Articol de Răzvan Luţac - Publicat marti, 19 februarie 2013 00:00 / Actualizat joi, 16 mai 2013 00:24
Sub privirile a sute de curioşi, ascunşi precum spiriduşii din mitologia nordică printre copacii de pe dealurile vecine, micuţii săritori au plutit aproape 100 de metri: slovenii au cucerit primele două poziţii, românul Pîtea a venit pe 8!
S-ar zice că Rîşnovul bate "Stăpînul Inelelor": în celebra trilogie se vorbeşte de doar două turnuri, pe cînd în urbea săsească există chiar trei! Dar primul dintre ele, semeaţa cetate, e ignorat timp de o săptămînă: bătrînul bastion le lasă locul celorlalte două, trambulinele HS100 şi HS71, martori tăcuţi ai celei mai spectaculoase competiţii de la FOTE. Săriturile cu schiurile.
Proba destinată băieţilor se ţine pe trambulina mare, flancată de un deal împădurit. Deal care ţine loc chiar de tribună! E singurul loc destinat spectatorilor. Curioşii seamănă cu elfii, personaje de bază în filmul cîştigător de Oscar, ascunşi printre copaci şi ţintind nu cu arcul, ci cu privirea către poziţia de start.
Slovenia, republica "Telemark"
Copiii execută cu succes telemark-ul, poziţia de aterizare în care genunchiul piciorului din spate e paralel cu glezna celui din faţă. Cunoscut deja şi de rîşnoveni, semn că săriturile şi-au făcut loc în programul localnicilor.
Apare şi umorul: "Nemţii se pricepeau la tele-mărci. De cînd sînt pe euro, cîştigă doar austriecii!". Dar nu vienezii sînt vedetele: slovenul Cene Prevc sare incredibil, 97,5 metri. Nou record al trambulinei!
Autografe de la copii la copii
Sar şi românii. Cel mai bine se descurcă preferatul fanilor, Iulian Pîtea. E pe 11 după prima manşă, la final termină pe 8. El, Torok (locul 16) şi Tatu (18) au parte de surprize după concurs: fetiţe de 9-10 ani, înarmate cu pixuri şi carneţele, cer autografe!
Băieţii sînt luaţi pe nepregătite, se fîstîcesc, îşi pasează unul altuia perechile de schiuri pentru a putea semna hîrtiile. Pîtea e mulţumit: "Am fost timorat, a fost cea mai importantă competiţie pentru mine. M-am culcat prea repede prima oară, asta din cauza emoţiilor".
Medalia pentru civilizaţie
Printre emoţia tinereţii şi plăcerea unei victorii senzaţionale, slovenul Prevc îşi bate propriul record, sare 98,5 metri şi cîştigă aurul, o mică poveste de civilizaţie. Un pîlc de spectatori coboară dealul cu pet-uri goale în mînă. Vor să le arunce într-un coş de gunoi, însă singurul e după gardul ce delimitează zona în care circulă sportivii.
Paznicul se lasă cu greu, nu le dă voie să treacă, se încumetă abia după lungi parlamentări. Cineva exclamă: "Uite, domne, străini, se vede!". Replica vine din grup. "Nu, domne. Români sîntem. Poate ne «străinizăm» şi noi, măcar acum, cu FOTE!". Merită răspunsul o medalie pentru civilizaţie?
Nu mai participă la mixt!
România nu va mai participa la proba de echipe mixte. "Una dintre cele două fete, Raluca Trîmbiţaş, s-a accidentat. E păcat, speram la o clasare în primii cinci", a declarat Valentin Tatu, component al echipei României.
"Voi încerca să mă calific şi la Soci, în 2014. Azi atît s-a putut, mi-a fost frică de sloveni şi n-am scăpat de ei" (Iulian Pîtea, locul 8 la sărituri băieţi HS100)
"Sperăm să terminăm între primii 6 la competiţia pe echipe. Atmosfera de aici am mai trăit-o doar la Innsbruck, în Austria" (Valentin Tatu, loc 18 la sărituri băieţi HS100)
"Concentrarea a fost mare, nici nu mi-am dat seama din ce parte bătea vîntul. Cînd eram mai mici, ne băteam cu slovenii, dar diferenţa s-a mărit din cauza condiţiilor superioare de la ei" ( Eduard Torok, loc 16 la sărituri băieţi HS100)
CLICK AICI PENTRU PROGRAMUL ZILEI A TREIA ŞI REZULTATELE DE PÎNĂ ACUM LA FOTE!