Articol de Roxana Fleşeru - Publicat vineri, 19 aprilie 2024 21:06 / Actualizat vineri, 19 aprilie 2024 21:51
David Popovici a câștigat al treilea titlu național, de data aceasta în proba de 400 m liber, înregistrând și cel mai bun timp al său în această probă. Sâmbătă, el concurează la 100 m liber, unde până în luna februarie a deținut recordul mondial. David a vorbit despre cum a aflat și cum s-a simțit când chinezul Pan Zhanle a oprit cronometrul la 46,80 s
David Popovici a înotat după doi ani în proba de 400 m liber. Nu o mai făcuse de la Roma 2022, când în calificări la Campionatele Europene a înregistrat timpul de 3:47,99. Acum, el s-a impus la Campionatele Naționale cu 3:47,54. în fața lui Vlad Stancu (3:54,38) și Nandor Nagy (3:55,56).
„Nu mai înotasem de doi ani această probă, uitasem complet cum se simte, de asta am vrut să o înot, am luat-o ca pe o provocare. Eram curios să văd cum se mai simte mai mult de 200 de metri, mai mult de patru bazine", a spus el după cursă.
David Popovici: "Nu-mi place această probă"
S-a simțit diferit față de Roma? „Nici măcar nu mai știu pentru că la Roma am înotat doar în calificări și nici atunci nu știam la ce să mă aștept, nici acum nu am știu la ce să mă aștept. Dacă am de gând să o înot pe viitor și mai bine și la un nivel și mai înalt, trebuie să fac exact ce am făcut astăzi și să exersez".
Faptul că a înotat la 400 m liber e un plus. „Mă ajută să-mi îmbunătățesc și să-mi cresc anduranța și cumva rezistența la efort. Nu-mi place. Nu-mi place proba asta, dar antrenorul meu crede că pot să fiu foarte bun la ea. Nu că mă forțează, dar mi-a propus-o. Eu am fost de acord și sunt destul de mulțumit de cum a ieșit. Urmează să vorbim, să analizăm în întregime cursa", a subliniat el.
David Popovici:„Noi suntem prieteni foarte buni, dar în apă suntem rivali"
David a fost întrebat și despre relația cu Vlad Stancu și despre ce au vorbit înainte de cursă. „Nimic care să aibă legătură cu cursa ce urmează. Adică vorbim tâmpenii. Cred că încercăm și să scăpăm de stresul cursei ce urmează pentru că știm cât de mare o să fie efortul psihic și fizic și încercăm cumva să ne relaxăm, vorbim despre orice altceva. Noi suntem prieteni foarte buni, dar în apă suntem rivali și rivalitatea din apă nu afectează prietenia".
David Popovici: „Pur și simplu o luăm de la zero"
Cumva lumea se raportează la anul 2022 din cariera lui, dar înotătorul în vârstă de 19 ani nu o face. „Nu încerc să repet performanțele pe care le-am reușit în 2022. Adică nu încerc să-mi aduc aminte de cum s-a simțit și să încerc să reproduc, să imit.
Și încerc să învăț de la zero. Pentru că sunt altfel, m-am schimbat, m-am maturizat, am crescut, m-am înălțat, am mai pus puțini mușchi. OK, nu mai sunt la fel de bronzat ca în vara aia, dar o să mă bronzez.
O să înot în aer liber curând. Așa că nu încercăm să imităm nimic, încercăm să învăț de la zero. Ce m-a făcut să am un an atât de bun acum 2 ani și, pur și simplu, să mă bucur de proces. Nu trebuie să mă iau nici prea în serios. E și asta o capcană în care putem cădea cu toții, nu numai la mine", a subliniat el.
David Popovici: „Până la urmă, e tot o competiție"
Cum măsoară el perioada până la Jocurile Olimpice? „Și eu număr tot în zile. Încerc să nu mă gândesc la asta atât de mult, pentru că, deși, da, sunt Jocurile Olimpice, e o competiție mult mai importantă, cu mult mai mulți rivali, cei mai buni din lume, până la urmă e tot doar atât. E o competiție.
Adică nu e ceva ce nu am mai făcut. Sunt numai 4 zile de competiție, iar pentru mine câteva minute. Adică mă antrenez ani și ani de zile pentru a înota cât? Cinci minute de-a lungul a patru zile! Cum zicea și Usain Bolt: m-am antrenat 4 ani pentru a alerga 9,58 s", a spus David.
Cum a reacționat când i s-a doborât recordul mondial?
Sâmbătă, David va concura în ultima sa probă, cea de 100 m liber. El a deținut recordul mondial, 46,86 s, până în luna februarie, când chinezul Pan Zhanle a oprit cronometrul la 46,80 s.
Cum a aflat David că acest lucru s-a întâmplat, mai ales că stă departe de lumea online?
„Eram afară, mă urcam în troleu. Nu am aflat imediat. Nu am Instagram, adică am, dar l-am dezinstalat, cel puțin perioada aceasta, până în Jocuri, vreau să stau departe de orice. Mi-a trimis antrenorul meu un screenshot pe WhatsApp", a început el povestea.
Apoi a continuat: „La început, când am aflat că recordul mi-a fost doborât, bineînțeles că nu mi-a plăcut. Adică, na, mi-ar fi plăcut să fie numai al meu, însă după aceea m-am bucurat pentru că a fost cumva, nu știu, mi s-a luat ceva de pe umeri și am simțit că am din nou pentru ce să lupt".
„Nu mai eram David Popovici, recordmenul mondial, dublu campion mondial. Eram David Popovici al cărui record mondial tocmai a fost detronat. Super, hai să-l iau din nou! Și a fost un motivator excelent pentru că simt că am din nou pentru ce să lupt.
Nu mai sunt, știu că e un pleonasm, dar nu mai sunt atât de perfect cum îi place mediei uneori să mă portretizeze. Așa că am simțit că am din nou pentru ce să lupt, iar asta mi s-a părut foarte frumos. Antrenamentele de atunci încolo au fost foarte productive", a încheiat el.
Michael Phelps spunea că nu suportă să piardă. Cred că e destul de toxic să nu suporți să pierzi, pentru că se poate întâmpla oricând. Adică nu e ceva ce pot face eu acum sau oricare alt competitor de-al meu pentru a ne asigura o cursă ideală la Jocuri sau oriunde.
Contează momentul. Contează cât de bine ai mâncat, cât de bine ai dormit, în principal cât de bine te-ai antrenat, dar trebuie să nu te iei prea serios. Uneori câștigi. Uneori pierzi și dacă nu câștigi, înveți. Adică înveți când câștigi, dar înveți mai ales când pierzi
Încerc să fac față presiunii și o fac destul de bine și tocmai pentru a face față cât mai bine presiunii aleg să o ignor. Adică contează numai ce cred, simt și știu eu și oamenii din jurul meu
Mi-aș dori să avem o delegație cât mai mare, dar mai ales de la înot. Era foarte frumoasă o ștafetă, dar mai sunt Jocuri Olimpice
- David Popovici