul sporturile care au avut CE în ambii ani  

 Citește și alte știri din sporturi

GALA GSP 2020. Interviu exclusiv cu Simona Halep: „O medalie la Olimpiadă ar completa tot tabloul de trofee!” » Dezvăluiri despre senzațiile trăite în 2020 + cum a trecut peste infectarea cu COVID-19

Dinamo învinge Steaua în derby și termină turul campionatului cu maximum de puncte!

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Ce noroc! România, șansă uriașă la tragerea pentru preliminariile CM 2026 » „Tricolorii” pot scăpa de PATRU adversari de foc
Nationala
Ce noroc! România, șansă uriașă la tragerea pentru preliminariile CM 2026 » „Tricolorii” pot scăpa de PATRU adversari de foc
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României după victoria la „masa verde”. Anunțul incredibil: „Federația a făcut apel”
Nationala
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României după victoria la „masa verde”. Anunțul incredibil: „Federația a făcut apel”
Ninsori la Botoșani, înainte de meciul cu FCSB » Cum arată terenul cu 9 ore înaintea restanței din Superliga
Superliga
Ninsori la Botoșani, înainte de meciul cu FCSB » Cum arată terenul cu 9 ore înaintea restanței din Superliga

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (1)
maxp
maxp  •  27 Decembrie 2020, 08:55

Conlcuzia: un an chiar reusit. Legat de gimnastica, tot observ acest pesimism legat de faptul ca n-au participat cele mai tari echipe... e adevarat, dar punctajele obtinute de gimnastele noastre sunt incurajatoare. Victoriile Larisei la barna si sol au fost absolut dominante fata de restul sportivelor, mai putin la barna unde s-a batut cu o alta conationala. Si desi poate ca e o exceptie in ceea ce priveste elitele, nici celelalte fete nu sunt rele. Ea a prins lotul pt Europene destul de tarziu, daca nu-l prindea, desi rezultatele ar fi fost mai slabe, cred ca acum lauadam alte fete. De pilda Ioana Stanciulescu a lipsit din finale mai mult din cauza Larisei. Cumva le-a eclipsat pe restul, insa daca le urmarim evolutiile si potentialul pe care l-au aratat, eu cred ca lucrurile merg inspre bine.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează