Articol de Răzvan Luțac - Publicat marti, 18 ianuarie 2022 23:07 / Actualizat marti, 18 ianuarie 2022 23:41
Într-o scrisoare trimisă către GSP.ro, Ioan Achiriloaie contrazice afirmațiile secretarului general FR Schi, Puiu Gașpar, care argumentase că Ania Caill nu va participa la Jocurile Olimpice, în ciuda poziției net favorabile din clasamentele internaționale, din cauza unor ultime locuri ocupate la unele competiții și a „întineririi” lotului.
Ioan Achiriloaie, antrenorul Aniei Caill, îi răspunde secretarului general al FR Schi, Puiu Gaspar. Acesta a oferit, de dimineață, o primă reacție pentru GSP.ro, menționând motivele pentru care federația nu o trimite pe sportiva clasată cel mai bine în ierarhiile internaționale la JO de la Beijing. Acestea vor începe pe 4 februarie.
Achiriloaie a optat să selecteze declarațiile făcute de Gaspar și să le răspundă în parte.
1. „Acum vine la 3-4 secunde, înainte venea la 8 secunde de lider. Cum să nu evolueze?”
- Puiu Gașpar: „Dacă v-ați uitat pe rezultate, e clar pentru toată lumea. Ania Caill are 26 de ani, a participat la două ediții de Jocuri Olimpice și la trei Campionate Mondiale unde, la probele pe care le practică, coborâre și Super-G, ori a ieșit de pe traseu, ori a terminat ultima. La Cupele Mondiale a fost la fel. Rezultatele de săptămâna trecută, de la Zauchensee, au redat clar nivelul ei de pregătire: la coborâre a terminat pe ultimul loc, ca și la Super-G”.
Răspunsul lui Ioan Achiriloaie: „Personal, am pretenția ca domnul Gaspar cât și forul pe care îl conduce să știe să citească un rezultat, cel puțin mai bine decât un profan care vede un clasament într-un ziar. Legat de rezultatele de la Olimpiada și Cupa Mondială, se văd progresele evidente.
Dacă vorbim despre proba de Super-G de la Olimpiadă, în 2014 Ania a terminat la 8 secunde, în 2018 a terminat la 5 secunde, în condițiile în care a avut o ruptură de ligamente între cele 2 olimpiade și un sezon a fost complet ratat. Despre Coborâre, la debutul Aniei în Cupa Mondială ea a venit la 8 secunde iar acum vine la 3-4 secunde.
Legat de faptul că sunt curse unde nu termină este absolut fantastic că secretarul spune asemenea lucruri, este comun că unele curse să nu le termini, însă Ania este departe de a nu le termina. Exemplu, în Cupa Mondială din 18 curse doar una nu a terminat-o din 2015 încoace .
2. „Sezonul începe în mai, sportivii au ieșit pe schiuri în octombrie”
- Puiu Gașpar: „Ania vorbește de secunde, de punctele pe care le acumulează. Da, fiindcă ea concurează la campionate naționale de juniori sau competiții ale Federației Internaționale, dar de slabă calitate. Nu are nimeni nimic cu ea. Nivelul de performanță spune că, după 10 ani, nu și-a depășit condiția. Noi vrem să mergem pe strategia făcută de Federație. Împreună construim pentru viitor, cu tineri”.
Răspunsul lui Ioan Achiriloaie: „În primul rând, Ania și-a făcut punctajul la Coborâre în CUPA EUROPEI. Dacă pentru FRSB Cupa Europei este o competiție de slabă calitate, nu prea mai am cuvinte. Rezultatul de la Pila, când Ania a luat podium în Cupa Europei, este de departe cel mai bun rezultat al unui sportiv român în ultimii 30-40 de ani, el fiind confirmat după și de un loc 7 la Crans-Montana și 9 la Overall în Cupa Europei.
Rezultate absolut remarcabile pentru care am fost felicitate de toate națiunile mari. Doar FRSB a reușit să nu ia în calcul aceste rezultate. Din păcate, lozinci de genul ‘’construim pentru viitor’’ nu au nici o bază. Exemplu: sezonul la schi alpin se termină în aprilie, iar următorul începe în mai. Prima ieșire a lotului național de schi alpin s-a făcut doar în octombrie.
La acel moment Ania avea deja 32 de zile pe schiuri. Toate țările civilizate și nu numai aveau foarte multe zile pe schiuri până la acel moment. Din bugetul federației doar 5% merge către schiul alpin. Unde este construcția pentru viitor?”.
3. „Ce să facem, dacă nu vine și o filipineză, o thailandeză să batem și noi pe cineva?”
- Puiu Gașpar: „Maria Constantin e încă junioară, a participat anul trecut la Mondialele de seniori, unde s-a calificat la slalom și a venit în prima jumătate a clasamentului. Asta e diferența. Nu putem să comparăm un sportiv care are 100 de competiții și a adunat puncte cu un altul care are doar câteva și a demonstrat că poate progresa în viitorul apropiat. Concluzia e clară: Ania n-a putut să demonstreze în ultimii 10 ani că poate să reprezinte România și să nu mai termine mereu pe ultimele locuri”
Răspunsul lui Ioan Achiriloaie: „Domnule secretar, cu fraza «Nu putem să comparăm un sportiv care are 100 de competiții și a adunat puncte cu un altul care are doar câteva» spune totul despre investiția în tineret. De ce lotul național are atât de puține competiții și cantonamente? Cum speră ei că vreodată să se apropie de nivelul Aniei?
Vă garantez că, la cum merg lucrurile, acum este absolut imposibil. Și nu o spun eu, o spun cifrele, bugetele și așa mai departe. Doresc să menționez una dintre diferențele majore dintre probele tehnice și probele de viteză, anume numărul de participanți. Probele de viteză sunt, în mod evident , mult mai periculoase decât probele tehnice. Astfel, nivelul de participare este redus și elitist.
Va rog frumos să va uitați la clasamentul de coborâre de la Cortina d’Ampezzo din sezonul precedent și cel de la slalom sau slalom uriaș. La probele de viteză nu există țări de semi-profesioniști. În schimb, la slalom o să vedeți multe țări care fac doar act de prezență și sunt din lumea a 3-a a schiului. Diferența de timp arată clar acest lucru. Aici mai țin să precizez că fostul antrenor federal, membru al comisiei de disciplină mi-a relatat următoarea: «ce să facem dacă Ania și-a ales o probă unde nu vine și o filipineză, o thailandeză că să batem și noi pe cineva?». Așa se pune problema? Asta este obiectivul federației la schi alpin?”.
4. „Decizia Federației nu are nicio legătură cu litigiul cu antrenorul ei”
- Puiu Gașpar: „Nu are nicio legătură alegerea noastră cu acel litigiu. Acel domn care se dă antrenor, Achiriloaie, nu are nicio calificare. Nu e nici măcar profesor de sport, ca să poată să facă cel puțin pregătirea fizică cu ea. El se dă antrenor, a încercat să mintă MTS aducând un card de acreditare la competițiile Federației Internaționale, făcut prin Bosnia, potrivit căruia este antrenor internațional. Dar Federația Internațională nu face antrenori, ci doar îi specializează. Federațiile naționale fac antrenori. Iar el nu are carnet de antrenor la nicio federație națională.
- Ania a fost chemată la Disciplină doar ca martor, nu a primit nicio sancțiune. Din câte știu, Comisia de Disciplină i-a dat o suspendare de un an lui Achiriloaie. Cred că este manager la Coriona, e angajat pe un contract de activitate sportivă. Ei au crezut că Federația de Schi este agenție de turism, dar nu este”.
Răspunsul lui Ioan Achiriloaie: „Doresc să îl citez pe avocatul care m-a reprezentat la comisia de disciplină , Valentin Bodea, legat de aceasta: «Este curios modul în care Gașpar Puiu, care este totuși secretarul general al federației de schi biatlon, denaturează, prin omisiune, conținutul mesajului său ,atunci când afirmă, citez: Din câte știu, Comisia de Disciplină i-a dat o suspendare de un an lui Achiriloaie, insinuând , în acest fel, faptul că Achiriloaie ar fi suspendat în prezent.
Gașpar Puiu cunoaște, cu siguranță, care a fost decizia comisiei de disciplină, căci el a făcut sesizarea inițială și conduce federația. Nu știu câți sunt implicați în funcționarea acelei federații , dar cred că el le controlează și le știe pe toate acolo. Bravo lui! De asemenea, această persoană cunoaște și faptul că decizia de suspendare emisă de comisia de disciplină intră în vigoare numai după ratificarea ei de către Biroul Federal (Comitetul Director), ori, până acum, nu avem cunoștință despre acest pas procedural. Nu s-a adus nici măcar la cunoștință publicului, așa cum regulamentul federației o cere.
Prin urmare, ar fi o naivitate să se creadă că afirmațiile lui Gașpar Puiu referitoare la Achiriloaie au doar un caracter tangențial față de subiectul articolului. Din păcate , e tipic dambovițeană povestea asta. Disputa Gașpar versus Caill/Achiriloaie a devenit în mod evident una personală, altminteri nefiind explicabilă pasiunea cu care acest personaj le urmărește prin presă, pe facebook, orice cuvințel și apoi îi reclamă la comisia de disciplină.
Cu siguranță, restul problemelor la federație s-au rezolvat. Comentariul meu nu este nici pe departe unul obiectiv, recunosc, căci l-am asistat pe Achiriloaie în fața acestei comisii de disciplină. Dar măcar eu pot să afirm că decizia respectivă este profund netemeinică , nelegală și nesocotește în mod flagrant prevederile regulamentelor și legilor aplicabile»”.
Ania Caill, în timpul concursului / FOTO: Imago-ImagesDacă domnul secretar își permite să spună că eu mint, fac și eu același lucru. Dânsul știe foarte bine că Ania a fost chemată la comisia de disciplină și nu numai că martor. Însă totul a fost pus pe ‘hold’ din momentul în care am făcut apelul împotriva deciziei de suspendare a mea. Nu știm absolut nimic de soluționarea comisiei de disciplină legat de Ania cât și de a doua mea chemare. Nu înțeleg ce rost avea, în acest articol, acest mic ocol al adevărului din partea secretarului. Aveți atașat și apelul, va rog să îl citiți și să trageți propriile concluzii.
Legat de faptul că susține că nu sunt antrenor și nici manager sportiv, aveți documentele care atestă ambele calificări: diplomă de la Coventry University unde am absolvit cursurile de manager sportiv, dar și cele emise de federația germană unde atestă că am terminat cursurile școlii de antrenor. Comentariul legat de faptul că noi vedem federația că o agenție de turism a fost spus de multe ori, nu îi înțeleg rostul și nici sensul.
- Ioan Achiriloaie
5. „Dacă Ania e așa slabă, de ce e susținută financiar de federația internațională?”
Ioan Achiriloaie: „Ca o ultima idee, se naște întrebarea: dacă Ania este atât de slabă precum spune FRSB, de ce este singură sportivă din România (cel puțin de la schi alpin) care este sponsorizată în totalitate de tot ce înseamnă echipamentul (schiuri, clăpari, bețe, combinezoane, căști, mănuși etc)? De ce la majoritatea Cupelor Mondiale la care participăm Ania primește din partea federației internaționale banii pentru deplasare? De ce ne primesc echipele naționale mari să ne antrenăm cu ei?
Aveți atașat și scrisoriile de susținere de la antrenori de top din lume, pentru Campionatul Mondial de anul trecut. Aceștia sunt: 1. Stephan Kurz – 86 de victorii în Cupa Mondială pentru Germania că antrenor principal – actual antrenorul echipei de Cupa Mondială a Germaniei. 2. Lars Nilssen – antrenorul echipei de Cupa Mondială a Suediei. 3. Franz Gamper – fostul antrenor principal al echipei Norvegiei, antrenorul preferat a lui Aksel Lund Svindal – actualul antrenor al campioanei olimpice Ester Ledecka (CZE) 4. Peter Pen – fost antrenor principal al echipelor Croației și Sloveniei – actual antrenor al echipei de Cupa Mondială de fete a Austriei. 5. Thomas Bank – antrenorul principal al campioanei olimpice Ester Ledecka.
Ideea postării Aniei pe facebook a fost pur și simplu de a informa publicul legat de ce se întâmplă în legătură cu Olimpiada. Eu în mod personal nu voi înțelege niciodată cum COSR și MTS, cei care dau bugetul FRSB, sunt de acord cu faptul că la olimpiada nu merge o sportivă care este pe locul 100 mondial față de una care este pe locul 1700. Sau care ia startul la 4 probe, fiind înaintea celorlalte competitoare din România inclusiv la probele lor.
Către toți cei care sunt interesați de acest caz și de adevăr, am rugămintea să intrați pe fis-ski.com. Este totul cât se poate de clar acolo”.