SPORTURI  »  ALTELE  »  CANOTAJ / CAMPIONATE MONDIALE

UPDATE Barca feminină de dublu vâsle, al treilea titlu la rând la Campionatele Mondiale de canotaj U23!

Iulia Bălăucă și Andrada Moroșanu, aur la dublu vâsle la CM U23 Foto: Facebook FR Canotaj
Iulia Bălăucă și Andrada Moroșanu, aur la dublu vâsle la CM U23 Foto: Facebook FR Canotaj

Articol de - Publicat sambata, 24 august 2024 00:10 / Actualizat sambata, 24 august 2024 05:36

Andrada Moroșanu și Iulia Bălăucă (ambele 22 de ani) și-au păstrat supremația în proba de dublu vâsle la Campionatele Mondiale de tineret de la St. Catharines, câștigând finala cu peste o barcă avans.

UPDATE 00:15 | Locul 5 în finala de 8 plus 1 masculin

Ultima finală a zilei de vineri a adus pe apă la St. Catharines barca de 8 plus 1 rame masculin U23 al României. Format din Costi Neagoe, Andrei Hemen, Cristian Nicoară, Sergiu Anfimov, Sebastian Timiș, Leontin Nuțescu, Andrei Mândrilă, Claudiu Neamțu și cârmaciul Mari Iancu, echipajul tricolor a fost pe locul 6 până la jumătatea întrecerii, apoi a câștigat o poziție, trecând linia de sosire pe 5, în 5:32,27.

Barca feminină de dublu vâsle, al treilea titlu la rând la Campionatele Mondiale de canotaj U23!
Barca masculină de 8 plus 1 rame U23 a României Foto: Facebook FR Canotaj

Primul loc le-a revenit britanicilor, performerii zilei cu 4 medalii de aur, în 5:24,73, înaintea bărcilor din SUA, 5:27,50, și Australia, 5:29,43.

UPDATE 23:35 | Locul 5 în finala de 8 plus 1 feminin

Încă o finală cu „tricolori” la start în cadrul Campionatelor Mondiale U23 din Canada, cea de 8 plus 1 rame feminin. Daria Dinulescu, Larisa Bogdan, Estera Vîlceanu, Georgiana Blănariu, Delia Grădinaciuc, Emanuela Ciotău, Patricia Cireș, Elena Șuta și cârmaciul Rucsandra Bucșa se calificaseră în ultimul act cu medalii, după locul secund ocupat în recalificări.

Barca feminină de dublu vâsle, al treilea titlu la rând la Campionatele Mondiale de canotaj U23!
Barca feminină de 8 plus 1 de tineret la CM din Canada Foto: Facebook FR Canotaj

Cu două dintre medaliatele cu aur de la 4 vâsle în componență, Ciotău și Cireș, fetele au terminat finala în poziția a 5-a, cu timpul de 6:11,54. Fuseseră pe 6 la primii 500 m, apoi au crescut până pe 4 la jumătate, dar au alunecat pe 5 și acolo au rămas până la linia de sosire. Medalia de aur a revenit bărcii din Marea Britanie, 6:06,58, urmată de SUA, 6:08,35, și Germania, 6:08,61.

UPDATE 22:25 | Locul 6 în finala de 4 rame masculin

În a doua finală cu participare românească din ziua de vineri la Mondialele U23, barca masculină de 4 rame a încheiat întrecerea pe poziția a 6-a. Constantin Sterea, Ionuț Pavel, Andrei Vătămăniuc și Eduard Moldovan s-au aflat pe locul 5 la primul reper intermediar, apoi au urcat pe 4 la jumătatea cursei, rămânând acolo și la 1.500 de metri.

Pe ultima porțiune au cedat însă spațiu în raport cu adversarii, trecând linia de sosire pe 6, în 5:53,60. Campioni mondiali au devenit canotorii britanici, în 5:45,29, urmați de Australia, 5:46,29, și de Noua Zeelandă, 5:47,01.

Medalia de aur la dublu vâsle feminin pentru Andrada Moroșanu și Iulia Bălăucă

A doua medalie de aur a României la întrecerile mondiale U23 din Canada, de la St. Catharines, după cea cucerită joi, 22 august, de barca feminină de 4 vâsle.

De data aceasta, triumful s-a conturat tot mai frumos în finala feminină de dublu vâsle, acolo unde Andrada Maria Moroșanu și Iulia Bălăucă au dorit să-și prelungească supremația cu încă un an.

Campioane atât anul trecut, la Plovdiv, cât și în 2022, la Varese, cele două tinere canotoare fuseseră primele „tricolore” care obținuseră calificarea direct în finală la ediția găzduită de St. Catharines. Au câștigat cu peste 3 secunde seria duminica trecută și la aproape o săptămână distanță, au controlat și finala.

România, în frunte de la început până la finiș

Barca feminină de dublu vâsle, al treilea titlu la rând la Campionatele Mondiale de canotaj U23!
Andrada Moroșanu și Iulia Bălăucă Foto: Facebook FR Canotaj

Încă de la început s-au instalat în față, vâslind ritmic, păstrând strocul și viteza la cote considerabile. Au fost primele la 500 de metri, deja cu 2 secunde în fața bărcii Elveției. Apoi au pus tot mai multă distanță între ele și urmăritoare, elvețiencele și lituaniencele.

4 secunde la jumătatea cursei, aproape 5 la 1.500, dar pe ultima porțiune cei 22 de metri avans s-au împuținat până la 14. Suficienți însă pentru o nouă medalie de aur! A treia la rând.

3titluri mondiale U23 la dublu vâsle au Andrada Moroșanu și Iulia Bălăucă: 2022, 2023 și 2024

După ce au trecut linia de sosire în 6:46,84, cu peste o barcă în fața Flaviei Loetscher și a Oliviei Roth (Elveția), 6:49,27, au sărbătorit măsurat, apoi Iulia s-a lăsat pe spate, respirând pronunțat, în timp ce Andrada a îmbrățișat-o.

Câteva cuvinte schimbate între cele două colege care au primit peste aproximativ un sfert de oră medaliie de aur pe podiumul din Canada. Îmbrăcate în echipamentul tricolor, au sărit în sus de bucurie, apoi au ascultat zâmbind, cu mâna la inimă, imnul național.

(P) Petrom este sponsor principal al Federației Române de Canotaj și susține viitoarea generație de campioni prin programul „Energie pentru performanță”.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Victor Pițurcă e convins că FCSB a greșit grav cu transferul lui Daniel Bîrligea: „Cum să dai două milioane pe el?”
Superliga
Victor Pițurcă e convins că FCSB a greșit grav cu transferul lui Daniel Bîrligea: „Cum să dai două milioane pe el?”
FCU Craiova a câștigat acasă, dar a încheiat meciul din Liga 2 în huiduielile asistenței. Secvențele din final i-au scos din sărite pe fani
Liga 2
FCU Craiova a câștigat acasă, dar a încheiat meciul din Liga 2 în huiduielile asistenței. Secvențele din final i-au scos din sărite pe fani
În seara în care Cristina Neagu și-a anunțat retragerea, Dinamo a câștigat lejer la debutul în Liga Campionilor
Handbal
În seara în care Cristina Neagu și-a anunțat retragerea, Dinamo a câștigat lejer la debutul în Liga Campionilor

„Mi-a spart o vioară Stradivarius în cap!” » Giovanni Becali, dezvăluire ca-n filme: „Avea fiecare câte un cuțit la gât!”

Gafă INCREDIBILĂ a președintelui Klaus Iohannis la ceremonia de decorare a sportivilor medaliați la Jocurile Olimpice și Paralimpice de la Paris! A citit greșit de pe foaie


Comentarii (1)
Trecatori
Trecatori  •  23 August 2024, 22:30

Felicitări Și la 4 vâsle și la dublu vâsle, fetele cu timpii realizati ar fi fost campioane Olimpice,mi- ar face placere sa auzim o părere oficiala ,dar nu cred ca avem acest noroc.Dar sunt convins ca d- na Lipa și d- nul Antonio știu ce și de ce Dar e bine ca avem cel puțin la fete ,multe mari canotoare și cu un pic mai puține orgolii se pot câștiga și mai multe medalii Noi trebuia sa fim pe primul loc la Paris ,nu Olanda Succes în continuare!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează