SPORTURI  »  ALTELE  »  FOTE 2013

FOTO Pentru toate picioarele » Cum diferă schiurile şi clăparii folosite de amatori faţă de cele ale sportivilor de la FOTE

Sara Ramentol din Andorra s-a clasat luni pe locul al 9-lea la slalom uriaş +5   FOTO
Sara Ramentol din Andorra s-a clasat luni pe locul al 9-lea la slalom uriaş

Articol de , - Publicat miercuri, 20 februarie 2013 00:00 / Actualizat joi, 16 mai 2013 00:25

Echipamentul sportiv diferă şi de la o probă la alta: la schi alpin, clăparii sînt duri, în timp ce la sărituri aceştia trebuie să ofere mobilitate piciorului.

Pentru schiorii amatori alegerea echipamentului a fost dintotdeauna o provocare. Începători sau avansaţi, toţi vor să dea bine pe pîrtie. Toţi îşi doresc să treacă cu brio "examenul" pe care-l dau cît timp aşteaptă să urce în telecabină sau telescaun. Este locul în care fiecare se uită la echipamentul celuilalt. La modelul clăparilor, cu două, trei sau patru clape, la marcă, la culoare. La schiuri şi legături. Ochelari, cască, mănuşi...

La fel se întîmplă şi în cazul sportivilor de performanţă. Numai că ei au în spate o adevărată industrie şi specialişti, care le furnizează echipament personalizat şi specific fiecărui sportiv. Iar schiurile şi clăparii reprezintă esenţa, ceea ce îl poate face sau nu campion.

"Cînd se comandă un echipament se ţine cont de greutatea şi înălţimea sportivului, de forţa acestuia, de stilul de schiat, agresiv sau lin", spune antrenorul federal de schi Dan Cristea. Plus că în fiecare an, reglementările internaţionale se schimbă pentru a oferi un plus de agresivitate probei. De exemplu, la anul, în probele de slalom, lungimea schiurilor nu va mai fi sub 1,65 metri, faţă de 1,55 m cît este acceptată acum.

"Toate au evoluat mult prea repede şi asta se observă cel mai bine în creşterea alarmantă a numărului de accidente grave. Sînt ani buni de cînd s-a trecut la schiurile carve, dar schiorii în probele de alpin tot nu s-au adaptat la ele. Într-adevăr, acestea forţează virajele în viteză, dar şi riscul de accidentare la genunchi. De aceea, acum se fac planuri pentru o revenire treptată la schiurile clasice", adaugă antrenorul FR Schi şi Biatlon.

Aşa cum diferă echipamentul de schi alpin pentru profesionişti faţă de cel pentru amatori, aşa nu există nici o legătură între cel folosit de schiorii de la fond ori biatlon, sărituri sau slalom.

Preţuri schi amatori:
Schiuri: 200-500 euro
Clăpari: 100-450 euro

559926-clapari-amatori.jpg

SCHI ALPIN
Ghipsul din picioare
Clăparii schiorilor amatori, cei care pot fi cumpăraţi din magazine, seamănă ca design cu cei ai sportivilor profesionişti, dar cam atît.

"Încălţările schiorilor de performanţă, de «race» cum le spunem noi, sînt mult mai duri decît cei folosiţi de amatori. Atît la compoziţia materialului, cît şi la flexibilitate. Practic, sportivii îşi simt piciorul în clăpari ca într-un ghips. Nu au acel punct de flex, care să le permite să-şi mişte gamba în faţă. De aceea, imediat după cursă, primul lucru pe care-l fac este să-şi deschidă clapele", a spus Dan Cristea.

Iar schiurile sînt mai grele decît cele ale amatorilor. La slalom special, unde se coboară cu viteze mai mici, schiurile sînt mai scurte şi mai late decît la slalom uriaş, unde schiurile sînt lungi şi înguste.

Preţuri schi alpin
Schiuri: 600-1.200 euro
Clăpari: 400-700 euro

559927-clapari-pro.jpg

SĂRITURI CU SCHIURILE
Clăpari-adidas şi schiuri-aripi
În comparaţie cu schiul alpin, la sărituri de pe trambulină, sportivii trebuie să aibă o mobilitate mai mare a piciorului atît în clăpar, cît şi în schi. De aceea, schiurile, clăparii, legăturile şi costumul sînt extrem de diferite faţă de celelalte discipline.

"Clăparii permit o flexie a labei piciorului pentru a putea lucra cu schiul cît timp sînt în aer. Ei trebuie să menţină schiul într-o poziţie maximă de planare", a explicat Florin Spulber, antrenorul coordonator al lotului naţional al României.

Faţă de clăparul de la schi alpin, care are întăritor atît în spate, cît şi în faţă, cel de la sărituri este dur doar în spate. Clăparul se leagă cu şiret, iar talpa este moale, asemănătoare pantofilor sport. Clăparul se fixează de schi doar în faţă, în spate fiind legat de o tijă care oferă mobilitate călcîiului.

"Schiurile de la sărituri sînt cele mai mari şi mai late din sporturile de iarnă. Lăţimea este de 11,5 centimetri, iar lungimea se calculează în funcţie de lungimea sportivului şi poate ajunge la 140 la sută", a explicat Spulber.

Schiurile de la sărituri sînt, în schimb, mai uşoare, mai flexibile, dar nu au canturi din metal. "Direcţia şi priza pe zăpadă sînt controlate de cele trei sau cinci canale de pe spatele schiurilor", a precizat tehnicianul. Costumul e format în întregime dintr-un material buretat, subţire, care oferă portanţă.

"Schiurile noastre sînt cele mai lungi şi cele mai late dintre toate sporturile de iarnă. Ale mele au 2,20 m lungime, dar diferă în funcţie de înălţimea fiecăruia, ajung şi la 2 metri şi jumătate la seniori" ( Eduard Torok, sărituri cu schiurile)

Preţuri sărituri
Schiuri: 700-800 euro
Ghete: 250-350

559925-clapari-pitea.jpg

SCHI FOND/BIATLON
Echipamentele folosite de biatlonişti şi fondişti sînt atît de asemănătoare încît sportiva Dorottya Buzas îşi permite o glumă: "Între ele diferă doar culoarea!". Cu toate acestea, diferenţele semnificative se fac între aceste două tipuri de schi şi un al treilea, schiul alpin. Cea mai importantă este chiar la schiuri.

Oana Vălean explică: "Cele de la biatlon sînt mai lungi şi mai uşoare. De exemplu, ale mele au 1,82m, dacă le pun lîngă mine în picioare sînt cu un cap mai jos decît vîrful schiurilor". În plus, la biatlon şi schi fond, clăparii sînt legaţi de schi doar în faţă, partea din spate fiind mobilă. Combinezonul e format dintr-un material extrem de subţire, la fel ca la schi alpin. "Ne oferă aerodinamică", explică fetele.

Preţuri schi fond-biatlon
Schiuri: 300-350 euro
Ghete: 250-500euro

559929-schiuri.jpg

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Duelul mesajelor la Dinamo - Rapid! Giuleștenii le-au aflat scenografia: „Dacă vrem mici de la voi, să apăsăm tasta doi?” + Derapaje rasiste ale dinamoviștilor
Superliga
Duelul mesajelor la Dinamo - Rapid! Giuleștenii le-au aflat scenografia: „Dacă vrem mici de la voi, să apăsăm tasta doi?” + Derapaje rasiste ale dinamoviștilor
Ce s-a întâmplat pe gazon, la câteva secunde după finalul derby-ului! Șumudică a mers la galerie și a „țipat” către ultrași: „Bă, vă zic eu!”
Superliga
Ce s-a întâmplat pe gazon, la câteva secunde după finalul derby-ului! Șumudică a mers la galerie și a „țipat” către ultrași: „Bă, vă zic eu!”
Notă fără precedent! Radu Drăgușin a fost desființat în presa din Anglia: „Crezi că ai văzut cea mai slabă evoluție a lui? Te înșeli”
Stranieri
Notă fără precedent! Radu Drăgușin a fost desființat în presa din Anglia: „Crezi că ai văzut cea mai slabă evoluție a lui? Te înșeli”

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează