Articol de Mirela Neag - Publicat sambata, 17 septembrie 2016 00:00
Gabriela Szabo, Mihai Covaliu, Ion Sandu și Nicu Vlad tatonează în aceste zile terenul pentru a se decide dacă vor candida la șefia forului olimpic român.
Au trecut două săptămâni de când Alin Petrache și-a dat demisia din funcția de președinte al COSR, fără să mai intenționeze să candideze pentru un nou mandat.
Oficial, niciunul din cei 104 membri ai forului olimpic nu a anunțat până acum că dorește să devină noul șef al forului olimpic, 17 octombrie fiind termenul limită de depunere a dosarelor de candidatură. Doi membri au spus însă clar că nu vor candida: campioanele olimpice Camelia Potec și Laura Badea.
Szabo, candidatul cu anvergură internațională
Sunt însă câțiva care cochetează cu ideea de a candida. Numele vehiculat cel mai mult este cel al Gabrielei Szabo, care în opinia unora este personalitatea care poate conduce COSR.
"Este omul cel mai potrivit pentru această funcție. Are recunoaștere internațională, este o mare campioană olimpică, a căpătat experiență managerială, începând cu Federația Română de Atletism și terminând cu funcția de ministru al sportului", spun unele voci.
Alt nume pronunțat de oameni din sport este Mihai Covaliu. Deși antrenorul și președintele FR Scrimă a declarat la o conferință de presă organizată după Rio 2016 că nu este încă momentul să acceadă la o astfel de funcție, el tatonează totuși terenul.
"Cova a început să dea telefoane și să ceară sfatul mai multor colaboratori din sportul românesc", a mărturisit o persoană din anturajul fostului sabrer.
Nicu Vlad, dorit de fosta echipă
La fel procedează și Nicu Vlad, care a evitat în ultima săptămână, de când a fost numit "interimar" la șefia COSR, să spună ferm că nu candidează. "Azi, când vorbesc cu dumneavoastră, nu cred că voi candida" a fost afirmația făcută de campionul olimpic din 1984 chiar ieri, la Digi24.
Prietenii președintelui FR Haltere susțin că e posibil să re răzgândească și să candideze. Vlad ar reprezenta probabil și omul dorit de echipa care a condus în ultimii ani forul olimpic.
"Este greu de crezut ca Alin Petrache și Ioan Dobrescu să nu încerce să-și impună un om de-al lor, care să ducă proiectele și politicile mai departe. Nu cred că au abandonat cu totul barca. O variantă ar putea fi și Alexandru Dedu, un alt prieten de-al lui Petrache", a spus o sursă a Gazetei.
Din 1998, de la moartea Liei Manoliu, și până în 2014, când a avut loc ultimul scrutin, s-a știut înainte de vot pentru cine este setată mașina de vot. În 2000 a câștigat Ion Țiriac, care l-a susținut apoi, în 2004, pe Octavian Morariu, care la rândul său l-a promovat, în urmă cu doi ani, pe Alin Petrache.
Un alt personaj care este tentat să candideze la șefia COSR este Ion Sandu, actualul președinte al FR Atletism. "Sandu nu e dispus să mai stea un mandat la federație și se gândește să-și încerce puterile la alegerile COSR din 15 noiembrie", a declarat pentru Gazetă un om din lumea atletismului.
Candidații trebuie să îndeplinească 8 condiții
Conform Statutului COSR, cei care doresc să candideze pentru funcția de președinte trebuie să întrunească 8 condiții:
- să dețină cetățenia română;
- să fie membru al COSR;
- să fi fost practicant al sportului de performanță sau antrenor de performanță cu rezultate pe plan intern și internațional;
- să fie absolvent de studii superioare cu diplomă de licență;
- să aibă un profil moral de necontestat;
- să aibă experiență managerială în domeniul sportului;
- să fie cunoscător a două limbi străine de circulație internațională (una dintre acestea să fie dintre cele oficiale ale CIO);
- să fie o personalitate marcantă în plan intern și internațional.