SPORTURI  »  ALTELE  »  BASEBALL

GALERIE FOTO Baseball în premieră pe litoral » Ambasadorul american a fost prezent la eveniment

Foto: Claboo Media +9   FOTO
Foto: Claboo Media

Articol de - Publicat sambata, 15 aprilie 2017 20:28

Naţionala României a învins selecţionata "Marine Scouts USA" la Constanţa, într-un meci organizat cu ocazia tradiţionalei sărbători americane "Jackie Robinson Day".

Câteva sute de constănţeni au venit sâmbătă dimineaţa să vadă pe viu primul meci de baseball jucat vreodată pe litoral. Un sport atât de popular peste ocean, dar extrem de puţin vizibil în Europa şi, cu atât mai mult în partea estică a continentului.

Fără să ştie prea multe reguli, spectatorii au fost atraşi de mirajul unui spectacol oferit de întâlnirea dintre echipa naţională a României şi o selecţionată americană formată din puşcaşii marini cantonaţi la baza americană de la Mihail Kogălniceanu, " Marine Scouts USA".

Totul, organizat într-un spirit de sărbătoare, cu prilejul " Jackie Robinson Day", în onoarea primul american de culoare care a jucat în Major League Baseball. Evenimentul, organizat de Ambasada SUA la Bucureşti şi Federaţia Română de Baseball, l-a avut oaspete de gală chiar pe ambasadorul Hans Klemm, iar momentul festiv al intonării celor două imnuri a fost pus în scenă de un puşti de doar 13 ani, David Burlacu.

Onoarea primei aruncări i-a revenit chiar primarului Constanţei, Decebal Făgădău, care a deschis meciul aşteptat cu atât interes de numeroşii copii din tribune.

Record de audienţă

Tricolorii nu s-au emoţionat prea tare, chiar dacă avea în faţă reprezentanţii ţării care a inventat baseballul. Mai degrabă au simţit emoţiile unei tribune pline, situaţie cu care nu s-au mai confruntat până acum în ţară.

"Având în vedere că e sportul lor naţional, ne aşteptam să ne fie mai greu. Ne-am bucurat când am aflat că o să jucăm împotriva americanilor, am primit-o ca pe o provocare, chiar dacă este un meci prietenesc.

Există campionat în România, sunt printre primele zece naţionale din Europa, dar cred, că dacă adunăm toţi spectatorii de la meciurile jucate până acum, tot nu sunt atât de mulţi ca la această partidă", a mărturisit unul dintre jucătorii români, Vlad Becsan.

"Mi se pare fantastic să jucăm un meci de baseball cu România. Noi nu suntem profesionişti, am jucat la liceu, dar cu toţii iubim acest sport. Românii sunt chiar buni, am mai jucat o dată şi ne-au învins, dar cred că ne descurcăm bine", a spus cu zâmbetul pe buze puşcaşul marin John Harmon.

"Nu ne aşteptam să fie atât de mulţi oameni, suntem încântați. Ne-am antrenat bine, dar nivelul adversarilor este destul de ridicat", a adăugat colegul său, Joshua Coronado.

Gazdele au trecut repede peste trac, au lovit bine cu bâta de baseball în mingiile aruncate de americani şi au adunat punct după punct. În final, au câştigat cu 7-2.

Parteneriat româno-american

Pe lângă celebrarea lui Jackie Ronbinson, evenimentul a fost privit de organizatori şi ca o modalitate de a întări parteneriatul strategic din România şi SUA.

"Celebrăm cu această ocazie mai multe evenimente. Mai întâi, meciul de baseball, în onoarea lui Jackie Robinson, apoi parteneriatul româno-american, care a permis desfăşurarea acestui meci.

Celebrăm curajul lui Jackie Robinson de acum 70 de ani. El a spart barierele legate de culoare, devenind primul afro-american care joacă în liga nord-americană de baseball. De atunci, Jackie Robinson a devenit un simbol al egalităţii şi al respectului pentru drepturile minorităţilor.

Acestea sunt valori respectate atât de România, cât şi de SUA. La Constanţa, celebrăm momentul în care Jackie Robinson a ridicat vocea pentru drepturile minorităţilor şi pentru toleranţă", a declarat ambasadorul american.

"A fost prima aruncare din viaţa mea şi mă bucur că a avut loc la Constanţa, pe acest stadion, cu ocazia unui meci care marchează un moment atât de important pentru americani.

Vorbim de sport, de unirea dintre oameni, despre toleranţă, curaj şi ruperea barierelor. În cele din urmă, totul se transformă într-o sărbătoare. Ne propunem să construim un eveniment care se desfăşoară an de an. Pentru anul viitor ne gândim să facem şi un meci de oină, pentru a arăta similitudinile dintre sportul nostru naţional şi cel american", a spus primarul Constanţei.

Celebrul număr 42

Jack Roosevelt "Jackie" Robinson a fost primul afro-american care a jucat în liga profesionistă americană de basebal. Pe 15 aprilie 1947, a apărut în formula de start a celor de la Brooklyn Dodgers, echipă pentru care a jucat timp de 10 ani.

Cariera sa a fost una fantastică încă de la primul sezon, primind titlu de cel mai bun debutant al anului în MLB. A fost selecţionat de şase ori pentru All Star Game, a câştigat premiul pentru cel mai bun jucător din National League în 1949 şi a contribuit la câştigarea titlului de campioni de către Dodgers în 1955.

De asemenea, a devenit primul analist tv de culoare din MLB şi primul vicepreşedinte de culoare al unei corporaţii americane, Chock full o'Nuts. Pentru aportul deosebit si implicarea pe care le-a avut in sprijinirea mişcării pentru drepturile civile din SUA, a fost răsplătit cu două distincţii importante, Congressional Gold Medal and Presidential Medal of Freedom.

În 1997, MLB a retras tricoul cu numărul 42, pe care acesta l-a purtat în întreaga carieră, iar Jackie Robinson a devenit primul sportiv profesionist din lume în onoarea căruia s-a luat o astfel de decizie.

În 2004, MLB a dat startul unei noi tradiţii, sărbătorind pe 15 aprilie “Jackie Ronbinson Day” prin organizarea unui meci la care toţi jucătorii să poarte numărul 42.

Aşa s-a întâmplat şi sâmbătă la Constanţa, atât românii, cât şi americani âmbrăcând tricourile cu numărul făcut celebru de mare jucător de baseball, inclus în Baseball Hall of Fame în 1962.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Duelul mesajelor la Dinamo - Rapid! Giuleștenii le-au aflat scenografia: „Dacă vrem mici de la voi, să apăsăm tasta doi?” + Derapaje rasiste ale dinamoviștilor
Superliga
Duelul mesajelor la Dinamo - Rapid! Giuleștenii le-au aflat scenografia: „Dacă vrem mici de la voi, să apăsăm tasta doi?” + Derapaje rasiste ale dinamoviștilor
Notă fără precedent! Radu Drăgușin a fost desființat în presa din Anglia: „Crezi că ai văzut cea mai slabă evoluție a lui? Te înșeli”
Stranieri
Notă fără precedent! Radu Drăgușin a fost desființat în presa din Anglia: „Crezi că ai văzut cea mai slabă evoluție a lui? Te înșeli”
Dorinel Munteanu, acuze grave după CFR Cluj - Oțelul: „Viciere de rezultat, cum se făcea pe vremuri!”
Superliga
Dorinel Munteanu, acuze grave după CFR Cluj - Oțelul: „Viciere de rezultat, cum se făcea pe vremuri!”

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (2)
catalynn
catalynn  •  15 Aprilie 2017, 22:37

Pt americani e un motiv pt a iesi din case si a socializa, mai ales in sezonul regulat in care fiecare echipa din MLB joaca 162 meciuri si cateodata exista "double - header" unde joaca si 2 meciuri intr-o zi :-) Desi o partida dureaza in medie cam 2.5-3h nu e deloc solicitant, singurul care e cu adevarat pus la munca e cel care arunca (pitcher), si care de regula trebuie sa ia o pauza de cateva zile intre meciuri pt a da timp bratului si umarului sa se refaca. Regulile sunt extrem de simple, iar in MLB exista proba video deci furatul meciurilor cu arbitrii nu se prea poate. Ce vor sa introduca este proba video si pt arbitrul din spatele catcherului, pt a se elimina eroarea umana care stabileste daca mingea a fost sau nu aruncata in dreptunghiul de tinta de deasupra bazei (home) sau nu (se exita pt ca practic devine un joc arbitrat de computer si eroarea umana face si ea parte din traditia acestui joc). Daca ai un pitcher bun iti poate rezolva meciul de unul singur.

tipsy
tipsy  •  15 Aprilie 2017, 21:27

frumos

Vezi toate comentariile (2)
Comentează