SPORTURI  »  ALTELE  »  SUPERKOMBAT

EXCLUSIV Absolvent de sociologie le ține piept în ring luptătorilor de kickboxing! Povestea inedită a lui Cezar Gheorghe, cel mai cunoscut arbitru român

Articol de GSP - Publicat miercuri, 06 aprilie 2016 14:22

A început să arbitreze dintr-o întâmplare. Acum, după 13 ani, este cel mai cunoscut român care împarte dreptatea în ringurile profesioniste din întreaga lume. Are peste 1.000 de meciuri televizate conduse și a devenit el însuși un brand al Superkombat.

Cezar Gheorghe se poate lăuda că este primul arbitru român din kickbox care a condus meciuri în direct pe Eurosport și totodată primul din toate sporturile de contact care a urcat în ring în America.

"Povestea mea ca arbitru e destul de simplă. Prin 2003, deja renunțasem la sportul de performantă de vreo 6 ani și K1, când managerul Igor Jushko a organizat o selecție în România.

Din cei peste 100 de candidați, doar eu și Marcel Drăgan (n.r. cel care l-a descoperit pe Raul Cătinaș) am promovat. Apoi l-am întâlnit pe Eduard Irimia, care tocmai fondase Local Kombat, și am bătut palma.

La început eram doar arbitru-judecător. Prin 2004 am urcat în ring prima oară la o gala profesionistă. De atunci, cred că am peste 200 de gale", își începe povestea Cezar Gheorghe, cel mai mare arbitru român din K1, și la propriu, la figurat.

I-a impresionat inclusiv pe japonezi prin mobilitatea sa la 140 de kilograme, iar asta l-a ajutat sa arbitreze cu brio confruntările în care au fost implicate legendele Ray Sefo, Alexey Ignashov sau Mighty Mo. 

În ciuda notorietății sale, a preferat de fiecare dată să fie o prezență discretă în afara ringului. "Întotdeauna am fost de părere că nu eu trebuie să joc rolul principal. Sportivii sunt cei care muncesc enorm și ei trebuie sa apară în fata camerelor", explică omul care oferă echilibrul celor mai spectaculoase lupte pe reguli K1 din Europa în cadrul galelor Superkombat.

A fost în lotul național de taewkondo

Puțină lume știe că în trecut Cezar Gheorghe a făcut sport de performanță. "În 1987, la 13 ani, am mers la box, împreună cu fratele meu Stelian (n.r. Stelian Gheorghe, acum arbitru de MMA), la clubul Voința, acolo unde antrenor era Gheorghe Simion. Părinții noștri nu au fost niciodată de acord cu boxul, așa că vreun an ziceam că mergem la joacă, dar noi eram la sală.

Nu a ținut prea mult. Îți dai seama cât de greu ne era să ne ascundem aşa în permanenţă, așa că apoi am găsit o variantă mai simplă. După revoluție, fenomenul artelor martiale a luat amploare și la sala lui Alex Amarfei se preda karate all style, care era însă kickboxing pur, dar cu denumirea puteam obține acordul alor noștri să continuăm cu sportul fiindcă ei credeau că e light contact", își aduce aminte Cezar Gheorghe.

"Ţin minte că la primul eveniment de full contact am câștigat toate meciurile în repriza a doua, însă nu exista niciun fel de motivație. Făceam sportul asta doar din pasiune, nici măcar nu ne permiteam să visăm, așa cum era la box unde aveam deja idoli."

Rezultatele l-au propulsat în lotul național de taewkondo (n.r. sport olimpic) și fusese selectat pentru Mondialul din 1994 din Statele Unite ale Americii.

"Nu s-a mai găsit buget și încet, încet, din cauza lipsei motivației am renunțat". Paradoxal, la două decenii distanţă, a pășit pe tărâm american pentru a arbitra primul eveniment al unui produs românesc. "Este o mare realizare pentru ca Eduard Irimia a făcut totul de unul singur acolo. Nu toată lumea știe eforturile imense pe care le-a depus pentru ca evenimentul sa aibă loc și nu știu câți s-ar fi luptat asa cum a făcut-o el. În Romania a făcut minuni", precizează arbitrul român, absolvent de sociologie și masterand în management, bănci și contabilitate.

Pasionat de istorie, tir și offroad

În biblioteca biroului său, Cezar Gheorghe păstrează nu mai puțin de 600 de volume de istorie, de la Dacia preistorică de Densușianu până la "Noi nu suntem urmașii Romei", de Napoleon Săvescu.

Dacă apuci sa îl întrebi despre poporul român, îți poate povesti zile întregi fără întrerupere și "Dacă vrei să fii miliardar" ar avea numai întrebări despre istoria României, atunci cu siguranță el ar fi următorul câștigător. Cel mai mult l-a pasionat civilizația geto-dacă, așa că și l-a tatuat pe Decebal pe umărul drept, însă personajul istoric preferat rămâne Vlad Țepeș.

"De ce mi-a plăcut? Fiindcă a avut puterea și tăria de caracter să fie direct. Le-a băgat învățătura prin fund și le-a ieșit prin cap. Dacă ar fi ca România să fie salvată, doar unul ca el ar putea să o facă, altfel vom fi conduși în continuare de persoane care își vând țara", comentează acesta.

Pe lângă istorie, Cezar Gheorghe este și un împătimit al offroad-ului, iar o dată pe lună ia la pași mărunți munții ţării pentru noi expediții.

Este și instructor de tir, încă din 2009, acolo unde, la fel ca în meseria de arbitru, echilibrul primează. "Sincer, m-a ajutat mult fiindcă atenția la detalii se dezvolta foarte mult. Din păcate, la fel ca în alte sporturi, totul se prăbușește. Bazele dispar, sportivii sunt tot mai puțini. Când ma voi retrage din arbitraj, vreau să mă dedic mai mult tirului".

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Superliga
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Campionate
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României
Handbal
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (1)
1238052499568728
Cristian Smadea  •  30 Iulie 2016, 23:37

cred ca e o glumă sociologie management contabilitate el nu stie limba română toate sunt luate pe bani ca fara bani nu mai existau multi in tara asta coruptă

Vezi toate comentariile (1)
Comentează