SPORTURI  »  ALTELE  »  DISPARIȚIE

Cine a fost Elisabeta Polihroniade? "S-a luptat de la egal la egal cu şahistele din URSS"

Articol de , - Publicat luni, 25 ianuarie 2016 00:00

Ştefan Baciu, fost coleg la Politehnica Bucureşti, afirmă că, "în 1974, putea lua aurul la Olimpiadă, însă sovieticii au schimbat regulile peste noapte şi s-a jucat meci de departajare".

4 medalii de argint şi 2 de bronz la ceea ce înseamnă, conform maestrului FIDE Ştefan Baciu, "echivalentul Jocurilor Olimpice pentru şah". Cu Elisabeta Polihroniade, România a obţinut 6 din cele 7 medalii la această competiţie într-o luptă incredibilă cu Uniunea Sovietică.

"Era greu să pătrunzi printre sportivii din URSS. Singurul care a reuşit să intre în «blocadă» în acei ani a fost Bobby Fischer. Iar Elisabeta Polihroniade se bătea cu sportivele de acolo. Putea lua chiar aurul în 1974, la Medellin. Însă, deşi era egalitate, s-a introdus peste noapte o nouă regulă, un meci de departajare, iar româncele au pierdut aurul", spune fostul coleg al reginei şahului la Politehnica Bucureşti.

"Exemplu de nobleţe"

Ministru al sportului între 1993 şi 1996, Alexandru Mironov a punctat: "Bătălia ei a fost să convingă oamenii de la conducerea sportului şi din Ministerul Educaţiei să introducă şahul în şcoală ca materie. Cît am fost Ministrul Tineretului şi Sportului, mi-am dat seama că şahul e sportul minţii şi îi poate ajuta pe copii să se dezvolte intelectual!".

Apropiat al Elisabetei Polihroniade, acesta a conchis: "Era foarte respectată în lumea şahului mondial, o mare doamnă, exemplu deosebit de nobleţe, care întotdeauna nu a păstrat pentru ea, ci le-a împărtăşit şi celorlalţi din experienţa şi cunoştinţele ei".

"Îi pregătim un bust"

Actualul preşedinte FR Şah, Sorin Iacoban, confirmă declaraţiile lui Mironov. "S-a implicat mult pentru şahul în şcoli şi mă bucur că am reuşit să facem acest sport materie opţională din anul şcolar 2015-2016. Îi plîngem dispariţia, avem în plan realizarea unui bust şi denumirea centrului de excelenţă de la Iaşi cu numele ei. În plus, negociem cu TVR-ul reapariţia celor 15 minute dedicate şahului pe micile ecrane".

Trupul neînsuflețit al Elisabetei Polihroniade va fi depus luni la biserica Domnița Bălașa. Înmormîntarea fostei şahiste va avea loc marţi, la Mănăstirea Cernica de lîngă Capitală.

"Extrem de populară și admirată de masele largi, dar mult mai controversată în cercurile mai strîmte șahiste, rămîne o figură marcantă în șahul românesc"
Mihail Marin, mare maestru internaţional, pentru Agerpres

CV Elisabeta Polihroniade

  • Născută Elisabeta Ionescu pe 24 aprilie 1935, București
  • A absolvit Facultatea de Filosofie din cadrul Universității București (1960)
  • 6 Medalii Olimpice ca jucătoare (4 de argint şi două de bronz), 18 Olimpiade de Şah bifate (10 ca jucătoare, 8 ca arbitru internațional), 7 titluri de Campioană a României (1966, 1970, 1971, 1972, 1975, 1976, 1978)
  • Peste 150 de turnee internaţionale, arbitru internațional la peste 60 de Campionate Mondiale și europene
  • Vicepreședinte FR Șah (1995-2001), a publicat 4 cărţi

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
Stiri extrasport
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
Gigi Becali a găsit un nou mijlocaș central pentru FCSB: „E cel mai bun din România!”
Superliga
Gigi Becali a găsit un nou mijlocaș central pentru FCSB: „E cel mai bun din România!”
Peluza Sud a votat intensiv cu Elena Lasconi, dar în capitala Bulgariei! Cum s-a ajuns la așa ceva
Stiri extrasport
Peluza Sud a votat intensiv cu Elena Lasconi, dar în capitala Bulgariei! Cum s-a ajuns la așa ceva

A câștigat Cupa Campionilor cu Steaua și i-a făcut campanie lui Călin Georgescu: „E o mârșăvie și o idioțenie să spui că e un candidat pro-Putin și pro-legionari. Plec din țară dacă va câștiga Lasconi”

Călin Georgescu, 3 declarații despre teme fierbinți din sport: „A venit partenerul nostru strategic din NATO... La Paris, a fost un desfrâu anost!”


Comentarii (5)
ovidiu_3003
ovidiu_3003  •  25 Ianuarie 2016, 12:19

...eram sigurca imi cenzurati comentariul desi nu am spus nimic neadevarat...inca o dovada ca dupa 89 nici macar nu ne am castigat dreptul la a spune liber ce gandim ...

adi_stelistul
adi_stelistul  •  25 Ianuarie 2016, 10:19

Mi-o amintesc in rubrica permanenta de sah pe care o avea la Album duminical, defuncta emisiune a TVR, din vremea copilariei mele. Era in orice caz cea mai celebra sahista a Romaniei. Nu stiu daca cea mai buna, era o echipa exceptionala, cu Margareta Muresan (ea cred ca era cea mai buna atunci), cu Dana Nutu (atunci si Terescenco, acum Gajici), cu Marina Pogorevici. Echipa aceasta se batea pentru medalii la Olimpiade cu URSS si Ungaria. Nu si in probe individuale, sa nu exageram, Ciburdanidze sau Gaprindasvili erau foarte departe, dar oricum. Dumnezeu s-o odihneasca.

maryan72
maryan72  •  25 Ianuarie 2016, 10:03

pai cum sa fie de acord politicienii sa bage sahul ca materie de studiu?pe ei cine sa-i mai aleaga dupa aceea?

Vezi toate comentariile (5)
Comentează