Articol de Sergiu Alexandru - Publicat luni, 24 martie 2025 16:37 / Actualizat luni, 24 martie 2025 16:39
Parisul, orașul care a găzduit Jocurile Olimpice în 2024, vrea să combată poluarea și să încurajeze mersul pe jos în detrimentul folosirii mașinii. Astfel, în capitala Franței s-a luat o decizie istorică, după votul cetățenilor.
Duminică, locuitorii Parisului au fost chemați să voteze la un referendum care să transforme mai multe străzi în zone pietonale. Prezența la vot a fost una redusă, doar 4% dintre rezidenți, însă a fost suficient pentru ca proiectul consultativ să treacă.
Schimbare uriașă în Paris: 500 de străzi devin zone pietonale. Peste 10.000 de locuri de parcare vor dispărea
Dintre cei prezenți, 66% au votat în favoarea schimbării. Astfel, accesul mașinilor va fi interzis pe alte 500 de străzi, potrivit Reuters. Urmează ca cetățenii și autoritățile să stabilească care vor fi acelea.
În total, Parisul va ajunge la 700 de străzi dedicate exclusiv pietonilor.
Decizia implică și desființarea a 10.000 de locuri de parcare, care se adaugă celor 10.000 care au dispărut în 2020.
Deciziile vin ca urmare a dorinței autorităților de a reducerea poluarea în oraș și a combate problemele din trafic. În 2024, parizienii au votat pentru triplarea prețurilor la parcare pentru SUV-uri.
„În ultimii 25 am încercat să redăm spațiul public pietonilor și să avem cât mai puține mașini și cât mai multe zone verzi”, a spus Patrick Bloche, adjunctul primarului din Paris.
Socialiștii au înjumătățit traficul auto, de când au luat puterea, la începutul secolului
Primarul Anne Hidalgo, aflată în funcție din 2014, a supravegheat transformări semnificative ale străzilor orașului. Din 2020, au fost create 84 km (52 mile) de piste pentru biciclete, iar utilizarea bicicletei a crescut cu 71% între sfârșitul restricțiilor impuse de COVID-19 și 2023, arată datele.
În ciuda schimbărilor recente, Parisul rămâne în urma altor capitale europene în ceea ce privește infrastructura verde – care include grădini private, parcuri, străzi împădurite, zone acvatice și umede – acoperind doar 26% din suprafața orașului, față de o medie de 41% în capitalele europene, conform Agenției Europene de Mediu.
Proprietatea asupra autoturismelor evidențiază diferențele dintre centrul Parisului și suburbii: doar una din trei gospodării deține o mașină în primul caz, comparativ cu două din trei în cel de-al doilea. Excluzând Parisul și regiunea sa, rata deținerii de autoturisme în Franța este de 85%.
Datele primăriei Parisului arată că traficul auto în oraș s-a redus la mai puțin de jumătate de când socialiștii au preluat puterea la începutul secolului.
84 kmde pistă pentru biciclete s-au construit în Paris începând cu 2020

România și-a dublat numărul de mașini din 2010 încoace
În București, singura zonă dedicată exclusiv pietonilor este Centrul Vechi, accesul mașinilor fiind interzis permanent.
În ultimii ani, în Capitală s-a implementat proiectul „Străzi deschise”, care presupune ca într-o anumită perioadă din an (în 2024 a fost între 6 aprilie și 13 octombrie), în weekend-uri, mai multe zone să fie dedicate exclusiv pietonilor. Cea mai importantă e Calea Victoriei.
Din 2010 încoace, în România, numărul de mașini a crescut în medie cu 5% pe an, practic s-a dublat.
100 de orestau bucureștenii în trafic pe an, locul 19 din 1000 de orașe
1,5 milioane de mașinierau în București, în 2022