SPORTURI  »  ALTELE  »  SPECIAL GSP

SPECIAL GSP David Popovici, campionul unei țări fără bazine! Gazeta a mers la baza unde au crescut Potec, Mocanu sau Câșlaru » Imaginile nepăsării extreme: sacii de rafie sunt „scut” împotriva tencuielii

Performanțele lui David Popovici au reaprins interesul pentru înot, dar într-o tară cu bazine puține și condiții precare. +12   FOTO
Performanțele lui David Popovici au reaprins interesul pentru înot, dar într-o tară cu bazine puține și condiții precare.

Articol de , , , - Publicat joi, 30 iunie 2022 10:50 / Actualizat joi, 30 iunie 2022 15:21

Performanțele lui David Popovici au reaprins interesul pentru înot, dar într-o tară cu bazine puține și condiții precare. La Brăila, baza de natație de la LPS, unde au crescut marile campioane Camelia Potec, Diana Mocanu și Beatrice Câșlaru, a rămas aproape neschimbată. Ca la inaugurarea de la începutul anilor '70, ba chiar s-a degradat, în timp ce construcția Bazinului Olimpic, început în 2011, e încă blocată.

După 49 de ani, un puști român a spart tiparele și a câștigat probele de 100 și 200 de metri liber, la aceeași ediție a Campionatelor Mondiale. David Popovici, 17 ani, care fusese atât de aproape de medalie și anul trecut, la Jocurile Olimpice (locul 4 la 200 m liber) a devenit deja un fenomen planetar. 

„Torpila României” a readus în atenție natația românească, un sport care, ca multe altele la noi, se zbate din cauza lipsei de infrastructură și a condițiilor precare pentru performanță.

Câți veți merge să-l vedeți pe David Popovici la Otopeni?
editorial
Câți veți merge să-l vedeți pe David Popovici la Otopeni?

Complexul de natație din Brăila, unul dintre leagănele înotului românesc, orașul care le-a dat natației mondiale pe marile campioane Diana Mocanu, Camelia Potec și Beatrice Câșlaru, e unul dintre exemple. Baza a rămas încremenită în timp. De peste 50 de ani, de când au fost date în folosință, bazinele de la LPS au rămas cam la fel, ba s-au mai și deteriorat continuu. 

O echipă a Gazetei Sporturilor le-a vizitat recent și senzația a fost de întoarcere în timp, dintr-un prezent ce pare tot mai sumbru, chiar dacă aici copiii continuă să înoate, să viseze, să spere.

Măcar apa e limpede

Bazinul din aer liber are 50 de metri și 8 culoare și a fost inaugurat în 1973. A fost mereu administrat de LPS, dar au existat și perioade în care nu a fost folosit, prin 2017-2018, din cauza costurilor. Acum e totuși funcțional. 

Apa e limpede, pe fundul bazinului se văd însă tot felul de culori de gresie, semn că în timp s-au mai făcut, pe ici-pe colo, ceva cârpeli. Pe un cadru metalic, o prelată, aproape transparentă, arsă de soare și de timp, e singura "noutate" în peisaj. În rest, dușuri vechi, tribune la fel, vestiare mici și sărăcăcioase.

„Au mai schimbat câteva țevi de la sistemul de înlocuire a apei prin 2000, după performanțele Dianei. În rest nimic”, spun oameni din lumea înotului brăilean. Câțiva copii de la clasele de handbal, unii cu colaci, se bălăceau sub ochi profesorilor.

+7 FOTO

Diana Mocanu antrenează grupele mici

Pe lângă cei aproximativ 200 de copii ai liceului, care fac înot aici, la LPS se pregătesc și sportivii de la CSM Brăila. Prima care a apărut la bazin, împreună cu un grup de câțiva copii de 8-10 ani, a fost Diana Mocanu, cea care acum peste 20 de ani uluia lumea natației mondiale, la fel cum face acum David Popovici.

David Popovici, campionul unei țări fără bazine! Gazeta a mers la baza unde au crescut Potec, Mocanu sau Câșlaru » Imaginile nepăsării extreme: sacii de rafie sunt „scut” împotriva tencuielii

Diana cucerea două medalii de aur, la 100 și 200 metri spate, la JO Sydney din 2000, dar și un titlu mondial și un argint la Fukuoka, un an mai târziu. Au rămas încă ascunse într-un văl de mister adevăratele motive ale retragerii sale din acest sport, imediat după ce a cunoscut gloria. Diana antrenează, dar s-a închis în sine și refuză categoric orice dialog cu presa, chiar și pe tema fenomenalului David Popovici.

Ulterior au apărut la bazin sportivii mai mari, de 12-18 ani, antrenați de Cătălin Nistor, fost coleg de bancă cu Camelia Potec, multiplu campion național, vicecampion balcanic, locul 6 la Mondiale în '98, în probe de bras sau mixt. Nu sunt condiții, dar se muncește, puștii, unii deja cu rezultate și la seniori, își fac bazinele cu seriozitate, chiar dacă Nistor are grijă să mai arunce câte o glumă, ca să mai destindă atmosfera. Unii sunt de o vârstă cu David, îl cunosc, i-au urmărit cu sufletul la gură finalele de la Budapesta. El e subiectul principal în vestiar sau pe grupul lor de WhatsApp. Un model, un motiv în plus să tragi mai tare.

Dinozaurul bazinelor acoperite

Lângă bazinul în aer liber se află cel acoperit. La intrare, Diana Mocanu și Camelia Potec zâmbesc fericite în poze. Dat în folosință în 1971, a aparținut până prin 2018 Ministerului Sportului, iar de atunci a trecut în administrarea LPS Brăila. Acum e gol, funcționează doar pe perioada anotimpului rece. Gresia care plachează bazinul, la fel și cea din jurul lui e veche, de acum o jumătate de secol. 

S-a schimbat faianța numai pe pereți, s-au mai refăcut vestiarele, s-au mai pus geamuri termopan. Sala de forță e și ea mică, înghesuită, cu aparate vechi. Singurul nou este un simulator adus de antrenorul Cătălin Nistor, care a reușit să-l achiziționeze în urma unui parteneriat. Bazinul de 23 de metri lungime și 19 lățime pare o relicvă de la Antipa, un dinozaur al spațiilor de înot.

Pericolul pândește din tavan

Când ridici privirea înțelegi mai multe. Pe toată suprafața sălii, de la un capăt la altul, "tavanul" este făcut din plase de rafie, care să oprească căderea tencuielii din cel vechi, plasat câțiva metri mai sus. Din loc în loc, rafia este presată de bucățile de tencuială desprinse din cauza degradării. Instalația de ventilație a bazinului nu mai funcționează de ani buni, iar vaporii de clor au tot șubrezit tavanul original și au corodat țevile metalice, din care curge rugina.

David Popovici, campionul unei țări fără bazine! Gazeta a mers la baza unde au crescut Potec, Mocanu sau Câșlaru » Imaginile nepăsării extreme: sacii de rafie sunt „scut” împotriva tencuielii

„E așa de peste 10 ani. Au pus rafia ca să nu cadă bucăți de tavan în capul copiilor. În vacanța de vară, o dăm jos, îndepărtăm bucățile căzute și o punem la loc, ca să nu se strângă prea multă greutate și să se rupă. Bazinul ăsta ar merita o reparație capitală, investiții, dar Dumezeu știe când s-o face asta. Apa se mută din bazinul închis la cel în aer liber și invers, în funcție de sezon. 

Dar merge și instalația de schimbare a apei, cam 10 la sută din volum se schimbă zilnic. Funcționează și cea de clorinare a apei, se fac de două ori pe zi analize pentru calitatea apei. Astea încă merg. Problema cea mai mare e că sunt costuri foarte mari de întreținere, mai ales iarna, cu apa care trebuie încălzită, cu gazele pentru încălzirea celorlalte dependințe ale bazinului", spun aceleași surse.

Toți așteaptă să se finalizeze Bazinul Olimpic din apropiere: „Știți cum e? Așteptăm să-i dea drumul de la an la an. Ba că îl deschid de Zilele Brăilei, ba de Sfântul Nicolae, când sunt alte zile ale orașului. De la Sfânta Maria la Sfântul Nicolae și tot așa, până la sfântu' așteaptă. Acum, de un an, de când s-au sistat iar lucrările, că au reziliat contractul cu constructorul, nici măcar nu l-au pus în conservare, să-l întrețină. Și unele lucruri de acolo, se aude, au început deja să se degradeze".

100.000 lei pentru bazinul acoperit

Cu această sumă, primită de la bugetul local, noul director al LPS Brăila, Dan Gheorghiță, promite că va începe reabilitarea locului unde înoată pe timp de iarnă 200 de elevi plus sportivii de la CSM Brăila.

Directorul LPS Brăila, Dan Gheorghiță, a preluat postul din ianuarie 2022. A moștenit baza sportivă în această stare și recunoaște că nu are fonduri să investească în reabilitarea ei: „Cheltuielile cu întreținerea bazinelor, mai ales iarna, sunt foarte mari. Iarna totul trebuie încălzit. Nu am date exacte, dar cu toate scumpirile, o lună de iarnă ne costă cam 100.000 de lei la utilități, pentru tot liceul. Iar bazinele consumă aproape jumătate. Din ce știu, în ultimii ani s-au făcut doar mici lucrări de reparații, din fonduri proprii sau din cele alocate de Primărie. Dar nu au fost bani de investiții". 

David Popovici, campionul unei țări fără bazine! Gazeta a mers la baza unde au crescut Potec, Mocanu sau Câșlaru » Imaginile nepăsării extreme: sacii de rafie sunt „scut” împotriva tencuielii

Apoi continuă: „E bine că am reușit să redeschidem bazinul mare. Din păcate, nu putem să o facem și pentru public, să mai câștigăm niște bani, pentru că nu reușim să găsim salvamari. Am dat anunț, dar nu vine nimeni".

În jur de 200 de elevi de liceu fac înot aici. Sunt 7 profesori de specialitate, dar numai 12-15 sportivi de performanță, care participă la competiții. „E puțin, dar încercăm să creștem numărul de sportivi, să readucem Brăila pe harta natației românești", mai spune directorul LPS.

Anul acesta LPS a obținut acordarea sumei de 100.000 de lei de la bugetul local pentru investiții în reabilitarea bazinului acoperit. Urmează să se demareze procesul de licitație pentru proiect și executarea lucrărilor de refacere a tavanului, a instalației de ventilare și a celorlalte dependințe aflate în stadiu avansat de degradare.

Până atunci, "încercăm din fonduri proprii, cu ajutor de la Primărie, cu personal propriu, să facem în așa fel încât copiii să fie în siguranță. Vara coborâm prelata, o curățăm. Sper ca acum să nu mai fie nevoie și să începem cât mai repede lucrările, iar până în iarnă să le finalizăm. Nu pot să dau un termen cert, dar voi încerca să fac tot ce se poate, în funcție de costuri, să reabilităm acest bazin cât mai repede", a mai declarat Gheorghiță.

Abia așteptăm și noi să se deschidă Bazinul Olimpic. Ne-ar mai degreva de costul utilităților. Indiferent cine îl va administra, noi am putea să închiriem ore acolo, să intre și copiii noștri, mai ales cei de performanță. Ar fi mai ieftin pentru noi, iar cu banii rămași am putea să mai investim în bazinele noastre
- Dan Gheorghiță, director LPS Brăila

Citește și alte știri din sportul românesc:

ANALIZĂ GSP Ce înseamnă medaliile lui David Popovici pentru sportul românesc » Premieră după 4 ani

România, în Top 10 în ierarhia pe medalii după 36 de ani grație lui David Popovici!

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Oferta care l-a scos din sărite pe Gigi Becali: „Niciodată acolo!”
Superliga
Oferta care l-a scos din sărite pe Gigi Becali: „Niciodată acolo!”
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”
Superliga
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”
Gigi Becali aruncă pe piață un scenariu incredibil: „Steaua o să fuzioneze cu ei, eu așa am auzit” » Cine ar fi în spatele mutării
Superliga
Gigi Becali aruncă pe piață un scenariu incredibil: „Steaua o să fuzioneze cu ei, eu așa am auzit” » Cine ar fi în spatele mutării

Gigi Becali aruncă pe piață un scenariu incredibil: „Steaua o să fuzioneze cu ei, eu așa am auzit” » Cine ar fi în spatele mutării

Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”


Comentarii (8)
arhiducele
arhiducele  •  30 Iunie 2022, 16:04

Da naționala de tenis de masă care are rezultate constant are sală de antrenament?

MariusN
MariusN  •  30 Iunie 2022, 15:30

Numai exagerari aiurea. Daca nu aveau bazine, nu ieseau acesti sportivi mari campioni. Binenteles ca se poate mai bine si calitatea si ingrijirea sa fie mai buna. Dar acum, marile orase, majoritatea au cate un bazin normal, cu 8-9 culoare,de dimensiuni olimpice. Restul e minciuna si exagerare. Ar dori de exemplu alte sporturi sa aibe atatea sali sau stadioane cu pista de atletism sau ce sa mai zica sporturile de iarna, unde intradevar sunt doar 7 patinoare acoperite(Brasov, Otopeni, Carta, M-Ciuc, Gheaorgheni, Galati, Tg. Secuiesc) in toata tara sau nici-o partie de bob sau sanie sau 1-2 partii calumea de schi alpin sau doar 2 baze de biatlon si schi fond, etc. Astia au probleme, nu natatia. Daca nu aveau destule bazine, nu existau acesti medaliati olimpici si mondiali. Deaceea nici n-a plecat D. Popovici in SUA, ptr ca are cele mai bune conditii aici, in tara!!!

aberescu
aberescu  •  30 Iunie 2022, 13:46

David Popovici ar trebui să facă un lucru normal in situația în care ministerele sunt încă conduse de ***. Să concureze pentru Ungaria.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (8)
Comentează