Articol de Andra Mocanu - Publicat joi, 12 decembrie 2024, 19:32 / Actualizat joi, 12 decembrie 2024 19:44
Irina Deleanu (49 de ani), preşedinta Federaţiei Române de Gimnastică Ritmică (FRGR), a făcut bilanțul anului 2024, vorbind atât despre rezultatele bune pe care junioarele le-au obținut la Campionatele Europene de la Budapesta, cât și despre greutățile pe care le-a întâmpinat, amintind din nou de problemele financiare și fondurile scăzute.
Deleanu a accentuat faptul că anul 2024 a fost unul foarte bun, în care România a avut inclusiv o reprezentantă în proba de gimnastică ritmică, la Jocurile Olimpice de la Paris, din vară, pe Annaliese Drăgan.
În anul 2024, România a câștigat titlul de campioană europeană de junioare pe echipe la gimnastică ritmică, rezultat notabil pentru țara noastră. Amalia Lică a câștigat 4 dintre cele 5 medalii de aur, devenind campioană la cerc, măciuci şi panglică, dar şi în proba pe echipe, alături de Lisa Garac.
Irina Deleanu a făcut bilanțul la finalul lui 2024
„Pentru noi a fost un an extraordinar de frumos, un an miraculos, magic, având în vedere că am obţinut cele patru medalii de aur la Campionatul European. Amalia Lică a fost magică efectiv şi a avut un concurs fără ratare şi a obţinut patru medalii de aur, dintre care una la echipe şi trei la individual, pentru ea, la cerc, măciuci şi panglică.
Şi, bineînţeles, că putem spune că a fost un an împlinit, pentru că anul trecut ne-am calificat la Jocurile Olimpice de la Paris, iar anul acesta Annaliese Drăgan a participat la Jocurile Olimpice şi a avut o experienţă frumoasă acolo”, a spus Deleanu, pentru Agerpres.
După ce a punctat aspectele bune din 2024, președinta FRGR a vorbit și despre adevăratele probleme pe care le-a întâmpinat de-a lungul anului.
„Problemele sunt mereu aceleaşi, lipsa de fonduri. Ne-a fost destul de greu să ne descurcăm cu finanţele, norocul nostru a fost că o mare parte din finanţările noastre au fost oferite de către Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, având în vedere că am avut o gimnastă calificată la Jocurile Olimpice.
Şi atunci ne-au finanţat lotul olimpic şi unele deplasări, costume şi tot ce a fost nevoie. Dar, sigur că se putea şi mai bine”, a adăugat Irina Deleanu.
Totodată, Deleanu a punctat și faptul că și-ar fi dorit ca în 2024 să evite conflictul cu sportiva Annaliese Drăgan şi părinţii ei.
Da, mi-aş fi dorit ca cei pe care i-am ajutat şi pentru care am făcut eforturi imense, şi pe care i-am sprijinit pe drumul lor spre marea performanţă să nu fi avut reacţiile pe care le-au avut în presă şi tot scandalul pe care l-au făcut.
Este dezamăgitor pentru mine să văd că părinţi şi gimnaste pe care le-am sprijinit şi le-am dus cât mai sus posibil, adică la Jocurile Olimpice, au reacţii distorsionate faţă de adevăr.
Dar sunt obişnuită cu faptul că viaţa îţi oferă o mulţime de surprize, mai mult neplăcute decât plăcute. Probabil că undeva trebuie să fie un compensare, pentru că nici patru medalii de aur nu mă aşteptam să luăm la Campionatul European şi atunci trebuia cumva să se compenseze.
Dar sunt convinsă că aceste lucruri apar tocmai pentru că au apărut rezultate. Şi pentru că oamenii sunt geloşi, nu prea le convin rezultatele altora
- Irina Deleanu
2025, an cu multe speranțe pentru gimnastica ritmică
Irina Deleanu a explicat și care sunt obiectivele federației pe care o conduce pentru anul 2025, aducând din nou în discuție speranțele și așteptările legate de junioare.
„2025, în opinia noastră, va fi un an mai aşezat un pic, având în vedere că facem schimbul de generaţii, şi la junioare, şi la senioare. O să intre Amalia Lică la senioare, la junioare intră deja Patricia Stanciu, gimnastă tot a Adrianei Mitroi, antrenoarea Amaliei Lică.
Şi bineînţeles că o avem pe Lisa Garac, care cumva vine cu state vechi, pentru că ea a participat şi la Campionatul Mondial şi la Campionatul European de anul acesta, şi vine cumva ca o junioare plină, cu pretenţii la medalii. Şi sperăm să facem o figură frumoasă la junioare.
La senioare, aşa cum am spus, Amalia Lică trece la senioare, continuă Andreea Verdeş şi Sabina Enache. Am cooptat-o în lotul naţional şi pe Cristina Halep şi vom vedea ce ne rezervă viitorul”, a adăugat Deleanu.
Clar, cel mai bun sportiv al nostru este Amalia Lică, ea este la noi numărul unu în 2024. La nivel naţional, nu ştiu, poate David Popovici. Îmi este foarte greu să aleg între canotori şi David Popovici
- Irina Deleanu