Articol de Marian Ursescu - Publicat luni, 18 septembrie 2017 16:30
Daniela Dodean, 29 de ani, povestește cum a fost meciul decisiv al finalei Europenelor, câștigat cu 3-1 în fața numărului 9 mondial, Han Ying.
La câteva ore după terminarea meciului, încă mai simte mâinile ca de plumb. A luptat din greu cu chinezoaica-germană Han Ying, o jucătoare bazată eminamente pe un stil defensiv, care pune orice minge în teren, făcând adversarul să greșească.
Nimeni nu a pus presiune pe ea, dar Dana Dodean s-a gândit tot timpul că dacă nu va câștiga, toată viața își va reproșa acest lucru. Erau atât de aproape de titlul european și, totuși, atât de departe. Han Ying era favorită, prin prisma locului în clasament, dar știa că are și ea șansa ei. Bătuse de atâtea ori jucătoare din top 10 mondial. De ce să nu o mai facă o dată?
"Am vorbit cu fetele înainte de jocul cu Germania și ne-am spus că fiecare trebuie să câștige un meci. Dacă fiecare câștigă un meci, suntem campioane", povestește Dana. Eliza o făcuse, la fel și Berni, rămăsese ea. Și nu dorea să rămână datoare echipei. Promisiunea e promisiune.
A intrat la masă mai motivată ca oricând. Han Ying nici nu se dezmeticise când a pierdut primul set, 11-4. La fel și pe al doilea, 11-8. "De acolo a început greul. Parcă a schimbat tactica, a jucat la greșeala mea. Și eu tot dădeam în mingi, tot loveam, dar se întorceau ca dintr-un zid", povestește Dana. Când nemțoaica a luat setul 3, și-a spus că trebuie neapărat să pună capăt partidei în setul 4, pentru a nu-i da aer.
"Au început însă crampele. Simțeam parcă niște tăieturi în brațe. Așa se întâmplă mereu când joci cu apărătoare, ați văzut și la Eliza, și ea își scutura umărul", afirmă Dana.
Setul 4 a fost un thriller, cu mingi salvate incredibil de Ying. La 11-10, sfera de celuloid trimisă din paleta nemțoaicei s-a dus cuminte pe lângă masă. Dana s-a prăbușit și peste ea, colegele au făcut imediat o grămadă a bucuriei. România era din nou campioană continentală. După 12 ani.
"Am luat o grămadă de arginturi. Mereu pierdeam finalele și cred că era timpul pentru aur. Așteptarea a fost lungă, dar a meritat", spune Dodean.
Germania a avut un turneu greu, în care a fost cât pe ce să se împiedice în semifinale, cu Olanda. Au revenit de la 1-2 la general și 0-2 la seturi în meciul 4. "Nemții întotdeauna au mizat că le au pe chinezoaicele astea două care să facă puncte. Nu le-a mai păsat cine e numărul 3. Uite că a contat și numărul 3 din echipă, că asiaticele alea mai pot fi și bătute", spune Dana cu mare satisfacție.
Pe podium a plâns. Îi trece prin minte fiecare meci în parte, se gândește și la fetița ei, Lara Melisa, care e în Portugalia. O să fie tare mândră de mama ei. "Are doi ani și patru luni și, în fiecare zi în care vorbeam cu ea pe Skype, îmi spunea câte zile mai sunt până vine mama acasă. Așa a învățat ea să numere invers, așteptându-mă lângă ea", povestește Dana cu ochii în lacrimi. "Sunt fericită. Am arătat că suntem cu adevărat o echipă. Ne-am susținut, ne-am încurajat, nimeni nu a avut un cuvânt de reproș. Asta a contat enorm. Pe podium acolo, când îți cântă imnul, uiți de tot și de toate", încheie Dana Dodean.
Soțul ei, și el jucător de tenis, Joao Monteiro, a pierdut finala cu Germania. Lusitanii nu au mai produs surpriza, așa cum se întâmplase acum 3 ani, tot într-o finală cu nemții. "Din păcate, el are doar argint, dar am compensat eu, am adus aurul în casă", glumește românca.
"Proba de echipe e cea mai frumoasă. Parcă și medalia e altfel. Sunt emoțiile mai profunde, resposabilitatea e mai mare. Și bucuria simți că o împărtășești cu toată lumea"
Daniela Dodean
4 medalii de aur are acum în palmares Daniela Dodean: două în proba de dublu, cu nașa ei, Eliza Samara, una la mixt, cu soțul ei, Joao Monteiro, și una cu echipa, câștigată duminică în Luxemburg
DRUMUL ROMÂNIEI PÂNĂ LA AUR
Grupe
3-0 cu Olanda
3-1 cu Cehia
3-1 cu Luxemburg
Sferturi de finală
3-0 cu Portugalia
Semifinale
3-0 cu Rusia
Finala
3-2 cu Germania
România-Germania 3-2
Eliza Samara-Han Ying 3-1 (9-11, 12-10, 9-11, 11-8, 11-7)
Dana Dodean-Shan Xiaona 0-3 (6-11, 6-11, 7-11)
Bernadette Szocs-Nina Mittelham 3-1 (11-5, 11-5, 6-11, 11-6)
Eliza Samara-Shan Xiaona 1-3 (8-11, 9-11, 17-15, 3-11)
Dana Dodean-Han Ying 3-1 (11-4, 11-8, 4-11, 12-10)