Articol de Roxana Fleşeru - Publicat miercuri, 13 februarie 2013 00:00 / Actualizat marti, 12 februarie 2013 20:29
Sportul care a adus României 32 de medalii, dintre care 7 de aur, de-a lungul istoriei poate reveni în programul olimpic dacă va candida alături de celelalte şapte pentru reintroducere în luna mai.
Comitetul Internaţional Olimpic încearcă să dea o nouă faţă Jocurilor Olimpice, să le împrospăteze şi să le dinamizeze. Decizia de ieri a produs însă multă indignare. Membrii Consiliului CIO au votat ca la Jocurile Olimpice din 2020 să nu se mai dispute întreceri de lupte, unul dintre cele mai vechi sporturi.
"Decizia aceasta vine ca un trăsnet. Discuţii au mai fost şi în urmă cu opt ani, cînd îşi propuneau să scoată greco-romanele şi să lase liberele, dar pînă la urmă s-a ajuns la un compromis" spune Vasile Puşcaşu, ultimul campion olimpic al României la această disciplină, în 1988, la Seul.
"E trist ca un sport care vine din antichitate şi care a fost prezent la toate ediţiile să fie eliminat. Sînt mulţi factori care ne-au adus aici, poate şi pentru că nu prea a fost preluat de televiziuni, dar şi pentru că FILA a tot schimbat regulamentul de au ajuns campionii olimpici să nu înţeleagă ce se petrece pe saltea!", a adăugat el.
Eliminînd luptele, CIO poate adăuga acum alt sport în programul JO din 2020. "În viziunea Comitetului, aceasta a fost cea mai bună variantă. Nu e, în nici un caz, vorba că ar fi ceva în neregulă cu luptele, ci ceea ce este bine la celelalte 25 de sporturi", a spus purtătorul de cuvînt Mark Adams pentru Associated Press. El a adăugat că decizia a fost luată în urma unui vot secret întins pe mai multe runde.
În turul final, cei 15 membri ai Consiliului au avut de ales între lupte, pentatlon modern, taekwondo şi hochei pe iarbă. Au fost luate în considerare 39 de criterii, printre care ratingurile de la televiziuni, vînzarea de bilete, politicile antidoping, participarea sportivilor din cît mai multe ţări ale lumii şi popularitatea.
Nu e definitiv
Faptul că luptele au fost ieri eliminate nu înseamnă că nu ar putea să fie prezente la JO din 2020. Va fi un pic mai greu însă pentru că trebuie să se alăture celorlalte şapte sporturi care candidează pentru introducerea în programul olimpic.
Astfel că luptele vor candida alături de un sport care combină baseball-ul şi softball-ul, de karate, de squash, de sporturile cu role, de escaladă, de wakeboarding (un fel de surf) şi de wushu.
Includerea unuia dintre cele opt va fi decisă de membrii Consiliului CIO în mai, la Sankt Petersburg, iar ea va fi ratificată în luna septembrie, la Buenos Aires. "Se pare că acum contează mai puţin olimpismul şi tradiţia, afacerile şi banii sînt mai importanţi. Lumea vrea sporturi simple", a adăugat Puşcaşu.
Deocamdată, gazda JO din 2020 nu a fost stabilită, pentru ea concurînd Istanbul, Madrid şi Tokyo.
Trecut glorios
România are o tradiţie bogată la Jocurile Olimpice în acest sport, adunînd un total de 32 de medalii, dintre care 7 titluri olimpice.
"Ar fi păcat, România are tradiţie, chiar dacă după Revoluţie am cam pierdut şirul, dar eram acolo la fiecare ediţie a Jocurilor Olimpice. E păcat pentru că sînt oameni care s-au pregătit să devină antrenori şi dacă nu va fi sport olimpic, banii vor fi şi mai puţini", a subliniat Puşcaşu.
De mai bine de 20 de ani, delegaţia de lupte nu a mai adus o medalie de la JO, ultima reuşită fiind la JO din 1992, bronzul lui Ion Grigoraş.
Noutăţi şi din 2016
La Jocurile Olimpice de la Rio vor intra în program două sporturi, golful şi rugby-ul în şapte. Acest lucru a fost posibil după ce în 2005 au fost scoase din programul olimpic baseball-ul şi softball-ul.
Campionii olimpici ai României la lupte
1960 Roma: Dumitru Pîrvulescu (greco-romane, cat. 52 kg)
1972 München: Nicolae Martinescu (greco-romane, cat 100 kg) şi Gheorghe Berceanu (greco-romane, cat 48 kg)
1980 Moscova: Ştefan Rusu (greco-romane, 68 kg)
1984 Los Angeles: Ion Draica (greco-romane, 82 kg) şi Andrei Vasile (greco-romane, 100 kg)
1988 Seul: Vasile Puşcaşu (libere, 100 kg)
Palmaresul României la Jocurile Olimpice la lupte
7 medalii de aur
8 medalii de argint
17 medalii de bronz
1992 este ultimul an în care România a reuşit să cucerească o medalie la lupte: bronz, prin Ion Grigoraş, la lupte greco-romane, categoria plus 130 kg