Articol de Luminița Paul - Publicat luni, 20 iunie 2022 21:50 / Actualizat luni, 20 iunie 2022 23:16
David Popovici (17 ani) este campion mondial în proba de 200 de metri liber! A devenit primul înotător din istoria României care ia aurul la o astfel de competiție! Timpul lui a fost de 1:43.21 min (nou record mondial de juniori), depășindu-i pe Sunwoo Hwang (19 ani, Coreea de Sud) – 1:44.47 și Tom Dean (22 de ani, Marea Britanie) – 1:44.98.
Carmen Bunaciu, prima medaliată mondială la înot a României, a privit cu emoție cursa, pe care a văzut-o drept una tactică: „A schimbat la o viteză inaccesibilă celorlalți”.
Bunaciu, despre David Popovici: „E într-un progres incredibil”
- Carmen, cum ai urmărit finala de la 200 metri liber?
- M-am uitat pe net la cursă, am pus de pe laptop pe televizor și am făcut un live cu telefonul. Îmi tremura mâna! A fost extraordinar! David a arătat foarte bine încă din calificări, apoi semifinale, dar cum a înotat acum... a fost o cursă tactică evidentă, aș spune eu, s-a luptat cu campionul olimpic, britanicul Tom Dean, au fost aproape umăr la umăr trei lungimi de bazin și după ultima întoarcere a schimbat parcă la o viteză superioară, inaccesibilă celorlalți, și s-a desprins reușind o victorie foarte detașată. Toată lumea era uimită de ceea ce reușește acest tânăr de 17 ani. O să facă 18 pe frumoasa dată de 15 septembrie. (râde)
- Sunteți născuți în aceeași zi, iar tu ai adus prima medalie mondială pentru România.
- Medalia mea a fost doar una de bronz, dar ce a izbutit el, mai ales la masculin, părea de neatins. Și când a fost Dragoș Coman pe podium, la 400 m liber, în 2003, cu australienii, cu Ian Thorpe și Grant Hackett, toată lumea a spus, pe bună dreptate, ce performanță! Și iată acum ce reușește acest copil formidabil.
- Cum îl vezi față de anul trecut?
- E într-un progres incredibil. Arată o maturitate, o luciditate extraordinară pentru vârsta lui. La sută e mai mare concurența, dar să nu uităm cât de tare a plecat în cursa de 200! A dat peste cap toate calculele.
- A atins vârful de formă când a trebuit, exact la Campionatele Mondiale.
- Vârful de formă e greu de obținut, îmi spunea și antrenorul lui, că au o vară foarte grea, după Mondiale urmează Europenele de juniori, în iulie, la Otopeni, la jumătatea lui august Europenele de seniori și la finalul lui august Mondialele de juniori. Sunt patru concursuri importante în două luni și jumătate, e extrem de greu să crezi că poți fi la toate în formă, dar cu siguranță el va da totul.