SPORTURI  »  ALTELE  »  TENIS DE MASĂ

INTERVIU Eliza Samara, una dintre cele mai bune jucătoare de tenis de masă din lume, povestește experiența din India: "Am fost șocată. Români, fiți fericiți cu ce aveți!"

Articol de - Publicat miercuri, 04 iulie 2018 17:48

Eliza Samara (29 de ani) a participat alături de Bernadette Szocs și antrenorul Andrei Filimon la Ultimate Table Tennis, o ligă înființată de indieni. Cum a trăit fosta campioană a Europei în India, ce a frapat-o și cu ce amintiri a rămas. 

Indienii au înființat o ligă de tenis de masă în care au invitat vedete din toată lumea. Au fost șase echipe care au jucat în sistem fiecare cu fiecare. Formațiile au avut patru jucători autohtoni, dar și patru "stranieri" (2 fete și 2 băieți), la fiecare.

Cinci români au fost prezenți în liga indiană, care s-a întins pe durata a trei săptămâni și s-a jucat în trei orașe: Pune, New Delhi și Kolkata. Eliza Samara a jucat la Muharashtra United, Bernadette Szocs la Falcons TTC, iar antrenorul Andrei Filimon a condus echipa Dabang Smasher, care a și câștigat competiția. Campioana Europei în 2015, la simplu, Eliza Samara a povestit lucruri interesante trăite în India, atât în competiție, dar și în afara ei.

- Eliza, cum a fost în India?
- Uuu, incredibil! A fost prima dată când mergeam în India. Și am rămas șocată. După experiența asta, noi ca români, putem spune că suntem fericiți, să fim mulțumiți cu ce avem.

- Poți să fii mai explicită?
- Când am coborât din avion și am ajuns la hotel, la Pune, am rămas interzisă când am văzut câți oameni dormeau pe stradă, câți copii sub 10 ani munceau. Dar totul a pus capac la un spital. Am suferit o entorsă și am fost la spital. Acolo totul era împărțit în două, o parte pentru săraci și o parte pentru bogați! Cei săraci nu plăteau nimic, era ajutați de stat, practic, cei bogați plăteau. Practic, în India am văzut doar oameni bogați și foarte, foarte săraci. Nu există pătură de mijloc la ei.

Șocul de pe străzi

- Ai fost la Pune, la New Delhi și la Kolkata. Peste tot e la fel?
- Aș putea spune că în capitală, la New Delhi, este un pic mai bine. Dar peste tot te întâlnești cu vaci pe stradă, munți de mizerie. Rămâi șocat. Noi am stat în zone rezidențiale, în hoteluri foarte bune, dar când ieșeai afară totul te șoca!

- Ai avut și timp să vizitezi câte ceva?
- Nu prea! Am fost la Taj Mahal. M-am mirat că nu erau deloc turiști. Probabil și pentru că era foarte cald, erau 42 de grade afară. Și e perioada musonică în India acum, plouă în permanență. Oricum e o experiență de neuitat. Competiția a fost senzațională.

- Să trecem și la tenis. Nu ai câștigat cu echipa ta, dar ai fost desemnată cea mai bună jucătoare!
- M-am mirat și eu. Eram la hotel, îmi făceam bagajele când am fost sunată de la sală să merg să ridic trofeul!

- Trofeul are forma unei palete cu diamante?
- E foarte greu. Nu știu ce are paleta lipită pe ea, un fel de pietre semiprețioase.

- A venit și un cec cu premiul?
- A venit, dar nu vorbesc despre bani! Nimeni nu joacă pe degeaba. Nu sunt sume mari însă, nu e ca la tenis de câmp!

Invitată și la anul

- Competiția e un pic diferită, se joacă după alt sistem, nu?
- Da, fiecare jucător intră la două meciuri pentru echipa lui. La simplu și la mixt. Sau poți să joci de două ori la simplu, eu am făcut-o. Dar chiar dacă a fost o competiție amicală, meciurile au fost încinse, s-a jucat tare. Nivelul a fost foarte bun. Adversari tari, cu un sistem, cum ai spus, diferit, fără time-out, cu golden point, era important dacă te impuneai cu 3-0 și nu cu 2-1. Una peste alta mi-a plăcut și mai merg.

- Ai fost invitată pentru anul viitor?
- Da! Am invitația făcută deja. Bine, indienii m-au chemat și la prima ediție, dar atunci nu am putut merge pentru că eram în Singapore.

- Ai jucat cu Joao Monteiro, soțul Danei Dodean în echipă.
- Da, e finul meu! Mă bucur că pot să vorbesc cu el, deja Dana l-a învățat românește, o face foarte bine. Plus că antrenorul nostru a fost portughezul care-l pregătește pe Joao. A fost și Dana Dodean acolo, și Hunor Szocs, fratele lui Berni, dar ei au fost rezerve. Dacă se accidenta cineva intrau ei.

- Berni Szocs te-a bătut în primul meci!
- A fost primul meci, de acomodare. Nu am mai pierdut niciunul apoi. Și Berni a jucat foarte bine. Dar am fost în echipe diferite, fiecare pentru ea.

- Vacanță când iei?
- Nu știu. Acum plecăm la Cluj Napoca, unde au loc Europenele de junioare. Mergem să îi ajutăm pe juniori. Toți seniorii fac antrenamente cu juniorii ca să-i pregătim. Apoi va veni vacanța. Dar cred că nu mai plec nicăieri. Am stat tot pe drumuri și e obositor. Vreau să stau acasă, la Constanța, pe un șezlong, să mă odihnesc.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Superliga
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Șoc în Superliga » Antrenorul a dus echipa pe loc de play-off și și-a dat demisia: „A anunțat în vestiar”
Superliga
Șoc în Superliga » Antrenorul a dus echipa pe loc de play-off și și-a dat demisia: „A anunțat în vestiar”
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (1)
titiduru22
titiduru22  •  04 Iulie 2018, 20:37

A stat in zone rezidentiale , misto .

Vezi toate comentariile (1)
Comentează
Close