Articol de Justin Gafiuc, GSP.RO - Publicat luni, 06 iulie 2020 15:50 / Actualizat luni, 06 iulie 2020 20:10
În august 2018, antrenorul lotului olimpic de judo masculin, Adrian Croitoru, a fost dat afară de FRJ, la intervenția cuplului Gușă (președinte) – Bercean (vicepreședinte).
- Tehnicianul a chemat în judecată federația, iar Tribunalul Brașov a decis că are de încasat daune morale de 100.000 de euro pentru concediere abuzivă, plus datorii salariale. Decizia nu e definitivă
Federația Română de Judo reapare în prim-plan cu un caz exploziv. Este vorba despre fostul antrenor al lotului masculin, Adrian Croitoru, care, în august 2018, a fost eliberat brusc din funcție, cu trei săptămâni înaintea Mondialelor, după care a chemat în instanță FRJ pentru concediere abuzivă.
Pe 1 iulie, Tribunalul Brașov a pronunțat prima sentință în dosar, iar verdictul, nedefinitiv, e devastator pentru federație. Forul prezidat de Cozmin Gușă va trebui să-i achite lui Croitoru daune morale în valoare de 100.000 de euro!
"Nu e o sumă uzuală, după cum nici domnul Croitoru nu e angajatul unei firme oarecare. E singurul antrenor principal al lotului olimpic de judo masculin. Viața și cariera lui se învârt în jurul acestui sport, din asta trăiește, iar felul cum FRJ s-a comportat cu el i-a dăunat imaginii și ar putea să-i afecteze și viitorul.
Aceasta a fost argumentația în momentul în care am solicitat aceste daune", spune Florin Popovici de la Casa de Avocatură "Anghel, Balint și Popovici" din Brașov, care l-a reprezentat pe ex-campionul european din 2000.
Alți bani din salarii, indemnizații de concediu sau ore suplimentare
În plus, federația va avea de suportat și alte plăți către Croitoru:
- 5.953 lei drepturi salariale restante
- 1.649 lei indemnizație de concediu de odihnă neefectuat
- 19.450 lei ore suplimentare de muncă
- 838 Euro și 468 USD diurne restante
- 2.040 lei onorariu expert.
Rezultă încă aproximativ 7.200 de euro din drepturile financiare validate de instanță! Totodată, după ce decizia va rămâne definitivă, FRJ va fi obligată să publice sentința pe cheltuială proprie pe propriul site, pe portalul judoinside.ro, precum și în ziarele Gazeta Sporturilor și ProSport (3 ediții în 3 săptămâni consecutive)!
"E o primă luptă câștigată. Decizia de acum demonstrează momentan că Gușă și Bercean au greșit când au adoptat felul de a mă înlătura din post. Aștept o reacție din partea FRJ pentru a găsi modalitățile de a fi repus deîndată în funcție, pentru că e o hotărâre executorie. Aștept cu încredere și verdictul definitiv", a punctat Adrian Croitoru pentru GSP.
FRJ: "Situație absurdă, cu zi de muncă de peste 24 de ore"
Invitat să comenteze situația, șeful FRJ, Cozmin Gușă, a recomandat să obținem un punct de vedere de la avocatul federației, Veronel Rădulescu. Acesta nu a putut fi contactat. Într-un pasaj din concluziile scrise existente însă la dosar, FRJ susține că "Adrian Croitoru și-a desfășurat activitatea la CS Dinamo București în baza unui contract de muncă, fiind remunerat pentru exercitarea atribuțiilor de serviciu pentru un interval de 8 ore/zi de muncă. (...)
Contestatorul își exercita atribuțiile de serviciu cu subscrisa într-un interval de 8 ore/zi, desfășurându-și astfel activitatea de serviciu pe o perioadă de 16 ore/zi de muncă. Dacă am lua în calcul cererea contestatorului cu privire la orele suplimentare s-ar ajunge la situația absurdă în care ziua de muncă efectivă și continuă ar depăși intervalul de 24 de ore, ceea ce e imposibil".
Bercean i-a amenințat cu represalii pe sportivi
La scurt timp după demiterea lui Croitoru, sportivii au semnat o listă de susținere pentru antrenorul lor, dar s-au trezit băgați într-o ședință furtunoasă cu Florin Bercean, vicepreședinte FRJ și tehnicianul lotului olimpic feminin.
Într-un discurs virulent, acesta i-a amenințat cu represalii pe judoka, amintindu-le la doi dintre ei inclusiv faptul că le-ar fi acoperit personal episoade de sex cu minore la Cluj, așa cum a reieșit dintr-o înregistrare audio prezentată de GSP în noiembrie 2018.