Articol de Marius Mărgărit - Publicat marti, 11 decembrie 2018 16:59
Cornel Gheorghe, noul preşedinte, va cere miercuri membrilor afiliaţi la Adunarea Generală, să voteze desfiinţarea FR Patinaj, acuzându-l pe fostul conducător, Adrian Ciobanu, că a lăsat conturile goale şi blocate din cauza unor datorii de zeci de mii de lei, "deşi în 2017 a primit de la Federaţia Internaţională 170.000 USD". ♦ Adrian Ciobanu replică: "Minte! E un impostor!"
Pare o poveste de Cartea Recordurilor. De 4 ani, Federația Română de Patinaj a rămas înghețată într-o combinaţie ruptă de normal, dar şi de lege. Din 2014 are doi preşedinţi. Unul e Adrian Ciobanu, care a condus-o şi în perioada 2010-2014, dar și în 2014-2018, deşi nu a avut niciodată avizul MTS şi nici pe cel al Tribunalului, aşa cum prevede Legea Sportului.
Celălalt, Cornel Gheorghe, fostul mare patinator român, a organizat alte alegeri în octombrie 2014 şi a câştigat. A primit avizul MTS în 2015, iar după ani de procese cu Ciobanu, l-a obţinut şi pe cel al Tribunalului în iunie 2018. Cu doar câteva luni înainte să-i expire mandatul!
"Nu mi-a dat situația contabilă pe ultimii 6 ani"
În august, Cornel Gheorghe s-a întâlnit cu Adrian Ciobanu pentru a prelua ştampilele, conturile şi documentele contabile ale federaţiei de la fostul preşedinte. "Mi-a dat ştampilele, şi actele contabile, dar numai până la 31 decembrie 2012. Restul, zicea că le are acasă. Am stabilit nişte termene de predare, dar nu a mai venit. În 2013 a închis conturile federaţiei, care erau la UniCredit Ţiriac, iar 2016 a făcut altele, la CEC Bank. Nici nu ştiu cum, în baza căror documente, că nu era recunoscut ca preşedinte de MTS și nici de Tribunal. Dar şi aceste noi conturi erau goale când le-am preluat.
Aproape toţi banii care au intrat în ultimii doi ani s-a dus pe datorii şi creanţe. Inclusiv cei 170.000 de dolari de la Federaţia Internaţională de Patinaj, care au venit în 2017. Au fost 52 de popriri pe conturile federaţiei, din cauza datoriilor din mandatul lui Ciobanu, care a retras și cash, în acesată perioadă, vreo 200.000 de lei. În plus, nici n-a mai depus bilanţurile contabile ale federației din 2014", acuză Gheorghe.
"Suntem, practic, în faliment nedeclarat"
El va cere membrilor afiliaţi, la Adunarea Generală programată miercuri la sediul MTS, "dizolvarea federaţiei şi intrarea în procedura de lichidare. Este nevoie de votul a două treimi dintre membrii afiliaţi! Practic, noi suntem într-un faliment nedeclarat, în insolvenţă! Existăm numai cu numele, nu mai avem finanţare nici de la MTS, nu mai avem nimic.
Conturile sunt goale, avem şi datorii de sute de mii de lei. În ultimul timp, am mai organizat competiţii, dar doar cu sprijin financiar de la părinţi, cluburi sau sponsorii pe care îi mai avem. Nu e uşor să dizolvi o federaţie care are încă foarte multe datorii, inclusiv la ANAF, de 44.000 de lei. Dar în aceste condiţii e singura variantă. Apoi vrem să constituim o altă federaţie, fără probleme".
Fostul preşedinte are dosar penal
În urma unui audit al MTS s-a constatat că, pentru perioada 2011-2012, Adrian Ciobanu a făcut cheltuieli ce nu puteau fi justificate, în cuantum de 1,1 milioane lei. O mare parte erau banii publici intrați în conturile federației de la MTS sau de la COSR. Motiv pentru care, din 2013 până în prezent, MTS a sistat finanțarea acesteia! Tot în 2013, în urma unei plângeri a Curții de Conturi, dar și a unui autodenunț al contabilei federației, Oana Sebe, a fost deschis un dosar penal în care Ciobanu este acuzat, printre altele, de evaziune fiscală, deturnare de fonduri, fals şi uz de fals, dublă facturare a unor acţiuni, şi pentru MTS şi pentru COSR. Cazul este și acum tot în faza de cercetare.
Şi ISU a blocat finanţarea în 2015
În fiecare an, International Skating Union (ISU) vira în contul federației de patinaj din România sume în jurul a 40.000 de dolari anual. Cornel Gheorghe explică: "Banii de la federația internațională au un scop clar. Ei trebuie cheltuiți doar pentru dezvoltare, competiții, echipament, nu altceva. Și mereu trebuie să justifici cum ai cheltuit respectivele sume, pentru a mai obține fonduri de la ei. Altfel nu mai primești nimic". În 2015, fostul patinator anunța ISU de situația lui Ciobanu, fără aviz și de la MTS, și de la Tribunal. În urma acestui demers, ISU sista finanțarea FR Patinaj.
Ciobanu confirmat de Lipă în 2016, deşi MTS îi dăduse aviz doar lui Gheorghe în 2015!
În dosarele din instanță, Adrian Ciobanu a folosit un document din 2016, în limba engleză, semnat şi parafat de Elisabeta Lipă, șefa MTS în acea perioadă. În respectivul act, Ciobanu era recunoscut ca președinte al FR Patinaj, pentru a putea participa la Congresul ISU de la Dubrovnik, din iunie 2016. Deși în 2015, MTS îi dădea aviz favorabil lui Cornel Gheorghe! Documentul nu are număr de înregistrare. Adrian Ciobanu a participat la acel Congres, a votat, iar în 2017 ISU a reluat finanțarea federației. A virat chiar bani din urmă, 170.000 de dolari, conform spuselor lui Cornel Gheorghe.
Lipă: "Pare o făcătură, un fals!"
Elisabeta Lipă a văzut respectiva scrisoare în engleză, către ISU, dar spune că "nu îmi aduc aminte să fi semnat așa ceva. Da, pare semnătura mea, dar acest act e în totală neregulă. Nu are număr de înregistrare, nu poate fi ceva oficial, în niciun caz. Unde este originalul? De ce nu e înregistrată? Mi se pare ceva cusut cu ață albă în toată povestea asta. Eu cred că este o făcătură, un fals. Nu mă miră dacă la MTS nu s-ar regăsi acel act. Îmi amintesc de situația de la patinaj, cu acel audit, cu dosarul penal deschis împotriva lui Ciobanu și că MTS a sistat finanțarea. Din câte știu, cât am condus MTS, acei bani nu se recuperaseră". MTS nu a răspuns încă solicitării Gazetei Sporturilor de a clarifica situaţia respectivului document.
"Singurul ajutor pe care îl mai avem e de la COSR, care mai acordă indemnizații sportivilor care vor participa în februarie 2019 la FOTE. Însă și cu COSR avem un litigiu. Ne-au cerut documentele justificative originale pentru o finanțare de 313.000 de lei din 2012. Dar toate actele sunt tot la Ciobanu"
Cornel Gheorghe, președinte FR Patinaj"Speram ca în 2019 să deblocăm finanțarea de la MTS. Nu putem fiindcă Ciobanu şi fostul secretar general, Adriana Ordean, au câştigat un proces prin care îşi cer salarile pe doi ani, un total de 95.000 de lei. Nu avem de unde să dăm banii şi având acest litigiu, nu putem să primim finanțare de la MTS. În plus, mai trebuie să plătim la ANAF 44.000 de lei, restanţe pentru taxele aferente unor salarii"
Cornel Gheorghe, președinte FR Patinaj
Ce spune Adrian Ciobanu
- "Acel audit a fost o făcătură! A fost ilegal, nu se face în octombrie, ci la final de an fiscal, după 31 decembrie. Dar cei de la MTS au vrut să scape de mine. La poliţie au luat toate actele la mână şi au găsit că nu se pot justifica în jur de 500.000 de lei, nu 1,1 milioane. Am făcut plângere penală împotriva acelui audit"
- "Nu aveam avizul MTS fiindcă juriştii mei nu şi-au făcut treaba în 2010. Dar Tribunalul a recunoscut legalitatea Adunării Generale din 2014 în care am fost reales. Însă nici aşa MTS n-a vrut să îmi dea aviz. I-au dat lui Gheorghe, care e un impostor, o marionetă a lor. De ce n-a reuşit MTS să mă elimine? Fiindcă sunt în culpă!"
- "Da, nu am plătit salariile, nici mie nici secretarului general, dar fiindcă nu aveam de unde. Banii de la ISU și de la COSR i-am folosit pentru a menţine federaţia, pe antrenamentele sportivilor în Coreea, cantonamente de pregătire cu specialişti din Rusia. E normal să ne recuperăm acele salarii"
- "Toate datoriile sunt din cauza imbecilului ăla de Gheorghe, care a oprit finanţarea de la ISU. Dacă aveam acei bani la timp, nu mai erau acum atâtea datorii, nu mai plăteam penalităţi şi daune".
- "La COSR se ducea contabila cu documentele oficiale pentru finanţări. Le verificau, opreau copiile şi dădeau aviz de plată. Poate contabila nu le-a dat toate actele, nu ştiu. Oricum a fugit cu o grămadă de documente. Dar care e problema mea?!"
- "Eu am cerut la MTS să fiu recunoscut ca să merg la acel Congres, dar nu m-au băgat în seamă. Ulterior, m-au chemat acolo directorii MTS, Jianu şi Căpăţână. După o discuţie, la care a fost şi un jurist, a rămas că vor face acel act. L-au trimis la COSR şi de acolo a ajuns la ISU. Eu de la ISU îl am. Cred că a avut ataşată şi o altă filă, cu număr de înregistrare. Ar fi culmea să mă acuze că l-am falsificat eu! Incredibil!".
- "Cornel Gheorghe minte lumea. Nu am primit 170.000 de dolari de la ISU, ci 114.000 de dolari. În trei tranşe, două pentru 2014 și 2015, iar ultima în ianuarie 2018, pentru 2016. Când le-am predat eu, în conturi erau 14.000 de dolari, nu erau goale. Că s-au dus sau nu pe datorii, asta nu mai ştiu"
- "Eu am scos bani din contul federaţiei şi în mai 2018. Cum puteam să fac asta dacă aveam vreo datorie la ANAF?! E altă minciună. Aceea era o datorie către o firmă care a prestat servicii pentru federaţie"
- "Nu am depus bilanţurile contabile din 2014 încoace, e adevărat. Aici sunt în culpă! Dar fiindcă nu am avut bani să mai plătesc un contabil. Am preferat să cheltuiesc banii ca să fac competiţii"
- "Nu puteam să-i dau situaţia contabilă lui Cornel Gheorghe, trebuia să vină la mine însoţit de un contabil. Dacă mă căuta, făceam actele şi pentru ISU şi ar mai fi primit bani pentru 2017 şi 2018, în total 100.000 de dolari. Acum ar fi avut conturile pline. Dar ei nu urmăresc decât să distrugă federaţia, să o dizolve. Ce se va întâmpla cu sportul, cu sportivii, cu competiţiile?!"
31 de cluburi afiliate are în acest moment Federația Română de Patinaj
216 sportivi sunt legitimați la cluburile afiliate Federației Române de Patinaj