Articol de Luminița Paul - Publicat luni, 23 martie 2020 12:21
Comitetul Olimpic Canadian a anunțat că boicotează ediția Jocurilor Olimpice de vară programate anul acesta din cauza pandemiei de COVID-19 și a riscului la care ar fi expuși sportivii în cazul unei deplasări la Tokyo. Aceeași decizie a fost luată și de Australia.
UPDATE 12:15 | Și Australia se retrage de la Jocurile Olimpice
La scurt timp după anunțul Comitetului Olimpic Canadian, cel australian a comunicat că sportivii săi ar trebui să se pregătească pentru o ediție a JO care să se desfășoare în 2021.
„Comitetul executiv a fost unanim de acord că delegația Australiei nu va putea fi asamblată în circumstanțele în continuă schimbare din țară și de peste hotare. Credem că acum prioritatea lor e sănătatea proprie și a celor din jurul lor, să se poată întoarce alături de familii, după discuții cu federațiile naționale", se arată într-o declarație citată de Reuters.
Yoshiro Mori, șeful Comitetului de Organizare al JO de la Tokyo, a spus azi că se ia în considerare amânarea drept una dintre numeroasele opțiuni pe care intenționează să le aibă bine documentate în următoarele patru săptămâni. Nu există niciun plan de schimbare a startului ștafetei torței olimpice, programat de 26 martie
Canada a fost prima care a spus pas
„Am luat dificila decizie de a nu trimite delegații la Jocurile Olimpice și Jocurile Paralimpice. Facem apel la Comitetul Internațional Olimpic și la Organizația Mondială a Sănătății de a amâna Jocurile cu un an și le oferim întregul sprijin pentru a naviga pe complexul drum al reprogramării. Nimic nu este mai important decât sănătatea și siguranța sportivilor și a comunității mondiale", se arată în comunicatul oficial.
Este prima decizie radicală venită din partea unei națiuni, cu presiunea asupra CIO și a Comitetului de Organizare a JO crescând imens în ultimele zile. Alte comitete olimpice naționale, sportivi și foruri sportive au cerut ferm amânarea Jocurilor, iar duminică seară CIO a admis, printr-o scrisoare a președintelui Thomas Bach, că studiază mai multe opțiuni, între care și aceasta. Ar urma discuții cu o finalizare în curs de câteva săptămâni.
„Anularea Jocurilor Olimpice nu este luată în calcul”
Primul ministru al Japoniei, Shinzo Abe, a declarat în Parlament că amânarea JO poate deveni o variantă dacă acestea nu se vor putea ține „în formă completă”. „Principiul olimpic pune pe primul loc sănătatea sportivilor", a precizat, adăugând că „anularea nu este luată în calcul”.
Astăzi, Comitetul Olimpic Australian a anunțat că sportivii săi ar trebui să se pregătească pentru o ediție a JO care să se desfășoare în 2021. „Credem că acum prioritatea lor e sănătatea proprie și a celor din jurul lor, să se poată întoarce alături de familii", se arată într-o declarație citată de Reuters.
Jocurile Olimpice nu au fost niciodată până acum amânate sau anulate pe timp de pace. Au existat însă boicoturi importante în 1980 și 1984, însă din motive politice. „Ca participantă la Jocuri Olimpice, îmi pare rău pentru sportivii și antrenorii canadieni, care au muncit atât de mult. Aceste decizii au un impact dincolo de sport. Sănătatea pe primul loc", a scris pe Twitter Charmaine Crookes, de cinci ori prezentă la JO, medaliată cu argint la Los Angeles și fost membru CIO.
Citește și alte știri despre Jocurile Olimpice:
Americanii cer amânarea Jocurilor Olimpice de la Tokyo » Mesajul transmis de aceștia
Flacăra Olimpică a ajuns în Japonia » Traseul ei pe teritoriul țării nipone va începe pe 26 martie