Articol de Remus Dinu, Valentin David (video) - Publicat joi, 16 ianuarie 2025 11:57 / Actualizat joi, 16 ianuarie 2025 14:10
Constantin-Bogdan Matei (44 de ani), noul președinte al Agenției Naționale pentru Sport, a preluat astăzi mandatul de la Elisabeta Lipă, într-un eveniment desfășurat la sediul ANS.
În funcție din iunie 2023, Elisabeta Lipă, 60 de ani, a fost nevoită să părăsească șefia Agenției Naționale pentru Sport, cedându-i locul lui Constantin-Bogdan Matei, fost ministru al sportului, ex-parlamentar PSD. Ceremonia de predare a mandatului a avut loc astăzi, 16 ianuarie, la sediul ANS.
Constantin-Bogdan Matei a preluat mandatul de președinte ANS de la Elisabeta Lipă
„Este o bucurie, dar o mare onoare și o responsabilitate uriașă. Revin pentru a doua oară, chiar dacă denumirea s-a schimbat. E o mare bucurie să preiau mandatul de la Elisabeta Lipă, e nevoie să facem echipă pentru sportul de performanță și nu numai.
Astăzi e mai puțin despre mine și mai mult despre doamna Elisabeta Lipă. E mai mult despre dânsa, aici este o predare-primire.
Doamna ministru, vreau sa va mulțumesc pentru toată colaborarea avută, sa vă mulțumesc frumos pentru întreaga disponibilitate. Echipa noastră va fi doar în interesul sportului”, au fost primele idei exprimate de noul președinte ANS.
Elisabeta Lipă: „La ora actuală, sportul e foarte dezbinat”
„Sper ca împreună sa facem lucruri frumoase și utile pentru sportul românesc.
(...) Problemele cu rentele n-au fost puține, nici ușoare. Am preluat peste 30 de executări silite în prag de prescriere. Întotdeauna e de vină cine e în funcție. Am reușit, prin bugetul din 2024, sa acoperim pagubele, sa vedem vine se face vinovat. Am reușit să ajungem la zi, nu poate nimeni sa se plângă ca agenția are vreo datorie pana la 31 decembrie fața de vreun angajat.
Obiectivele cele mai importante din 2024 au fost Jocurile Olimpice. Am prins toată febra Jocurilor, febra calificărilor și anul olimpic. Sunt foarte mândră de rezultatele obținute de România. Împreună cu COSR, am finanțat federațiile Olimpice, Comitetul Olimpic a preluat finanțarea loturilor Olimpice. Ministerului i-au revenit celelalte activități, cheltuieli de personal, participare la campionate europene, mondiale, juniori și așa mai departe.
Rezultatele de la Jocuri chiar m-au făcut foarte fericita, am ajuns de pe locul 47 la Tokyo, pe 23 la Jocurile de la Paris. Dacă eram mult mai atenți, și cu pregătirea, și cu atenția dată de către colectivele tehnice sportivilor, cu siguranță că rezultatul putea sa fie altfel. Dar tot răul este spre bine, Los Angeles se apropie și ne dă speranța că România poate fi pe un loc mult mai bun decât locul de la Paris.
Pentru asta, trebuie să fim uniți, să dam dovada de solidaritate, să ne sprijinim unii pe alții și să ne iubim mai mult. La ora actuală, sportul e foarte dezbinat. Când fiecare trage doar în direcția lui, nici rezultatele nu au cum sa apară.
Vorbim de fiecare dată despre rezultatele de la Jocurile Olimpice, dar nu trebuie sa uitam de bază, de baza performanței, care se face în cluburile sportive municipale, școlare, departamentele. Vorbim mult despre sportul de masă, dar prea puțin se face pentru acest lucru. Mă bucur ca am reînviat programul «Campion în Școală», foarte mulți ambasadori au venit în acest proiect, iar el funcționează frumos în școlile noastre.
Domnule ministru, n-aveți decât să-l urmăriți, să participați [la proiect]”, a afirmat precedenta șefă ANS, care a renunțat la funcție forțată de faptul că a devenit deputat de Botoșani.
Elisabeta Lipă: „Tot auzim că Legea Sportului trebuie modificată în totalitate. Nu!”
„Avem o zonă foarte sensibilă, registrul sportivilor și antrenorilor. Fiecare federație are obligația să-și introducă în această platformă sportivii legitimați și cu viză de participare la cel puțin un campionat național. Aș putea să spun că la ora actuală sunt înregistrați 111.742 de sportivi legitimați. Jumătate dintre ei se regăsesc în competiții. Trebuie să vedem ce se întâmplă cu ceilalți, cei înregistrați, dar care nu sunt în competiții.
Trebuie să vedem cum stimulam antrenorii. Toată lumea se duce spre zonele unde se câștigă mai bine.
Bineînțeles, nu putem funcționa în secolul 21 fără digitalizare. Le mulțumesc colegilor care au vrut sa demonstreze că se poate, că și în Agenția Națională pentru Sport se poate.
Domnule ministru, aveți tot sprijinul meu! Sunt proiecte legislative aflate pe ultima sută de metri. Tot auzim că Legea Sportului trebuie modificată în totalitate. Nu, [legea] 69 e foarte bună! Ea doar trebuie adaptată la nevoile zilelor noastre. E ușor sa cerem, dar trebuie să ne și implicăm”, a adăugat Lipă.
Noul președinte ANS și Elisabeta Lipă l-au încolțit pe Nicușor Dan: „Ne promite de ani de zile Sala Polivalentă...”
Nu au lipsit înțepăturile la adresa lui Nicușor Dan, primarul general al Municipiului București, pe tema ridicării unei noi Săli Polivalente Capitală.
„Sala polivalentă promisă de ani de zile de către primarului municipiului București... poate nu găsește locația, finanțarea. De ceva timp, el ne tot promite... sper ca în patru ani de zile și Bucureștiul să aibă Sală Polivalentă, iar bucureștenii sa aibă competiții internaționale la ei acasă”, a afirmat Lipă.
Noul șef ANS a completat: „Săptămâna viitoare va pleca o adresa spre primăria capitalei, ma gândesc că în 10 ani ar fi trebuit să existe măcar un studiu de prefezabilitate”.
Cine e Constantin-Bogdan Matei, noul șef al ANS
Constantin-Bogdan Matei a ocupat postul de ministru al Sportului între 20 noiembrie 2018 și 4 noiembrie 2019, în mandatul premierului Viorica Dăncilă. Matei are un trecut cu multe controverse. Suplinitor de Educație Fizică, a luat la titularizare în primul an, în 2006, nota 2,75. Pe atunci avea 25 de ani. Un an mai târziu a primit 5,25 și a reușit nota de trecere abia în 2012, la un an după ce s-a înscris în PSD.
Constantin-Bogdan Matei susține că a jucat fotbal la Universitatea Sibiu la începutul anilor 2000, în al treilea eșalon.
La începutul mandatului de parlamentar, Matei a fost autorul unei gafe hilare. Adevarul.ro a dezvăluit că social-democratul a crezut că pe masa aleşilor va ajunge la vot şi Codul lui Hammurabi, adică o serie de legi de acum 3.700 ani!
Întrebat de un reporter de la Antena 1 dacă „știţi că există un pachet de legi al lui Hammurabi care nu a fost votat de Parlamentul anterior, ce veţi face când va veni proiectul de lege în Parlament?”, Matei a replicat: „Aşa cum am spus, suntem la început. Daţi-ne răgaz să ne acomodăm, daţi-ne răgaz să studiem”.
Constantin Bogdan Matei a urmat cursurile Grupului Şcolar „Henri Coandă” din Râmnicu Vâlcea. În 2004 a absolvit Facultatea de Educaţie Fizică şi Management în Sport a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.