SPORTURI  »  ALTELE  »  CAMPIONATE EUROPENE

FOTO Campionatele Europene în bazin scurt debutează pe 5 decembrie la Otopeni » Ce alte competiții continentale de seniori a mai găzduit România în trecut

David Popovici a testat bazinul de la Otopeni la întrecerea națională FOTO Raed Krishan +8   FOTO
David Popovici a testat bazinul de la Otopeni la întrecerea națională FOTO Raed Krishan

Articol de - Publicat marti, 21 noiembrie 2023 13:35 / Actualizat marti, 21 noiembrie 2023 14:33

Două săptămâni au mai rămas până la startul Campionatelor Europene de înot în bazin scurt. Competiția care va avea loc la Otopeni este o premieră pentru România când vine vorba despre concursuri de seniori de acest nivel.

Douăzeci și unu de "tricolori" vor lua startul la această întrecere, iar David Popovici este unul dintre ei. „Îmi doresc să fie cât mai mulți spectatori de-ai noștri, să fie mulți spectatori în tribune, dar dacă sunt români mai mulți, atunci atmosfera o să fie mai frumoasă și le putem arăta celor mai buni înotători din Europa ce tribună frumoasă putem să avem și ce spectacol putem să facem", a spus înotătorul în vârstă de 19 ani.

Biletele pentru Campionatele Europene în bazin scurt de la Otopeni, 5-10 decembrie, s-au pus în vânzare în urmă cu câteva zile. Pentru sesiunea de dimineață, prețul unui tichet este de 25 de lei pentru copiii sub 14 ani și 50 pentru restul, iar în cea de de seară, cea a semifinalelor și a finalelor, este de 50 de lei pentru copiii sub 14 ani și 100 pentru restul.

Cluj-Napoca, unul dintre cele mai populare orașe

Dacă pentru natație competiția de la începutul lunii decembrie este o premieră la nivel de seniori pentru țara noatră, alte sporturi s-au bucurat de ediții continentale. În trecut, țara noastră a mai găzduit întreceri europene de seniori la volei, handbal, baschet, judo, canotaj, tir, gimnastică, tenis de masă, box, kaiac-canoe și haltere

O bornă importantă s-a sărbătorit în 2017 la Cluj-Napoca, atunci când România a organizat la distanță de 60 de ani de la prima ediție, care a avut loc la București, Campionatele Europene de gimnastică în BT Arena.

Gimnastica este un sport care a adus multe medalii în trecut, dar nu este singura care s-a bucurat de o întrecere europeană pe teritoriul României.

Cătălina Ponor a avut o sală plină atunci când s-a impus la bârnă la CE de la Cluj-Napoca FOTO Raed Krishan
Halterofila Roxana Cocoș în acțiune la CE de la București în 2009 FOTO Raed Krishan
Șteluța Duță a câștigat aurul la categoria 48 kg la CE din 2014 organizat la București FOTO Cristi Preda
Marian Drăgulescu a câștigat două medlii la CE 2017 de la Cluj-Napoca, un aur și argint la sol, respectiv sărituri FOTO Raed Krishan
Loredana Toma fost vedetă la CE de la Izvorani FOTO Cristi Preda
+3 FOTO

La sporturile individuale, au mai avut loc Campionate Europene de box la masculin în 1969 la București și în 2014 la feminin, tot la București. Judoka din toate colțurile Europei au venit în România în 2004.

Buzău, Constanța și București printre gazde

România a fost țara gazdă pentru Campionatele Europene de haltere în 1972 la Constanța, în 2009 la București și în 2018 la Izvorani. Pentru lupte s-a întâmplat acest lucru în 1979 și 2019, urmând să fie și în 2024.

Tenisul de masă românesc a avut multe succese pe plan european, de aceea în 2012 și 2013 a găzduit la Buzău Campionatele Europene la dublu mixt, iar în 2021, Campionatul European pe echipe la Cluj-Napoca, tot în BT Arena.

Înainte de Revoluție, țara noastră a mai organizat întreceri continentale la tir și canotaj.

Din nou gazdă în 2026

Când vine vorba despre sporturile de echipă, în România s-au desfășurat campionate europene de volei, baschet și handbal. În 1955 au avut loc la București Campionatele Europene de volei, într-un timp în care acest sport avea mare succes la noi, "tricolorii" cucerind atunci argintul, iar fetele ocupând locul 4.

Întrecerea europeană a revenit în 1963, dar a fost organizată în mai multe orașe, băieții au cucerit aurul. În același an, și fetele au jucat pe teren propriu și au cucerit bronzul european.

Voleiul european a revenit în România în 2021, BT Arena găzduind Grupa D din care a făcut parte și naționala feminină a României, care nu a reușit să depășească această fază. Băieții vor avea și ei ocazia să evolueze în fața suporterilor români pentru că, în 2026, România este una dintre gazdele CE.

Handbalul a fost și el sărbătorit în România în 2000, când naționala feminină a ocupat locul patru la o competiție care a fost organizată la București și Râmnicu Vâlcea. Oficialii Federației Române de Handbal încearcă aducă din nou în România spectacolul european, țara noastră depunându-și candidatura pentru CE din 2026.

Baschetul feminin a avut drept gazdă România în 1966 și în 2015. Țara noastră a găzduit în 2015 împreună cu Ungaria Campionatul European feminin, orașele în care s-au disputat meciuri fiind Timișoara și Oradea. La prima ediție, baschetbalistele române au ocupat poziția a patra, iar în 2015, penultimul loc.

În 2017, BT Arena i-a primit pe cei mai buni baschetbaliști din Europa, aici organizându-se grupa C din care au făcut parte România, Spania, Croația, Muntenegru, Ungaria și Cehia.

CAMPIONATE EUROPENE ORGANIZATE ÎN ROMÂNIA

  • SPORTURI INDIVIDUALE 
  • BOX » 1969 (masculin), 2014 (feminin) 
  • CANOTAJ » 1955 
  • GIMNASTICĂ ARTISTICĂ » 1957, 2017 
  • GIMNASTICĂ RITMICĂ » 1993 
  • HALTERE » 1972, 2009, 2018 JUDO 2004
  •  KAIAC-CANOE » 1965
  •  LUPTE » 1979, 2019 
  • TIR » 1955, 1965, 1975, 1983
  • TENIS DE MASĂ » 2012 (mixt), 2013 (mixt), 2021 (echipe) 
  • SPORTURI DE ECHIPĂ 
  • BASCHET » 1966 (feminin), 2015 (feminin), 2017* (masculin)
  • HANDBAL » 2000 (feminin)
  • VOLEI » 1955 (feminin și masculin), 1963 (feminin și masculin), 2021(feminin)*
  • * România a găzduit o grupă

Citește și:

Britanicul Matt Richards, campion mondial la Fukuoka, așteaptă cu nerăbdare Campionatele Europene de la Otopeni și reîntâlnirea cu David Popovici
ÎNOT
Britanicul Matt Richards, campion mondial la Fukuoka, așteaptă cu nerăbdare Campionatele Europene de la Otopeni și reîntâlnirea cu David Popovici
Când sportul se întâlnește cu arta stradală, iar David Popovici este personaj principal
ÎNOT
Când sportul se întâlnește cu arta stradală, iar David Popovici este personaj principal
Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Dorinel Munteanu, acuze grave după CFR Cluj - Oțelul: „Viciere de rezultat, cum se făcea pe vremuri!”
Superliga
Dorinel Munteanu, acuze grave după CFR Cluj - Oțelul: „Viciere de rezultat, cum se făcea pe vremuri!”
Șoc în Superliga » Antrenorul a dus echipa pe loc de play-off și și-a dat demisia: „A anunțat în vestiar”
Superliga
Șoc în Superliga » Antrenorul a dus echipa pe loc de play-off și și-a dat demisia: „A anunțat în vestiar”
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează